Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING HÄGGESLED 19:1 - husnr 1, HÄGGESLEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄGGESLEDS KYRKA (akt.)
2003-04-01
Interiörbeskrivning
HÄGGESLEDS KYRKA - Kyrkan består invändigt av ett stort och brett långhus med fullbrett kor samt vapenhus i tornets bottenvåning. Ett korskrank avdelar kyrkorummet öster om koret. Bakom skranket är en sakristia. Det stora, ljusa, nytgotiskt dominerade kyrkorummet med till stor del bevarad inredning, domineras av sitt kassettindelade tredingstak.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgångar. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Över västra partiet av långhuset är en läktare. Långhuset avskiljs från sakristian i öster genom ett träskrank med dörr. Närmast väggen mot vapenhuset saknas bänkar. På sydsidan är en hatthylla med krokar samt bokbord.
GOLV - Golvet utgörs av tvärgående, såpade brädor. I mittgången ligger en gråbrun gångmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i ljust gult. Väggarna har en målad grå bröstning, som når strax över bänkhöjd. Väggarna avslutas upptill av en bred, profilerad gul taklist av trä. Väggen begränsas nedtill av en smal, grå golvlist.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Sydporten består av en gråmålad, mycket hög pardörr från ca 1900. Varje dörrblad pryds av fem kvadratiska speglar i - ljusare grått. Över dörren är ett halvrunt ljusinsläpp. Dörr och fönster är placerade i en rundbågig, rumshög nisch. Dörren till vapenhuset har samma utformning, men är lägre, och har tre speglar på varje dörrblad. Den är placerad i en djup, murad och putsad nisch.
FÖNSTER - Långhuset har tre större, vita fönster på sydsidan och fyra på nordsidan. De rundbågade fönstren är indelade i fem gånger två kvadratiska, diagonalt placerade rutor samt överst av en rundruta. Fönstren är placerade i rundbågiga smygar, putsade och målade som väggarna. Närmast fönstret sitter en vit plåt i fönsterbänken.
TAK - Taket är ett gulmålat öppet tredingstak av pärlspontpanel med synliga profilerade bjälkar. Bjälkarnas placering delar in taket i rektanglar. I taket finns tre runda kronfästen i form av dekorativa trägaller, målade som taket.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg. Innanför altarringen är golvet ytterligare upphöjt. Altaret står dessutom på ett förhöjt golv. Altaret är placerat intill korskranket liksom altarringen. På norra sidan av koret står predikstolen. På sydsidan är ett dopaltare samt dopfunt. Närmast skranket är utmed sydsidan en kort, gråmålad korbänk med bänkskärm. I motsvarande hörn i norr är en järnbeslagen kista. Ovanpå skranket, på varje sida av altaret, sitter en nummertavla.
GOLV - Korgolvet utgörs av tvärgående såpade smala bräder. De förhöjda golven innanför altarringen är av samma material. Framför altaret ligger en stor, rektangulär matta med ljust, geometriskt mönster.
VÄGG Södra och norra korväggen är en fortsättning på långhusväggen. Skranket i öster är täckt av gulmålade skivor, men upptill profilerat med guldfärgad list. Skrankets underliggande listverk har i efterhand förspikats med träskivor, troligen 1927. Under en träskiva, som avlägsnats, syns det ursprungliga nygotiska listverket krönt av fyrpass.
DÖRR - En dörr på varje sida av altaret är upptagen i skranket. Dörrarna består av gula träskivor.
FÖNSTER - Koret har två fönster i norr och två söder. Fönstren har samma form och placering som långhusfönstren.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Det enkla gråmålade altaret är av trä. Altaret är troligen det ursprungliga.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning består av fyra kvarter. De östliga kvarteren innehåller fem bänkar och de västliga nio bänkar. Bänkskärmar finns på båda sidor av tvärgångarna, men saknas mot vapenhus och kor. De bruna gavlarna är uppåt avsmalnande och försedda med en rektangulär och en oval spegel i samma färg. Ryggarna är av grön pärlspont och lutar mycket svagt bakåt. Bänkarna är nedtill kopplade genom grå och blå bjälkar. Bänkinredningen är troligen den ursprungliga från 1860-talet.
PREDIKSTOL - Den ursprungliga predikstolen i nyrokoko är rund och genom balusterformade, korintiska pelare indelad i fält. Den går i grå och bruna toner med inslag av guld. Varje fält består av en grön spegel med utanpåliggande, guldfärgade akantusornament i relief. Predikstolens nedre del har en kraftig vulst med guldlister. Överst är en snidad, guldfärgad bladfris. Predikstolens fot är grå, rak och åttakantig. Trappan från öster har steg täckta med grå heltäckningsmatta. Under det profilerade räcket är ett skrank i grått, indelat i fält med geometriska reliefer.
ORGEL -Orgeln är byggd 1874 av Molander och Eriksson, Göteborg. Orgelverket renoverades 1936 av Magnussons orgelbyggeri, Göteborg, och 1975 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. Orgeln har åtta stämmor och en manual. Den ursprungliga fasaden består av ett mittfält med 19 pipor. Det mesta av pipverket är original. Fasaden är mörkt grå med lister i guld. Piporna är grupperade i tre fält, det mellersta högre. Överst på varje fält är ett trepassornament. Fasaden kröns av en skulpterad lyra samt vid sidorna genombrutna akantusornament i guld.
LÄKTARE - Den ursprungliga läktaren vilar på fyrsidiga, mörkt grå, profilerade pelare. Två av dem är fästa i bänkar vid mittgången, två vid sidorna om dörren till vapenhuset och två i syd - respektive nordväggen. Det grågrönmålade läktarbröstet är ett rakt skrank, indelat i ornerade fält med träfärgade ramar. Bröstet pryds även av fyra profilerade pilastrar. Mittfälten har dekor i form av en guldfärgad lyra, basun samt akantusornament. De kvadratiska sidofälten innehåller en cirkel med fyrpass i relief. Under fälten är en fris med romber i relief. Ovanpå skranket är ett lågt järnräcke.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en skulpterad calvariegrupp mot en målad bakgrund med en stad. De två Mariorna är placerade på konsoler.
ALTARUPPSATS - Den skulpterade altaruppsatsen från 1700-talets början har under en period förvarats i tornrummet. Uppsatsen är kompletterad med två nya lister och två plattor som kolonnerna vilar på. Färgen, brunt med gröna grå och guldfärgade detaljer, består av tempera på kritgrund. Vid varje sida av altartavlan är en korintisk, ljus, marmorerad kolonett. Utanför kolonnetterna är skulpturer av Markus respektive Matteus och på flyglarnas akantusvoluter Lukas och Johannes. Över altartavlan är tre skulpterade änglahuvuden och överst en bruten fronton. Vid dess sidor är två skulpterade halvliggande änglar. En oval med krans i mitten visar ecce homo.
ALTARRING -Den breda, brunmålade altarringen är femsidig och består av ett helt skrank med träskivor. Detta är indelat i stora, rektangulära fält med brunröd ådring på grå botten. Altarringens underliggande listverk har i efterhand förspikats med träskivor, troligen 1927. I söder har underliggande dekor framtagits. Den består av vit pålimmad reliefdekor av fyrpass i diagonala kvadrater. Vissa lister är guldfärgade och bakgrunden röd.
DOPFUNT - Dopfunten från 1100-talet har cylindrisk cuppa, nedåt konande. Cuppan pryds av reliefdekor i form av en bred palmettfris mellan två repstavar. Den profilerade foten är fyrsidig och uppåt konande.
NUMMERTAVLA - De svarta nummertavlorna har ljus, profilerad ram med en ljushållare vid varje sida. Understycket har dekor i form av en skulpterad, guldfärgad festong och överstycket av en tandsnittsfris. Ovanpå överstycket är en skulpterad sköld med akantusblad och spira samt vid vardera sidan en urna. Nummertavlorna är sammansatta av fragment från gamla kyrkans predikstol, troligen på 1900-talet.
VAPENHUS - Utmed vapenhusets nordvägg är läktartrappan, med uppgång från öster. Den raka trappan har smala, öppna och omålade steg. Under trappan är ett förvaringsutrymme bakom en skärmvägg. Utmed sydsidan är en bänk av samma utförande som långhusbänkarna.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är slätputsade och gulmålade. Väggen framför trappan består av gul pärlspont.
PORT - Porten i väster är av samma utförande som sydporten, men lägre och med fyra speglar på varje dörrblad. Den är placerad i en rektangulär nisch.
FÖNSTER - I norr och söder är vardera ett smalt, vitmålat fönster indelat i kvadratiska, diagonalt placerade, rutor. De är placerade i murade och slätputsade smygar.
TAK - Taket består av gulmålad pärlspont.
SAKRISTIA - Sakristian i korets östra parti har mitt på östväggen ett altare. Detta har träunderrede samt en troligen medeltida altarskiva av sandsten, försedd med relikgömma. På varje sida av altaret är ett skåp och på sydsidan ett bord. Även i skrankets baksida är två infällda skåp. Utmed nordöstra väggen står en grå, rygglös bänk.
GOLV - Se kor.
VÄGG - Se kor.
DÖRRAR - Se kor
FÖNSTER - Den tresidigt avslutade sakristian har ett fönster i öster, ett i nordöst och ett i nordöst. Dessa har samma utseende och placering som långhusfönstren.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning två, väster om läktaren, har omålat trägolv och tak av gul pärlspont. Väggen är slätputsad och vitmålad. I väster är ett halvrunt, vitmålat fönster med tre stjärnformade rutor, placerat i en smyg. På nordsidan sitter en rundbågig, romansk, profilerad tympanongavel. Gaveln var på föregående kyrka placerad över sydportalen.
På sydsidan hänger ett träkors i vitt och guld. Korset har trepassformigt avslutade korsarmar och på basen är ett snidat, hjärta, kors och ankare. Mot läktaren i öster är en rektangulär gråmålad dörr, placerad i en segmentbågad, putsad nisch. Varje dörrblad pryds av tre kvadratiska speglar i ljusare grått. En öppen, rak omålad trappa leder till våning tre och en likadan sedan till våning 4. Golv och tak på våning 2 och 3 utgörs av grå träplankor. Väggen är slätputsad och vitmålad. På våning 3 finns i norr och söder två smala, rundbågiga fönster. Mot väggen står flera fragment av tidigmedeltida gravstenar med runor och figurframställningar. På våning 4 hänger de två klockorna. I varje väderstreck är tre smala, rundbågiga gluggar med träluckor framför. Här hänger även de två klockorna. Lillklockan är troligen medeltida. Storklockan med minuskelinskription är från 1533 och inköpt i Råda.