Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING HASSLÖSA 19:2 - husnr 1, HASSLÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HASSLÖSA KYRKA (akt.)
2003-05-07
Interiörbeskrivning
HASSLÖSA KYRKA - Kyrkan består av ett mycket högt och brett långhus, i öster fullbrett kor med smalare och lägre absid, vapenhus i tornets bottenvåning samt sakristia söder om koret. Under sakristian är en källare/pannrum med ingång från utsidan.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgång i norr. Förutom dörr i väster finns en dörr /port på norra sidan. Mellan långhus och nordport respektive vapenhus finns vindfång. Över västra delen är en läktare. Bänkar saknas i stort sett under läktaren sedan 1994. På båda sidor om vapenhusdörren är på västväggen en hatthylla med klädstång från 1994.
GOLV - Golvet utgörs av längsgående, lackade bräder och i tvärgången av tvärgående bräder. I gångarna ligger ljusbruna gångmattor.
VÄGG - Väggarna är putsade i ljust gult. Närmast golvet är en ca 150 cm hög målad ljusbrun bröstning. Bröstningen avslutas upptill av en bård med vertikala band samt en zigzagbård i med franska liljor i mörkare brunt. Utmed långsidorna sitter element. Närmast golvet är en smal, brun golvlist.
Överst avslutas väggen genom en bred målad, brunmålad bård med repstavar samt överst franska liljor. Den nygotiska dekoren rekonstruerades vid renoveringen 1994 enligt förlagor från byggnadstiden.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörrar till vindfången framför nordportalen respektive vapenhusdörren utgörs av ljusbruna, höga, rektangulära pardörrar. Varje dörrblad pryds av två spetsvinklade vertikala speglar överst, två vertikala rektangulära underst samt här emellan en horisontell rektangulär spegel. Varje blad har ett vertikalt mässingshandtag. Dörren till vapenhuset har samma utformning. Vindfångets södra och norra parti är genom vita skärmväggar avdelade till förvaringsutrymmen. Nordsidans port har samma utformning men även de övre speglarna är rektangulära och handtaget horisontellt.
FÖNSTER - Långhuset har på sydsidan fyra och på nordsidan tre höga, rundbågiga fönster. Över nordporten sitter ett likadant men lägre fönster, placerat i samma höjd som övriga. De vita träfönstren indelas genom träspröjs i fyra rader med två större rutor. Mellan dessa samt runt kanterna består av hälften så smala rutor. Fönstren har s.k. antikglas med gult i de större rutorna, grönt i mitten och rosa vid sidorna. Fönstren är placerade i rundbågiga utåt konande smygar, putsade och målade som väggarna. I nederkanten av varje fönsterbänk är en smal nisch, försatt med en målad plåtskiva.
TAK - Tredingstaket är målat i gulbrunt samt indelat genom rektangulära speglar och synliga tunna bjälkar. De mörkare gulbruna bjälkarna har gråmålade kanter och är försedda med volutformade konsoler vid väggslutet samt geometriska, mörkbruna, målade bårder. Dekoren är en rekonstruktion, gjord 1994.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom en två trappsteg högre nivå samt genom en bänkskärm vid varje sida av mittgången. I öster är en smalare, tresidigt avslutad absid. En arkadbåge skiljer kor från absid. Vid korets norra vägg står predikstolen med trappa från öster samt öster om denna en karmstol i nybarock. Framför predikstolen är ett piano. På korväggen, norr om bågöppningen hänger en nummertavla. Altaret är placerat invid absidens östvägg och altaruppsatsen vilar på altarbordet. På varje sida av altaret står en hög smidesljusstake för ett ljus. Den halvrunda altarringen står ca två meter från absidväggen. I sydväggen är en dörr till sakristian och väster härom ett dopaltare från 1994 i form av en kalkstensskiva med kalkstenskonsoler. Framför dopaltaret står dopfunten. Utmed östväggen, söder om arkadbågen står en kororgel med spelbordet mot väster.
GOLV - Korgolvet utgörs av tvärgående, smala, lackade bräder. Framför altarringen ligger en stor, rektangulär matta med geometriska mönster i främst blått. I absiden ligger en grön heltäckningsmatta framför altaret.
VÄGG Korväggens västra del är en fortsättning på långhusväggen.
Absidväggen saknar målade bårder. I samma höjd som takbården är en hålkälad taklist i samma färg som väggen. Över arkadbågen är dock en bred bård med ett ljusbrunt band med mörkare kvadrater samt ett med zigzagbård i mörkare brunt. Närmast bågöppningen står i övre delen en svart målad inskription i form av bibelcitat, en rekonstruktion gjord 1994.
DÖRR - Den ljusbruna rektangulära dörren till sakristian från 1994 pryds av tre speglar i gult.
FÖNSTER - Absiden har ett fönster i sydöst och ett i nordöst. Fönstren är smalare än långhusfönstren och indelas genom blyspröjs i smårutor med olikfärgat antikglas. Fönstren skall vara tillverkade i Sigge Hassings verkstad, Skara.
TAK - Kortakets västra parti är en fortsättning på långhustaket. Det välvda (valmade) absidtaket är putsat och målat som väggarna.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1937 är byggt av kraftiga, ljust bruna träskivor.
BÄNKINREDNING - Långhusets bänkinredning består av ett öppet kvarter i söder och två i norr. Det södra kvarteret innehåller 16 bänkar, det nordöstra sex stycken och det nordvästra nio stycken. Bänkarna står ca en meter från ytterväggarna. De svagt lutande ruggarna är av pärlspont. Bänkarna har samma färgsättning som läktarbröstet, nämligen gulbrun ekimitation. De rektangulära gavlarna pryds av en en spegel, marmorerad i ljust gult innanför guldlister. Närmast koret, tvärgången och västväggen har bänkarna skärmar med likadana speglar. Den nordöstra bänken är avtagen mot väggen, men åter förlängd genom en skärm (predikstolen har eventuellt stått här tidigare). Bänkgavlarna är från 1937.
PREDIKSTOL - Predikstolen från 1700-talets början är polygonal. Den var under en period före 1937 placerad på kyrkvinden. Fälten uppdelas genom svarta kolonnetter. I varje fält är en blå rundbågig, nedsänkt spegel med en målad guldfärgad stjärna. Bågen omges av grön, målad akantusornamentik. Över och under fälten finns profilerade fält, målade i rött och svart respektive grönt och svart. Under predikstolen hänger svarvade brunröda knoppar. Predikstolen vilar på en brun, profilerad, rund pelarfot från 1994. Den har ett polygonalt ljudtak med grön och röd kant samt runt kantens ovansida skulpterade karnisbågar och spiror. Under taket hänger en skulpterad guldfärgad duva samt en sol.
Den raka trappan består av vita inbyggda steg med heltäckningsmatta. Ett skrank mot söder är marmorerat i rödbrunt samt försett med en blå spegel. I denna är ett grönt målat akantusblad inramat av svarta lister. .
ORGEL - Orgeln från CA Härngren är tillverkad 1894, men omdisponerad av Smedmans orgelbyggeri 1981. Den har nio stämmor, en manual och pedal. Den nygotiska fasaden är ådrad i gulbrunt. Piporna är samlade i fem fält, varav de yttersta högre. Fälten indelas genom delvis guldfärgade pilastrar och kröns av tre frontoner. De två ytterfrontonerna är högre och har ett nedsänkt trepass. Samtliga frontoner kröns av en skulpterad och guldfärgad fransk lilja samt mellan dessa skulpterade och guldfärgade voluter. Fasaden har även dekor av snidade bårder i rött och gult.
Kororgeln har enkel omålad furufasad. Piporna är indelade i tre fält med dekorativt trägaller, det mellersta fältet lägre. Orgeln har åtta stämmor med en manual och pedalstämma. Orgeln är tillverkad 1980 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping.
LÄKTARE - Läktaren vilar i öster på fyrsidiga pelare, ombyggda 1994. målade i gulbrunt. Pelarnas övre del är profilerad samt prydd av två voluter. Läktarbröstet från 1937 består av ett helt skrank, profilerat samt målat i olika bruna nyanser med guldlister. Mittpartiet är utsvängt till en balkong. Läktarbröstet har dekor i form av rektangulära speglar, ådrade i gult, och försedda med guldfärgade lister. Läktargolvet består av lackade brädor. På varje sida av orgeln finns fyra gradiner samt fyra äldre bänkar med svängda gavlar. Framför orgelns västfasad är pärlspont med klädkrokar.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en målning av Jerusalem i mörka färger. Framför tavlan är ett skulpterat krucifix.
ALTARUPPSATS - Från föregångaren stammar även altaruppsatsen från 1728. Den var under en period placerad på vinden, men återfördes till kyrkorummet och kompletterades 1937. Den grönmålade altartavlan omges på båda sidor av dubbla spiralsvarvade bruna kolonner med vinrankor i guld. På norra flygeln är en liten skulptur av Matteus och på den södra av Markus. Under denna våning är ett fundament med en blå texttavla samt ovanför denna en svart texttavla. Den nedre har målad vit inskription i form av bibelcitat. Den övre har inskription angående altartavlans tillkomst 1730. Texttavlorna omges på båda sidor av voluter samt röda pilastrar med reliefdekor i guld. Altaruppsatsens överbyggnad är uppsvängd och försedd med rikt skuren och guldfärgad akantusornamentik på båda sidor om ett ovalt fält med inskription. Uppsatsen kröns av en snidad och förgylld Jahvésol samt vid dess norra sida en skulpterad Johannes och vid dess södra Lukas..
ALTARRING - Den halvrunda, vida altarringen från 1894 består av en genombruten balustrad med arkadbågar. Bågarna uppbärs av delvis guldfärgade kolonnetter. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gult tyg. Altarringens form förändrades något 1994.
DOPFUNT - Dopfunten från 1100-talet har närmast cylindrisk cuppa, nedtill något konande. Foten är försedd med en vulst och vilar på en kvadratisk fotplatta.
NUMMERTAVLA - Den svarta, rektangulära nummertavlan har en profilerad ram i grönt och rött samt spetsvinklat blått överstycke krönt av en gulfärgad, skulpterad lyra.
VAPENHUS - Vapenhuset är åttakantigt med port i väster och läktartrappa utmed nordväggen. Den svängda trappan är ådrad i ljusbrunt och består av ljusbruna, inbyggda steg samt handledare med träspaljé. Under trappan samt utmed sydväggen är en ljusbrun, rygglös bänk .På sydväggen är genom järn fäst två stenar med reliefer. Den västra, kubformade stenen har dekor i form av fabeldjur. Den östra, bestående av en valvbåge, avbildar Kristus mellan två knäböjande med palmkvistar?
GOLV - Golvet är ett ljusbrunt cementgolv.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i ljust gult.
PORT - Porten i väster består av en ljusbrun, ny, rektangulär pardörr med två x två rektangulära horisontella, profilerade speglar och häremellan en horisontell spegel. Dörren är placerad i en djup rektangulär nisch/portal som är högre än dörren. I det rektangulära tympanonfältet är två oputsade stenar, varav den ena har reliefmotiv i form av två drakar vända mot varandra.
FÖNSTER - I norr respektive söder är ett smalt, rundbågigt, vitt fönster placerat i en utåt konande rundbågig nisch. De vita fönstren är indelade i fyra kvadratiska mittrutor över varandra, omgivna av smalare rutor.
TAK - Taket är klätt med ljus pärlspont.
SAKRISTIA - Sakristians norra del består av en korridor, genom skärmväggar avdelade till skåp, samt i sydöst till vindfång. Utmed korridorens västra vägg finns vita, nyare textilskåp. Själva sakristian når man genom en segmentbågad dörröppning. Den har mot öster ett murat altare med slipad och polerad kalkstensskiva. Framför sydfönstret är ett bord och vid dess sidor två stolar och en soffa av trä i "fornnordisk" stil.
GOLV - Golvet består av smala lackade bräder.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i gulvitt. De avslutas nedtill av en vit golvlist och upptill av en smal, gul taklist.
PORT/DÖRRAR - Dörrar till skåp och vindfång består av släta, vita rektangulära dörrar av senare tillverkning. Den nya östporten utgörs av en vit spegeldörr
FÖNSTER - Det vita, rundbågade fönstret är genom träspröjs indelat i två rektangulära större rutor, omgivna av smalare rutor. Fönstren har flerfärgat så kallat antikglas.
TAK - Taket av slät, ljus träpanel är svagt tunnvälvt.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2 är belägen väster om läktaren. Golvet är målat i ljust brunt, väggarna vita och putsade och taket av vit träpanel. Läktardörren består av en rektangulär pardörr målad i ljusbrunt med parvis placerade speglar. Över dörren är ett tympanonfält av trä med samma färgsättning som dörren. Den är placerad i en djup, rundbågig nisch. I norr samt söder är två rektangulära, parställda fönster placerade i rektangulära nischer. En rak, öppen grå trappa leder till ett vilplan. Här är en äldre predikstol fäst. Genom en lucka når man våning 3. Här är väggarna murade och putsade, medan golv och tak består av plankor. På varje sida är två parställda gluggar med träluckor. Här hänger två klockor. Klockorna är gjutna av KC Bergholz, Stockholm, enligt inskriptioner.