Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING SÄVARE 39:1 - husnr 1, SÄVARE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÄVARE KYRKA (akt.)
2003-05-08
Interiörbeskrivning
SÄVARE KYRKA - Kyrkan är en centralkyrka bestående av ett sexkantigt eller närmast stjärnforigt kyrkorum med kor i söder. Runt kyrkorummet löper en "omgång"i läktarhöjd, bestående av sex tunnvälvda nischer. Överst i varje nisch finns en läktare, utom i söder, där koret är placerat. Kyrkorummet öppnar sig mot nischerna genom vida rundbågar. Bågarna uppbärs av dubbla, kraftiga hörnkolonner med tärningskapitäl. Dessutom finns, framför varje kolonnpar, en betydligt högre kolonn med solfjädersformat kapitäl. Dessa pelare sammanbinder övervåningens väggar genom sex stycken bågar. I varje nisch, utom där koret är placerat, finns en läktare av samma bredd och djup som nischen. Läktarna skiljs åt genom inbyggda trapphus med spiraltrappor och vita spegeldörrar mellan.
Istället för trapphus har motsvarande utrymme öster om koret istället inretts till sakristia. En källare under kyrkans sydvästra del innehåller nu arkiv, men var tidigare pannrum. Över vindfånget är ett rum med museum - se museum.
En dörr mitt i långhusets nordvägg leder till vapenhuset under orgelläktarens norra parti. Den höga och öppna kyrkan ger genom sina stora fönster och sin rymd ett mycket ljust intryck.
Kyrkorummet domineras genom sina rundbågsvalv och ssitt stjärnformade tak.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, mittgång och tvärgångar. I kyrkorummets mitt finns fyra kvarter, vända mot koret. Bänkkvarteren slutar i söder ca två meter framför koret, men går i norr intill skärmväggen mot vapenhuset. Ett bänkkvarter finns även under nordöstra läktaren och ett under den nordvästra läktaren.
Förutom dörren till vapenhuset i norr finns i kyrkorummet två dörrar under östra läktaren och en under sydvästra läktaren. Dessa leder till trapphus.
Under den sydvästra läktaren är ett doprum. Under den östra läktaren står en piscina från 1970 i söder samt utmed ytterväggen en helt järnbeslagen kista, och i norr ett bokbord. Häremellan finns lösa stolar. Vid den södra pelaren i den nordöstra nischen står ett vitt ståndur, daterat 1764. Uret har nyare målning.
GOLV - Golvet utgörs i mittgång och mellan bänkkvarter och kor av slipade och polerade, rektangulära kalkstensplattor. I alla övriga gångar samt under läktarna ligger istället grå heltäckningsmatta. Under bänkarna utgörs golvet av smala, fernissade bräder i samma nivå.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i ljust rosa. Pelare och arkadbågar utmed väggarna pryds av inpressad dekor och reliefdekor i form av band med kannelyrer samt profileringar. Över de högsta pelarnas paraplyformade kapitäl, finns två kors i relief, inramade av bårder med små arkadbågar. I nischerna sitter elelement på ytterväggarna.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren till vapenhuset består av en gråmålad pardörr av svängdörrsmodell. Varje dörrblad pryds nertill av en vertikal stor spegel och över denna en horisontell mindre i mörkare grått. Dörrarna har glasöverdel med grå träspröjsar som bildar ett rombmönster.
Dörrarna under läktarna består av ljust grå, enkla spegeldörrar med en hög spegel mellan två lägre. Nordporten består av en vit, slät pardörr. I varje pardörr finns överst en kvadratisk glasruta.
FÖNSTER -Långhuset har på varje sida utom den norra (se vapenhus) en lågt placerad trefönstergrupp. De rundbågiga gjutjärnsfönstren har ogenomskinligt glas, omgivet av en smal, grå gjutjärnsspröjs. Varje glas har tre fyrpassformade rutor över varandra samt runt dessa oregelbundna rutor. Fönstren är placerade i djupa smygar, putsade och målade som väggarna.
Över varje läktare finns ett rosettfönster med masverk. Spröjsningen består av en mittstjärna, omgiven av åtta fyrpass. Fönstren sitter i djupa, runda nischer.
På kyrkorummets andra våning, är ytterligare en trefönstergrupp i varje arkadbåge. Fönstren har samma utformning som de nämnda runbågiga fönstren. Mittfönstret här är dock placerat ca 30 cm ovanför de övriga.
TAK - Det plana, höga, stjärnformade taket av spåntade bräder är målat som väggarna. Det indelas genom ett profilerat listverk i triangelformade kassetter. I takets mitt är en förgylld sexuddig reliefstjärna med radiellt utgående förgyllda strålar. Från stjärnans centrum hänger en stor mässingsljuskrona från 1800-talet med nedhängande glasprismor. Runt stjärnan sitter fem (ursprungligen sex) mindre, symmetriskt placerade stjärnor. Ytterligare två ljuskronor (sent 1900-tal) hänger i taket.
Det tunnvälvda taket över varje läktare indelas genom listverk i kassetter. Under orgelläktaren är ett slätt, vitt brädtak.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Under norra delen av orgelläktaren finns en underbyggnad som innehåller vapenhus. Se vapenhus.
KOR - Koret är placerat i den södra av "omgångens" tunnvälvda nischer. Koret avgränsas från långhuset genom tre trappsteg. Det upphöjda korgolvet är tresidigt utbyggt mot långhuset i norr och har tre trappsteg i varje riktning (norr, nordöst och nordväst). Trappstegen av betong täcks av grovt hyvlad kalksten. Sättstegen är genombrutna med små fyrpass.
Altaruppsatsen är placerad ca 1,5 meter från södra korväggen. Framför uppsatsen står altaret och ytterligare ca en meter mot norr den femsidiga altarringen. Utmed altaruppsatsens baksida står två skåp med släta, gråvita dörrar. På den östra pelargruppen hänger en predikstol med trappa från söder. På varje pelargrupp är även en nummertavla. I korets/nischens västvägg är en dörr som leder till en källartrappa.
GOLV - Korgolvet utgörs av slipade och polerade rektangulära kalkstenar. Framför altarringen, i trappans mitt och i fram till långhusets bänkkvarter ligger en rektangulär matta, vävd i geometriska blå och vita mönster.
VÄGG - Se långhus.
DÖRR - Se långhus.
FÖNSTER - Se långhus.
TAK - Det tunnvälvda trätaket indelas genom ett listverk i kassetter.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är byggt av vita träskivor.
BÄNKINREDNING - Långhuset har på varje sida av mittgången två öppna bänkkvarter med vardera åtta bänkar. Bänkarna är troligen från 1884. Utanför den sydvästra respektive sydöstra nischen är ett bänkkvarter med fem bänkar, slutet genom en blå pärlspåntsskärm mot yttervägg/nisch. Bänkkvarteren avgränsas mot koret genom blå skärmar, dekorerade med rektangulära, profilerade speglar i ljusare blått. I nordöstra respektive nordvästra nischen är ett öppet kvarter med fyra bänkar, vänt mot långhusmitten.
De ljust blåådrade bänkarna har svagt lutande ryggar av pärlspånt. Gavlarna i mörkare blått består av en bredare nederdel med svängd framkant samt en smalare överdel. Överdelen är överst profilsågad och avslutas med en cirkel. I cirkeln är ett fyrpass i relief samt härunder två utsågade blad. under sitsarna och en smalare del. Bänkarnas gavlar vilar på gråmålade bjälkar, som sammanbinder dem vid golvet.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen från kyrkans byggnadstid har på varje sida tre nedsänkta speglar med gulfärgade lister. I mittspeglarna är en stjärna med strålar i relief. Överst har predikstolen dekor i form av grått tandsnitt och överst av guldfärgade nagelsnitt. Nederst är en skulpterad konsol från östra korväggen.
Den nedtill svängda trappan har inbyggda steg med grå heltäckningsmatta. Den är försedd med handledare i väggen samt mot väster ett skrank med speglar av samma utformning som predikstolens.
ORGEL - Den nygotiska orgelfasaden är gråblåmålad. Piporna indelas i tre fält, det mellersta högre. Fälten uppdelas genom fialer med gröna trepass, krönta av spiror i guldfärg. Det mellersta fältet pryds av genombrutna trippelvälvda rundbågar i grått och guld samt de andra av dubbelvälvda bågar. Fasaden härrör från föregående orgel, byggd 1898 av CA Härngren. Nuvarande orgelverk, från Smedmans orgelbyggeri, är från 1983. Den har två manualer, pedal samt 24 stämmor.
LÄKTARE - De fyra mittläktarna, placerade i tunnvälvda nischer, har läktarbröst i form av raka, rosafärgade skrank, dekorerade med grå, nedsänkta speglar innanför guldfärgade lister. Golvet utgörs av omålade smala bräder. På varje bänk finns fyra gradiner samt fyra långa, rosa enkla bänkar med rak rygg.
Orgelläktaren vilar på fyra blåmålade träkolonner med tärningskapitäl. Läktaren är tresidigt utbyggd över långhuset. Den stora orgeln upptar hela nischens djup. Läktarbrösten består av rosa skärmar, dekorerade med rektangulära speglar i ljusare rosa och grått innanför guldramar. Läktarna har plana golv med grå heltäckningsmattor. Läktarna är troligen ursprungliga.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan avbildar ett grått kors med törnekrona mot en molnbakgrund i grått och vitt. Altartavlan från 1884 är tillverkad av AW Berg.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen av trä från 1884 är gråmarmorerad med inslag av guld. Tavlan inramas på båda sidor av dubbla kolonner med bladkapitäl i guld. Kolonnparen vilar på tresidigt brutna, bredare fundament. Över varje par är en guldfärgad stjärna i relief. Den spetsbrutna frontonen är dekorerad med bland annat tandsnitt och kröns av ett skulpterat guldfärgat grekiskt kors.
ALTARRING - Den femsidga, gråmarmorerade altarringen från 1884 utgörs av en barriär med spetsvinklade arkadbågar. Bågarna uppbärs av kolonner med tärningskapitäl, delvis förgyllda.
DOPFUNT -Dopfunten är en sandstenskopia av en medeltida, trasig dopfunt på Västergötlands museum, tillskriven Othelrik. Den stora, cylindriska cuppan vilar på en cylindrisk fot av granit. De figurativa relieferna visar olika scener i arkadbågar. Kopian är tillverkad 1970 av B Widelius.
NUMMERTAVLA - De svarta, rektangulära nummertavlorna, troligen från 1884, har vit ram, upptill rundbågig med guldfärgade akantusreliefer.
MUSEUM - Museet från 1970 är inrett med föremål från föregående kyrka. Här finns bland annat ett tjugotal små träskulpturer och marmorerade kolonnetter till en äldre altaruppsats, fragment av liljestenar och stenkors, liten sandstensdopfunt, nummertavlor, tre namnplattor av metall från 1800-talsgravar, kyrkstöt, begravningskrans.
VAPENHUS - Vapenhusets nordvägg är polygon. I sydväggen är på vardera sida av långhusdörren en bred garderob med öppen front. Öster respektive väster om garderoberna är en läktartrappa. Under östra trappan finns en toalett och under den västra ett förvaringsutrymme. De svängda trapporna har inbyggda steg med grå heltäckningsmatta. Vapenhuset iordningställdes 1970.
GOLV - Golvet består av polerade kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade. Garderoberna är gjorda av vit pärlspont. Öster om porten hänger på väggen ett epitafium av kalksten över kyrkoherde Broms, död 1738. Öster om detta hänger en liljesten. Väster om porten står mot väggen en porträttgravsten från 1661.
PORT - Porten i norr består av en röd, rektangulär pardörr. Varje dörrblad pryds av nedsänkta rombformade speglar. Över dörren är ett halvrunt ljusinsläpp. Dörr och fönster har en profilerad, grå träomfattning.
FÖNSTER- Fönstret över porten är vitt, halvrunt samt indelat i fyra höga rutor. Under respektive trappa är ett rundbågigt, grått fönster med ogenomskinligt glas.
TAK - Taket lutar mot söder och består av vit pärlspont.
SAKRISTIA - Sakristian är sedan 1970 placerad öster om koret. Mot norr är två rundbågiga fönster samt bord. På sydväggen är ett altare i form av en kalkstenshylla på träkonsoler.
GOLV - Golvet täcks av en grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade.
DÖRRAR - Se långhus.
FÖNSTER - De två rundbågiga fönstren är gråmålade med hel glasruta.
TAK - Det plana trätaket i södra sakristian är målat i ljusblått och i norra sakristian är taket omålad furu.
DOPRUM - Ett doprum är sedan 1970 beläget under den sydvästra läktaren. Rummet är öppet mot kyrkorummet. På södra väggen hänger ett dopaltare i form av en slipad och polerad kalkstenshylla, vilande på två konsoler av samma material. Ovanför altaret hänger en bonad från Agda Österbergs ateljé Tre Bäckar. Norr om detta står den stora dopfunten samt ett antal lösa stolar. Doprummet inreddes 1970.
TRAPPHUS - Trapphusen i kyrkans hörn, mellan läktarna, har vitputsade väggar och spiraltrappor som leder till respektive läktare. Trapporna består av inbyggda, lackade trästeg samt handledare. Trapphuset väster om koret leder till ett vindfång med källartrappa. En mindre port är placerad i vindfånget/trapphuset i väster respektive öster. Varje trapphus har två rundbågiga ospröjsade fönster på bottenvåningen och två parställda rundbågiga fönster i läktarvåningen.
TORN - Tornet är beläget över långhusets huvtak
TORNVÅNING - Långhusets vind nås via en spiraltrappa utanför västra läktaren. I trappan är ett rundbågigt fönster. Väggen är vitputsad och taket klätt med grå pärlspont. Via ett vilplan, en öppen rak trätrappa och en lucka når man långhusvinden. Väggarna består av tegelsten, taket av trä. Golv saknas. Runt väggarna sitter fempassformade fönster och mellan dessa överdelen av små rundbågiga fönster. Via ytterligare en rak öppen trätrappa samt en lucka når man tornvåningen, som även denna är murad av tegel. Tornet är fyrsidigt och har på varje vägg en spetsbågig glugg med lucka. Här hänger de två klockorna. Storklockan är gjuten av Andreas Watterholz, Skövde, 1733 och lillklockan av E Näsman, Stockholm 1727.