Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KROKOM LAXSJÖ 4:1 - husnr 3, LAXSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LAXSJÖ KYRKA (akt.)
2005-12-31
Interiörbeskrivning
Golvet i långhuset består av längsgående smala lackade bräder. Över kyrkorummet välver sig ett tunnvalv av smala längsgående bräder. En kraftig vitmålad taklist markerar väggens slut och valvets början, den vita färgen bryter av mot takets ljust brungråa färg. Under fönstren är väggen målad i en ljusbrun färg medan väggen i övrigt är brutet vit. Fönsternischerna saknar listomfattningar men den vita färgen i nischerna har dragits ut en bit på väggarna och bildar således en omfattning. Även nord- och sydentréerna har samma utförande.

I den västra entrén till kyrkorummet sitter svängdörrar med tre speglar per dörrblad. Ramarna är gråmålade medan speglarna har en laserande marmorering i grått mot en ljus bakgrund. Dörrarna har stora runda trycken och infällda i mittspegeln sitter små smala glasrutor. Dörrfodren är färgsatta i brutet vit och grått. I mittentréerna sitter likaså dubbeldörrar, de inre pardörrarna har tre speglar per dörrblad och är ljust gulmålade speglar med omfattning i brutet vitt. Insidan av dörrarna är ekådrade, liksom insidan av ytterdörrarna. Profilerna på dörrkarmarna inåt vindfånget är karnissvängd. Väggar och tak i vindfånget är putsade och avfärgade i brutet vitt likt kyrkorummet.

Bänkinredningen, som härstammar från restaureringen på 1950- talet, är öppen med släta höga rektangulära gavlar. Den står grupperad kring mitt- och tvärgångarna. Gavlarna är ådringsmålade i brunt med inslag av orange och gult medan under- och överliggare är målade i laserande mörkt grönt. Insidan av bänkarna har en ljust grön färgsättning. På fyrkantiga pelare på var sida mittgången längst fram står två små urnor.

Koret är inte lika brett som långhuset utan avgränsas på var sida av två mindre rum. Koret inramas av pilastrar i trä och ett bågfält. Baserna är ljust gråmålade medan övriga delar är marmorerade i gulvitt och grått. I bågfältet som löper mellan pilastrarna står "ÄRA VARE GUD I HÖJDEN" i guldfärgade bokstäver mot en blågrå målad botten. I mitten syns en molnformation med solstrålar krönt av snidade bladformationer. Ett tunnvalv av smala bräder täcker koret. Golvet är förhöjt och här ligger smala lackade bräder. Det är sparsamt möblerat med några stolar, en elorgel samt en dopfunt flankerad av två höga ljusstakar placerad utmed den södra väggen. Väggarna i koret har liksom i långhuset en uppdelning genom en ljust brun färgsättning på den nedre delen upp till och däröver brutet vitt. I söder står en korbänk med slät spegelindelad front. Speglarna är marmorerade i gröna toner och omfattningen är ljust grön med en mörkare grön överliggare. Altaruppsatsen består i en vitmålad Kristusskulptur i trä placerad mot korfönstret i fonden. Det rektangulära altarbordet med utkragande gråmålat mittparti pryds av förgyllda sniderier. I den övre delen av fönstret sitter färgade glas infattade i blyspröjs med formen av ett kors. I en glasruta står inskrivet; Gåva av hemmansägaren Henning Olsson i Laxviken 1931, utförd i Stockholms glasmästeri. Kristusskulpturen är placerad på ett vitt och grått marmorerat fundament med ett rikt profilerat övre listverk. Väggarna inne i nischen delas av genom en marmorerad list i höjd med korfönstrets botten. Ovan listen är väggarna slätputsade och vitmålade. Den profilerad list avgränsar mot tunnvalvet.

Altarringen har svängda sidor och rak front. Barriären är genombruten med balusterdockor på jämna avstånd. Ringen är ljust grå med inslag av guldmålade delar. Knäfall liksom överliggare är täckta av ljust tyg. De tidigare genombrutna förlängningarna åt norr och söder är sedan restaureringen på 1950- talet släta. På var sida om altarringen står en nummertavla placerad på fyrkantiga pelare vilka avslutar altarringens förlängningar åt norr och söder. De är rektangulära till formen med fasade hörn de omgivande listerna har en enkel profil. Tavlorna kröns av harpor flankerade av olivkvistar, i nederkant löper sniderier med en blomma.

På var sida om koret finns enkeldörrar till sidorummen med fyra rektangulära stående speglar målade i brutet vitt. Handtagen är moderna men dörrarna kan vara original. Dörrfodren har enkel profilering medan det krönande överstycket har både platta och karnissvängda lister. Ovan dörrarna sitter fönster med färgat glas i blyspröjs. Dessa fönster ersatte vid restaureringen bågar med krysspröjs.

På norra långhusväggen sitter predikstolen. Predikstolskorgen har en tresidig svängd form och är rikt smyckad med förgyllda snidade teologiska symboler, i mittspegeln ligger ett lamm omgivet av träd och bladsniderier. Trappräcket är genombrutet med förgyllda bladsniderier. En urna står på stolpen vid trappans början. Under predikstolens nedre list hänger snidade festonger. Korgen har en grågrön färgsättning med inslag av marmorering. Ljudtakets undersida är blåmålad med vita moln. Längs underkanten löper en förgylld tygimiterande frans och ovanför den karnissvängda listen strävar finns snidade bladformer. Ljudtaket följer predikstolens form och avslutas av ett kors på toppen. Under taket finns på väggen ett målat blått draperi med omgivande skuggning.

I sakristian, norr om koret, ligger ett längsgående lackat trägolv av smala bräder. Väggarna är putsade och målade i ljust blått medan innertaket av smala tvärgående bräder har en mörkare blå färgsättning. Längs väggarna löper en enkel taklist utan profil. I öster står ett altare och på väggen bakom har en mörkblå rand i takets nyans målats som en spegelmarkering. På väggen hänger en glasmosaik från 1955 signerad G. Jarefors föreställande en knäböjande Jesus med gloria. Två väggljusstakar med årtalet 1936 flankerar. Ett bord och fyra stolar finns i rummet. Fönstret i norr delas på mitten av mellanbjälklaget. På övervåningen finns ett förvaringsrum inrett. Under trappan utmed den södra väggen finns ett litet utrymme som idag utnyttjas för förvaring. Trappan i lackat trä ger ett modernt intryck. I rummet ovan sakristian står förvaringsskåp av både yngre och äldre modell samt en kista, ett bord och en stol. En stege finns upp till en lucka i taket. Uppe på vinden är blindfönster målade på östra gaveln. Före ombyggnaden var det synligt inifrån kyrkorummet.

I utrymmet söder om koret ligger ett lackat trägolv av smala bräder lagda på tvären. En lucka i golvet leder ner till en vinkällare. Väggarna är putsade och avfärgade i ljust brunrosa. Det gråmålade taket är klätt med bred pärlspont. På norra väggen finns en enkeldörr till en gång som går till sakristian och entrén på östra fasaden. Dörrkarmarna in mot gången har en vacker karnissvängd profil, dörrar liksom karmar är ljust gråmålade.

Läktaren bärs i framkant av två ljust gulmarmorerade kolonner på åttkantiga gråmålade trummor. Läktarens undertak är klätt med bred gråmålad pärlspont. Läktarbarriären har raka sidor på var sida om ett utskjutande plant mittparti med konkava sidor. Underliggaren pryds av runda rosetter med målade fält emellan, fälten liksom rosetterna är beigemålade medan bakgrunden är färgsatt i brutet vit. Barriären pryds av balusterdockor i bruten vit färgsättning med förgyllda detaljer mot en slät beigemålad bakgrund. Överliggaren kröns av ett utkragande listverk.

Uppe på läktaren är golvet klätt med en röd matta och mot södra väggen står sex grönmålade bänkar av ursprunglig modell på avsatser. Avsatserna är ej inklädda utan här syns breda obehandlade golvplank. Till de bakre högst belägna bänkarna finns en liten kilformad trapp med två steg målad i något mörkare grönt än bänkarna. Lampetter från renoveringen 1955 är placerade på västväggen samt på orgeln. I norr är avsatserna liksom den kilformade trappen kvar men endast tre bänkar på de övre planen. De friställda trapplanen har täckts med samma matta som övriga läktaren. Läktarbarriären har sedan renoveringen en slät baksida. Orgeln är färgsatt i brutet vitt med gulmålade detaljer. Den har ett rundvälvt mittparti med pipor flankerat av halvrunda utkragande mindre partier. Mittpartiet har en blåmålad omfattning med LOFVER HERREN ! där H har fallit bort och ersatts av ett blåmålat H. Det hela kröns av ett förgyllt kors ovanpå bladsniderier. Spelbordet är friställt och vänt mot koret.

Utrymmet utanför läktaren har ett äldre brädgolv av breda plank och smidd spik målad i en gulgrön nyans. Längs norrväggen fortsätter en smal öppen trapp upp i tornet. Taket av bred pärlspont är ljust gråmålat. Utrymmet har en enkel karaktär. Ett trappsteg leder upp till pardörren ut på läktaren. Dörrbladen är upphängda på järn fästa direkt i muren.

Väggarna i vapenhuset är slätputsade med rundade hörn och avfärgade i brutet vitt. Innertak är klätt med gråmålad bred pärlspont. Ett fönster sitter på vardera norra och södra väggen indragna i djupa nischer. Framför dessa löper ljust gråmålade trappor till läktaren. Trappornas undersidor är inklädda med breda bräder målade i gulvitt. Trappräckena med krysställda ribbor tar sin början vid runda stolpar krönta av svarvade klot. Utmed ytterväggarna löper smäckra handledare i svart rundjärn försedda med svarvade gulmålade knoppar i ändarna. Nya pardörrar sitter mellan vapenhuset och läktarunderbyggnaden. Dörrarna har tre speglar per blad, de övre är glasade medan övriga är marmorerade.

I den norra delen av läktarunderbyggnaden finns kapprum med wc. Rummet är öppet ut mot passagen och möblerat med ett skåp samt hatthyllor med krokar. I den södra delen av läktarunderbyggnaden inryms en brudkammare med väggfasta bänkar av samma modell som i långhuset. I mitten av rummet står ett bord samt sex stolar i lackat trä. I passagen under läktaren står ett bord med infomaterial och bokhyllor.