Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖRBYLÅNGA SANDBY 1:16 - husnr 1, SANDBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

sandby kyrka (akt.), Sandby kyrka (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkobyggnadens fasta inredning

Orgel och orgelfasad
År 1876 byggde Åkerman & Lund, Stockholm, en ny orgel med tillhörande orgelfasad för Sandby kyrka. Denna orgel gjorde tjänst fram till 1948 då ett nytt orgelverk byggdes av Fredriksborgs Orgelbyggeri, Hilleröd, Danmark. Troligen målades hela orgelfasaden om 1992. Då förbättrades också de förgyllda partierna. Orgelfasaden är idag målad i vitt med förgyllda detaljer.

Läktarbröstning
Läktarbröstningen är utförd i nyklassicistisk stil. Den är uppbyggd av breda brädor mellan profilerade lister. Den släta fronten delas in av sex kannelerade pilastrar och ett lyrornament markerar mitten. Bröstningen är målad vit med listverk i grått och engelskt rött. Pilastrar i engelskt rött och rik förgyllning. Läktarbarriären tillkom när kyrkan byggdes 1860.

Bänkinredning
Bänkinredning tillkom 1860 då den nya kyrkan byggdes. År 1960 tillkom den nuvarande bänkinredningen. Den nytillverkades till största delen, men skärmarna längst fram och bak i kvarteren har förmodligen delar från den ursprungliga bänkinredningen. Några av de gamla bänkdörrarna finns bevarade i tornet. Ett exemplar finns utställt som museiföremål i vapenhuset. Den nuvarande bänkinredningen är indelad i tre öppna kvarter. De främre bänkskärmarna rymmer kanaler och tilluftsventiler från värmesystemet. Sidogångarna tillkom 1960. Nuvarande bemålning är från renoveringen 1992. Bänkgavlarnas ramverk och bänkarnas insidor är målade ljust grå. Spegelfyllningen är vit med marmorering i gult och ljust blått inramat av en blå ram. Överliggare är målade i engelskt rött. Sidobänkarna tillkom 1960 och rymmer tilluftsventiler från varmluftssystemet. Bänkarna är målade enfärgat grå. På läktarens södra sida finns en sluttande gradäng med äldre bänkar i enkelt utförande. Bänkarna är målade enfärgat grå.

Predikstolen
Predikstolen är tillverkad av Jonas Berggren år 1794. Den införskaffades till kyrkan samtidigt som den äldre altaruppsatsen som nu är placerad vid södra långsidan. Predikstolen målades om i vitt och blått samt förgylldes 1992. Den är placerad på korets norra vägg och har en sexsidig korg och ljudtak. Till predikstolen kommer man via en trappa från sakristian.

Altaruppsats och altarmålning från 1894.
Altaruppsatsen återgår till en ritning av Åbom från 1865. Den har en arkitektonisk utformning med pilastrar som bär upp en bruten båge. Den är rikt utsmyckad med förgylld ornamentik. Altaruppsatsen flankeras av ett par golvljusstakar i samma stil. Målningsskikt och förgyllning är från senaste ommålningen år 1992.

Äldre altaruppsats
Arkitektoniskt utförd altaruppsats med volutformade pilastrar som bär upp en båge. Marmorerad i grått och grönt, skulpturer vita, ornament och detaljer förgyllda och försilvrade. Den tillverkades till Sandby kyrka av Jonas Berggren 1794. Altarmålningen är också gjord av Berggren. Ursprungligen placerad i Stenåsa kyrkas altaruppsats.

Dopfunt
Dopfunten är från 1100-1200-talet. Den stod på kyrkogården och användes som fundament till ett solur fram till år 1939. Då konserverades den och ställdes in i kyrkorummet.

Belysning
I mittgången hänger fem elektrifierade mässingskronor. Över bänkkvarteren och på läktaren hänger sex mindre oelektrifierade ljuskronor av bronserat trä. En krona av samma typ hänger i sakristian. På långsidorna och på koret hänger 8 elektrifierade mässingsplåtar. På orgelfasaden sitter två elektriska ljuslampetter i mässing med glasskärmar. Tänds med strömbrytare på orgelhuset. Över spelbordet finns en modern lysrörsbelysning. I vapenhuset hänger en äldre elektrifierad åttakantig stallykta av trä och glas. I passagen till pentryt hänger en modernare glasarmatur. I korets är två skenor med vardera fem spotlights placerade på gesimsen. De fem mässingskronorna, vägglampetterna och spotlightsen styrs från vaktmästarens manöverpanel längst bak i norra bänkkvarteret.

Kyrkklockor
Lillklockan är gjuten 1770 av klockgjutaren M. Bergstedt i Karlskrona. Den har följande inskriptioner: ”Passa seqvor scissae consortia fata sororis Sors eternim nostras miscuit aequa vices Tabiumus quondam, sed iam iuvenescimus Concinimus dulci, turba venite, sono. Anno 1770-S.Hultberg. Guten i Carlscrona av M.Bergstedt” Storklockan är omgjuten i Karlskrona år 1768 av M. Bergstedt. På ena sidan står att läsa. ”Under varande pastor Suno Hultberg, Comminister Nils Rosander, åldermän S Näsby Jon Pärsson o. Lars Olsson i Norra Sandby är denna klocka, med kyrkans och församlingens omkostnad omguten i Carlskrona 1768 av M.Bergstedt.” På anndra sidan står: Rauca fui quondam, quia fracta, sed impiger, aucto Pondere me Fusor jam resonare dedit Audite Sandbyades clangorem, agilesque venite Vos, ut prendatis dogmata sancta, voco.”