Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND BONDERUP 13:1 - husnr 2, BONDERUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bonderups kyrka (akt.), BONDERUPS KYRKA (akt.)
2015-09
Interiörbeskrivning
Vapenhuset nås genom den järnbeslagna porten. Den norra delen upptas till stor del av läktartrappan och ett mindre städförråd. Vid trappan står en offerstock från 1700-talet. Golvet i vapenhuset är belagt med rektangulär klinker i brungul kulör. En pardörr leder in till kyrkorummet som omfattas av tre kryssvälvda travéer med gördel- och sköldbågar.

Golvet i långhuset består av samma klinker som i vapenhuset. Under bänkarna som är placerade längs mittgången sidor ligger ett fernissat trägolv med en målad fris i gråblå kulör. I långhusets syd- och nordöstra hörn finns rester av tidigare sidoaltare. Det sydöstra syns som en stenklump vid pilasterns fot. Orgelläktaren upptar hela tornets bottenvåning som ingår i sin helhet i kyrkorummet och skjuter även in en liten bit i långhuset. Läktarbarriären har två mindre och två större fyllningar som delas av med grönmålade lister och flankeras av pilastrar i samma kulör. Barriären är i övrigt grå- och blåmålad med vissa förgyllda detaljer. Den spetsbågiga tornbågen murades om samtidigt som den västra valvkappan höjdes 1920. Kyrkbänkarna som består av slutna kvarter upphör strax innan trägolven tar slut, vilket kommer sig av att två bänkrader avlägsnades 2002. På främre delen av det södra kvarteret hänger två kollekthåvar från 1953.

Koret ligger ett trappsteg högre än långhuset och vapenhuset och har samma golv som det övriga kyrkorummet. Predikstolen med tillhörande baldakin tillverkad 1763 av träbildhuggaren och målaren Johan Ullberg (1708–1778) är placerad i korets nordöstra hörn. Strax väster om predikstolen står en digital kororgel. Altaruppsatsen är placerad längst ner i koret. Bakom altaret finns en mycket liten sakristia.

Tornets övre våning nås från orgelläktaren. Klockstolen som står på tornets tredje våning tillverkades i ek 1920 och förstärktes på ena sidan 1945. Ingången till långhusvinden utgörs av en luckförsedd öppning på tornets andra våning. Taklaget är tillverkat i ek och har daterats till 1420-25 med hjälp av dendrokronologi. I taklaget förekommer även delar från perioden 1725-30. Ovanför valvet i långhusets nordöstra del syns övre delen av ett igenmurat romanskt fönster. På långhusets norra vägg ovan valven finns otydliga fragment av medeltida kalkmålningar i gult och rött.

Inredning och inventarier
Altaret från 1920 är tillverkat av tegel som vitputsats. Altarskivan och sockeln består av gråsvart kalksten.

Altaruppsatsen tillkom kyrkan 1920 och ritades liksom altaret och altarringen av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin. Uppsatsen formgavs efter Johan Åkermans beskrivning från 1828 av kyrkans gamla additionsaltare som hade kasserats i mitten av 1800-talet. Fyra svartmålade textfält med guldskrift som delas av med marmorerade korintiska kolonner utgör uppsatsens huvudparti, vilket flankeras av volutformade beslagsvingar som dekorerats med änglaansikten. Upptill kröns altaruppsatsen av en trekantsgavel som bärs upp av två karyatider (kvinnoskulptur som används som stöd i stället för kolonn).
Altarringen är femsidig och tillkom samtidigt som altaret och altaruppsatsen. Skranket består av en rundbågig kolonnettrad med volutformer som bär upp överliggaren. Skranket är polykromt bemålat i grönt, ljusrött och guld. Knäfallet och överliggaren är klädda med grå sammet.

Dopfunten tillverkades i ljus sandsten 1962 av stenhuggare Eric Johansson i Dalby. Funten ritades av konstnären Ivar Ålenius-Björk, som hämtade motivet från ett trekantigt frö till en ärtväxt i hans trädgård.

Predikstol och ljudtak är polykromt bemålade och tillverkades av träsnidaren Johan Ullberg 1763. Den står på en sexkantig hög fot som murades i tegel och vitkalkades 1920. Korgen har sexsidig form med fyra sidor i trä. En sida ansluter till den gråmålade predikstolstrappan från 1920 och en till väggen. Träsidorna är försedda med marmorerade fyllningar. Tre av dem har robusta skulpturer förställande kvinnofigurer med attribut i form av en orm, en kalk, en fågel och två barn. Figurerna representerar tre av de fyra dygderna: Fides (tron), Spes (hoppet) och Amor (kärleken). Prudentia (visheten) är inte representerad. Den sexkantiga baldakinen som hänger ovanför predikstolen kröns av tre fackelförsedda urnor med ornament i form av musslor och akantus.

Orgeln byggdes 1920 av Mårtenssons orgelfabrik i Lund och renoverades 1950 av samma firma. Orgelverket omfattar 12 stämmor (9 från 1920) som fördelats på två manualer och pedal. Spelbordet är vänt mot kyrkorummet. Den polykromt bemålade fasaden tillkom sannolikt 1876. Bemålningen är dock från 1900-talet. Fasaden är tredelad med synliga pipor som placerats i fyra spetsbågiga fält. Upptill avslutas den av trekantsgavlar med mellanliggande lisener.

Bänkinredningen är sluten och härrör ursprungligen från 1700-eller 1800-talet, men byggdes om 1920. Dörrarna har enkla fyllningar och är hängda med äldre gångjärn. Bänkarna är målade i blågrått och grått.