Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KROKOM SKÄRVÅNGEN 1:73 - husnr 9001, SKÄRVÅNGENS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

SKÄRVÅNGENS KAPELL (akt.)
2005-12-31
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är i mitten täckt av ett tunnvalv vilket tillkom 1955-57, tidigare var taket plant. Tunnvalvet är klätt med tunna smala brädor målade i en ljus turkos kulör. Två tvärgående bjälkar finns i tunnvalvets nedre parti. Längs långsidorna är taket lägre och plant och formar en sidogång. I sidogångarna finns det ursprungliga taket med breda brädor. De är målade i en något ljusare kulör än tunnvalvet. Väggarna är täckta av en stående överfasad panel målade i en gråvit kulör med skiftning åt lila. Samma panel finns i farstun åt väster. Panelen målades om i januari 2005 med en plastfärg. Under färglagret finns spår av ett gult färglager vilken troligen är färgsättningen från 1950-talet. Längs med golvet löper en enkel list i samma kulör som väggarna. Taklisten är enkel och målad i samma kulör som tunnvalvet. Golvet av smala brädor i varierande bredd. Nästan samtliga golv i byggnaden byttes under den omfattande restaureringen 1955-1957. Mittgången mellan bänkarna täcks av en ljusblå matta. På var sida om huvudentrén inne i kyrkorummet sitter hyllor med psalmböcker och ovanför dörren ett horisontellt ventilationsgaller.

Det finns åtta pelare fördelade på var sida om mittgången längs med sidogångarna. Pelarna är klädda med skivor, vilket utfördes på 1950-talet. På pelarna närmast altaret är svarta högtalare uppsatta. På långhusets västra och östra sida sitter vardera fyra fönster från 1950-talet vilka ersatte tidigare högre fönster. De äldre fönstren finns delvis bevarade uppe på vinden i kapellet. Under fönstren sitter skivor och på skivorna är element monterade som tillkom vid elinstallationen på 1950-talet. Gardiner i blåmönstrat tyg hänger på var sida om fönstren samt vinröda rullgardiner. Över entrén i söder sitter ett mindre åttkantigt fönster som döljs bakom en vit rullgardin.

Koret i norr avskiljs ej genom någon höjdnivå. Altaret med altarring står mot den norra väggen. Till höger om altaret finns en dörr in till sakristian och till vänster är en dörr till västra entrén. Framför altarringen ligger en vävd matta i skiftande kulörer. Altarbordet är enkelt med stående rektangulära speglar, målade i en grå kulör. Framför altarbordet står två mindre knäpallar, klädda med samma tyg som altarringen samt målade i samma turkosa kulör som denna. Framsidan av altaret täcks av ett vävt tygstycke med ett broderat kors. På altarbordet står ett kors med en Kristusfigur i trä. Ovanför altaret hänger en altarmålning från 1956 och ovan denna hänger ett stort träkors som är guldmålat. På väggen till höger om korset hänger ett mindre träkors med en Kristusfigur och under denna en ljusampel av tenn. Till höger om altaret står på golvet ett processionskors. Golvet är upphöjt bakom altarringen och klätt med en grå heltäckningsmatta liksom trappsteget upp till predikstolen.

Altarringen av trä är fyrsidig med en rak genombruten barriär åt öster. Speglarna är målade i en turkos kulör med blå omfattning mot kyrkorummet och på insidan är färgsättningen tvärtom. Knäfallet är brett och klätt med ett beigefärgat tyg liksom överliggaren. På altarringens östra sida, vid öppningen sitter nummertavlan fastmonterad. Nummertavla är av trä, både ram och stolpe, tavlan svart. Altarringen som fanns innan restaureringen 1950-talet finns bevarad uppe i ett av vindutrymmena. På västra sidan om altaret står predikstolen av träpanel. En kororgel står i nordöstra hörnet och har troligen ersatt den mindre tramporgeln som finns bevarad i byggnaden.

Bänkinredningen är troligen från Föllinge kyrka som 1952 bytte ut sina bänkar, så kallade bönehusbänkar. Bänkarna har mot mittgången raka avslut men mot fönstren en enkelt svängd avslutning samt utsågad fyrklöver under bänksisten. Bänkarna målade i gråblå kulör. Ryggstöden består av två tvärgående brädor och sittplatserna av tre liggande brädor med mellanrum. De raka sidostyckena är troligen 1950-tal. Den utsmyckade kortsidan mot fönstren har tidigare stått så att den sidan varit placerad mot mittgången. Bänkarna har under det nuvarande färglagret en ådringsmålning i ekimitation. På bänkarna ligger blå dynor.

Två kristallkronor hänger ned från tunnvalvet över mittgången. I sidogångarna hänger tre lampor, troligen 1950-tal, av mässing och vitfrostat glas med klädd sladd. På långsidorna sitter på var sida fyra vägglampor.

Sakristian mot östra långväggen är liten med en inbyggd skrudkammare. Taket har samma utseende som trapphusets övre del. Golvet är betsat lika kyrkorummet. Väggpanelen är betsad lika den i utrymmet mellan den västra entrén och köket. En enkeldörr leder till kyrkorummet. En dubbeldörr går till samlingssalen med vita foder och ljust gråa släta dörrblad. Längs med golvet löper en vit golvlist. Sakristian gjorde om på 1960-talet. Rummet är möblerat med ett träbord med duk och tavlor på äldre kyrkoherdar i pastoratet samt konfirmationsfoton. Dörren till skrudkammaren har ett äldre dörrfoder samt en äldre dörr som är täckt med en masonitskiva. Dörrkarmen är spikad med grov spik. Handtagen är utbytta till handtag från 1950-talet. Skrudkammaren har ett ljust platsgolv och skivklädda målade isblå väggar. Under trappan har skåp inretts under 1950-talet.

I den inre hallen vid västra entrén finns trappan upp till övervåningen. Hallen är relativt rymlig och luftig. Mellan vindfång och hall finns släta gråa dörrar med glas i övre delen. Från den inre hallen leder till kök, samlingssal och gudstjänstlokal. Hallen präglas av restaureringen under 1950-talet genom att väggar, dörrar och golv bytts ut. Det övre partiet av trapphuset gjordes om på 1960-tal. Hallen har en laserade smal panel samt grönbetsat/laserat tak. Trappan upp är lackad med halkskydd.

Samlingssalen gjorde om på 1980-talet i samband med tillbyggnaden. Golvet täcks av tunna breda furubrädor, vilka på 1980-talet slipades då salens golv lades om. Bröstpanel på väggarna är lackad med matt lack och kröns av en profilerad list. Över bröstningen en papperstapet vilken avslutas med en trälist mot taket. Samma slags panel på väggar och tak. Murstocken är synlig i rummet. Ett fönster finns mot öster i tillbyggnaden samt tre kopplade mot norr. Tillbyggnaden märks genom den breda öppningen mellan det äldre rummet och utbyggnaden. Armaturen består av sammanlagt sex elektriska lampetter av glas med hållare i mässing och tio lampor i taket med flätad skärm. Rummet är möblerat med enkla fällbara bord och stålstolar klädda med blåmönstrat tyg. På väggarna sitter akvarellmålningar och andra tavlor. I det ursprungliga samlingsrummet fanns tidigare en grön husqvarna kamin.

Köket gjordes likaså om på 1980-talet och nuvarande köksinredning ersatte då en köksinredning äldre än 1950-talet. Den äldre inredningen finns delvis bevarad i klockstapeln. Köket fick nya väggar av skivor, tapeter, tak och golv. Vita luckor och skåp och vita köksbänkar av klädda spånskivor med plastfolie. En ljus plastmatta täcker golvet, troligen ligger ett trägolv under.

På den övre våningen fanns tidigare lärarbostaden. Idag är här vävstuga i den norra delen samt vindutrymmen. I vävstugan ligger en plastmatta som täcker det underliggande golvet. Tillbyggnaden mot norr markeras med en bred öppning i väggen. I vävstugan sitter gipsplattor i taket med en enkel och profilerad taklist. Längs med golvet en vitmålad golvlist. På väggarna sitter moderna papperstapeter med mönstrad bård. I taket sitter vit spritputs. Även taklisten är putsad. I vindsutrymmet, vilken nås från vävstugan, ligger ett äldre trägolvet samt på det delvis ett nytt golv. Detta enda fönstret finns på norra väggen. Längs med golvet löper en enkel vit golvlist. Mot murstocken i söder står en Husqvarna vedspis I de nyare vindsförråden på västra och östra sidan ligger masonite på golvet och på väggarna och på dess kortsida ett mindre kopplat fönster mot norr. I ett av vindsutrymmena finns den äldre altarringen samt nummertavlan bevarad.

I vindsutrymmena är timmerkonstruktionen och bjälkarna synliga. Här syns också igensatta äldre fönster. Här finns även de ursprungliga fönstrena bevarade till kapellet, en kyrkbänk, samt vad som troligen är den gamla kaminen till kapellet/skolan. I vindsutrymmet mot väster är väggar och tak klädda med tidningar från 1938 och vissa partier är täckta med brunt papper. Här är den glesa taktron tydlig vilket tyder på att taket tidigare kan ha haft en taktäckning av spån. Nu ligger det en tjärad papp på taktron och över det betongpannorna. Spegeldörrarna till vindutrymmen har täckts med masonitskivor och målats. Till vindsutrymmet i åt öster sitter en oförändrad spegeldörr kvar.

Kapprummet har ett betsat trägolv liksom sakristian samt väggarna som här är grönbetsade. Det finns dörrar som leder ut till köket, samlingsrummet och farstun, samtliga dörrar från 1950-tal. Breda, masoniteinklädda samt typiska handtagen. Dörrfodren är breda men enkla. Längs med golvet löper en enkel golvlist. Ser murstocken, vitmålad. Taket det gamla breda, samma färg som i köket, grå.