Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING TRANUM 3:7 - husnr 1, TRANUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TRANUMS KYRKA (akt.)
2003-04-02
Interiörbeskrivning
TRANUMS KYRKA - Kyrkan består invändigt av ett högt och stort långhus med tresidigt avslutat kor i öster, vapenhus i tornunderdelen samt sakristia norr om koret. Kyrkorummet präglas av stor enkelhet.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom bred mittgång och tvärgång i söder. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Över västra partiet är en läktare. Under större delen av läktaren saknas bänkar.
GOLV - Golvet utgörs av tvärgående, lackade bräder. I mittgången och tvärgången ligger en grå gångmatta.
VÄGG - Väggarna putsade och vitmålade. Väggarna avslutas upptill av en mycket bred, profilerad taklist, ådrad i grågröna nyanser. Nedre delen av listen utgörs av en snidad tandsnittsfris. Rest mot västra gaveln, söder om vapenhusdörren är en vit trädörr med målad akantusdekor i de fyra speglarna. Dekoren, troligen 1700-tal, är inspirerad av Läcköskolan.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Porten mot söder består av höga och dubbla, rektangulära, gråmålade pardörrar från ca 1920-talet. Varje dörrblad är indelat i tre stora, gråådrade speglar. Dörrhandtaget är av metall. Mellan dörrarna är en liten nisch. Strax över dörren är ett halvrunt ljusinsläpp. Pardörren mot vapenhuset i väster har samma utformning och är placerad i en murad och putsad segmentbågig nisch. Den är dock från 1900-talets slut.
FÖNSTER - Långhuset har tre större, rundbågade fönster på sydsidan, varav ett öster om porten, och tre på nordsidan. Över sydporten är ett halvrunt fönster med samma utformning och indelning som överdelen av övriga. De gråmålade fönstren består av två lufter, vilka genom profilerad äldre träspröjs indelas vardera tolv kvadratiska rutor samt . överst en rund ruta. Den runda rutan innehåller ett fyrpass med färgat glas, det östliga dörrparet blått, det näst östligaste rött, det näst västligaste grönt och det västligaste gult. (1960-tal?) Övriga innanfönster har frostigt, småmönstrat glas med stjärnor. Fönstren är placerade i rundbågiga, utåt konande murade och putsade smygar. De grå fönsterbänkarna lutar inåt och har överst en triangulär, vitmålad plåt.
TAK - Taket är ett öppet, kassettliknande tredingstak av trä med synliga bjälkar. Taket är målat i vitt med bjälkarna marmorerade i grågrönt. Bjälkarna bildar ett rutmönster. I långhustaket är även två målade, runda kronfästen. De utgörs av vita stjärnor på brun botten. Under läktaren består taket av vitmålad träpanel.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg. På norra sidan av koret är predikstolen placerad. Under denna står en äldre dopfunt Öster om predikstolen är dess trappa samt en dörr till sakristian. Den nya dopfunten är placerad på korets sydsida, där även en nummertavla hänger ut från sydväggen. Utmed den sydöstra sidan står ett enkelt bord. Häröver hänger en målning, troligen från ett äldre altarbröst. På nordöstväggen hänger ett litografiskt tryck med rikt skulpterad, guldfärgad ram från 1800-talets slut. Altaruppsats och altare är placerade en dryg meter väster om östväggen liksom den femsidiga altarringen.
GOLV - Korgolvet utgörs av långsgående, lackade bräder. Närmast långhuset är tre bräder tvärgående. Framför altaret är et stor rektangulär matta med geometriskt mönster i blått, rött, grönt mm. Mattan är vävd vid Agda Österbergs Ateljé Tre Bäckar. Altaret är placerat på ett ytterligare upphöjt golv. Golvet innanför altarringen täcks av en grå heltäckningsmatta.
VÄGG Korväggens västra del är en fortsättning på långhusväggen.
DÖRR - Dörren till sakristian är en bred, vitlaserad pardörr med fyra vertikala lister. Dörren, som är placerad i en mycket hög, rundbågig nisch, är från 1990-talet.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder, ett i sydöst, ett bakom altaruppsatsen i öster samt ett i nordöst. Fönstren har samma form och placering som långhusfönstren. De fyrpassformade övre spröjsarna är i det sydliga fönstret rött, i de nordöstliga respektive sydöstliga lila och i det östliga blått.
TAK - Se långhus. Över koret är ett målat kronfäste.
FAST INREDNING
ALTARE - Det enkla träaltaret, troligen från 1874, är gråmålat.
BÄNKINREDNING - Långhusets bänkinredning från 1874 består av två öppna kvarter i söder och ett i norr. Bänkarna är placerade invid ytterväggarna.. Norra kvarteret innehåller 15 bänkar, det sydöstra fem stycken och det sydvästra åtta stycken. Gavlarna är breda nedtill och avsmalnande upptill. De är målade i gråbrun ådring och försedda med två rundbågiga speglar nedtill samt en upptill. Speglarna är ljusa med rödbrun ådring. Skärmar mot kor och tvärgång är dekorerade med rektangulära speglar, ådrade på samma sätt. Ryggarna av pärlspont är målade i grågrönt. Bänkarna är kopplade genom brunmålade bjälkar under gavlarna. Undergolv saknas. Bänkarna är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Den polygonala bruna predikstolen har guldfärgade lister. På varje sida är en spegel, som innehåller en nedsänkt, ljust ådrad arkadbåge med brun, målad trepass överst. Under predikstolens korg sitter skulpterade, volutformade grå konsoler med snidad akantusdekor i guld. Predikstolens fot är brun och åttakantig. Trappan från öster har raka, brunmålade steg med röd matta. Mot söder är en trappbarriär med arkadbågar uppburna av kolonetter i brunt och guld. Predikstolen stammar från byggnadstiden.
ORGEL - Den grå fasaden har ett brutet krön med en skulpterad sköld i guld. Piporna är grupperade i tre fält. Spelbordet är vänt mot väster. Orgeln, byggd 1940 av Olof Hammarberg, Göteborg, har nio stämmor, två manualer, och pedalstämma.
LÄKTARE - Läktaren, från 1874, vilar under läktarbröstet på fyra fyrsidiga bruna pelare med ljusa marmorerade fält. De är fästa i bänkar. Läktarbröstet består av ett grått skrank, indelat genom fyra pilastrar. Det pryds av profilerade sarger upp - och nedtill samt av kvadratiska, ljus ådrade speglar. Läktaren har på varje sida tre gradiner. Trägolvet är lackat och delvis belagt med röd matta. På sydsidan står tre bänkar och på nordsidan fem stycken. De är likadana som långhusbänkarna, men gråmålade.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan från 1702 består av en calvariegrupp i halvskulptur, målad i grått, rönt och rött. Tavlan omges av en ram med snidad palmettfris i guld.
ALTARUPPSATS -Altaruppsatsen är skulpterad 1702 och målad 1726. Vid sidorna av altartavlan är evangelisten Markus (i norr) och Lukas (söder) samt en skulpterad , ljust marmorerad korintisk kolonnett. I flyglarna är evangelisterna Matteus (norr) och Johannes (söder) skulpterade samt ytterst rik akantusornamentik i guld. Över varje evangelist är en snidad blomstergirland i guld. Uppsatsen har ett segmentbågat krön med sniderier av Kristus med segerfana, en ängel vid varje sida, ett änglahuvud överst samt växtornament i guld.
ALTARRING - Den brunmålade, femsidiga altarringen, troligen från 1874, utgörs av ett helt skrank och pryds av nedsänkta kvadratiska speglar, ådrade i brunt på ljus botten.
DOPFUNT - En dopfunt från 1874 av gips har brun åttasidig cuppa med speglar. Den vitmarmorerade, fyrsidiga foten är nedåt avslutad och har en fyrsidig fotplatta. En dopfunt från sent 1900-tal har en låg, skålformad cuppa av polerad kalksten samt pelarformad, svart stenfot med rund fotplatta.
NUMMERTAVLA - En svart nummertavla har vit ram samt rikt snidat över - och understycke med akantus i guld.
VAPENHUS - I vapenhusets nordvästra hörn är ett äldre, gråmålat skåp. Utmed resten av nordväggen är läktartrappan, som går upp i väster. Trappan har inbyggda, lackade steg av trä samt skrank mot söder.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är slätputsade och gulmålade. De har en målad grå bröstning som överst avslutas av en geometrisk bård med brunt mönster. Över långhusdörren är en målad gul inskription "Upplyften era hjärtan till Gud."
PORT - Porten i väster består av en gråmålad, rektangulär pardörr med vardera tre speglar, ådrade i ljusare grått. Dörren är placerad i en rektangulär, murad och putsad nisch. Långhusdörren är placerad i en segmentbågad nisch..
FÖNSTER - I norr respektive söder är ett smalt, gråmålat fönster, indelat i vardera 12 kvadratiska rutor. Fönstren är placerade i utåt konande, rundbågiga smygar.
TAK - Taket är klätt med grå pärlspont.
SAKRISTIA - Sakristian uppfördes 1962. Mitt i östväggen är ett fönster och framför detta ett bord. I sydöstra respektive nordöstra hörnet står ett vitlaserat högt nytt skåp. Västra delen av sakristian är avdelad genom en vägg. Innanför en dörr i söder är här förvaringsutrymmen och i norr vindfång till en port. Framför mellersta delen av nordväggen är ett altare murat, putsat och vitmålat med slipad kalkstensskiva. Över altaret är en tavla med calvariegrupp halvskulptur, möjligen medeltida, bland annat i ljusbrunt, grönt och rött. Tavlan har en rikt skulpterad ram med akantusrankor i grönt. Ramens överstycke med inskription är monterad på taklisten.
GOLV - Golvet består av parkett.
VÄGG - Väggen är slätputsad och vitmålad, förutom västväggen som utgörs av vitlaserad träpanel, prydd av vertikala lister.
DÖRRAR - Dörrar till förråd och vindfång är av samma material som västväggen och har mässingshandtag. På golvet i dessa utrymmen ligger plastmatta. Porten består av en rektangulär slät och laserad dörr från 1900-talets slut, placerad i en grund rektangulär nisch.
PORT - I norr är i farstun en gråvit port med tre speglar. I övre spegeln är ett rombiskt fönster med tre rutor.
FÖNSTER - Det rektangulära fönstret är indelat i två lufter. Fönstret är placerat i en rektangulär smyg.
TAK - Det plana trätaket är täckt av omålade plankor. Det är vinklat ut mot sidorna.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2 är belägen väster om läktaren. I väster är ett halvrunt fönster, spröjsat i en rund och två halvrunda rutor. Den runda rutan har frostigt, stjärnmönstrat glas. Väggarna är slätputsade och gulmålade. Trägolvet är lackat och taket är klätt med grå pärlspont. Dörren till läktaren är en gråmålad, rektangulär pardörr med tre speglar i varje dörrblad. Dörren är placerad i en putsad, segmentbågad nisch. Framför dörren är ett trätrappsteg samt en kalksten. En rak, öppen trätrappa leder till våning 3 och vidare till våning 4. De har båda putsad och vitmålad vägg, tak och golv av omålade plankor. På våning 3 förvaras ett äldre svart träkors med armarnas avslutningar i form av trepass. Här finns även en svarvad takkrona, en nummertavla mm. I norr respektive söder är ett smalt fönster och i väster ett runt fönster. På våning 4 hänger de två klockorna. En av klockorna är gjuten 1775 av Nils Billsten, Skara, och den andra 1873 av CA Naling, Jönköping. Våningen har två rundbågiga gluggar i varje väderstreck. En smal trappa/stege leder till lanterninvåningen.