Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING OLLONBORREN 1 - husnr 40, MARIAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

S:ta Maria kyrka (akt.), Mariakyrkan (inakt.)
2003-02-20
Interiörbeskrivning
MARIAKYRKAN - Kyrkan ingår i ett verksamhetsintegrerat byggnadskomplex. Kyrkan är kvadratisk med nästan östligt beläget kor. Korets mittparti skjuter ut ca en meter från fasaden och i de gavlar som då bildas finns två dolda sidofönster mot söder respektive norr. Vapenhus/kyrktorg är beläget nordväst om kyrkorummet. Härifrån nås övriga delar av byggnaden. Väster om kyrkan är även en liten sakristia.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är uppdelat genom en mittgång samt genom sidogångar. Ingången från vapenhus/entréhall är placerad i norra delen av västväggen.
GOLV - Golvet vid sidorna utgörs av rektangulära, slipade kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är klädda med gult fasadtegel. Mot norr är en vikvägg av träskivor. Ovanför vikväggen utgörs nordväggen av en infälld, bred limträbalk. Över västväggens fönster är väggen klädd med vit vävtapet.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren mot vapenhuset är placerad i norra delen av västväggen. Den utgörs av en pardörr av tunna, omålade vertikala panelbräder och på mitten en horisontell list. Dörrbladen har vertikala järnhandtag. Mellan kyrksal och entréhall är ett vindfång med likadant golv som i kyrksalen och med väggar med gulmålad vävtapet. Dörr mellan vapenhus och vindfång är likadan som den inre pardörren. I västra delen av sydväggen är en dörr mot daghemsavdelningen . Denna har samma utformning. Söder om dörren är en slät, omålad dörr till sakristia. Dörrarna är placerade i grunda nischer.
FÖNSTER - Den södra halvan av kyrksalens västvägg vetter mot en inbyggd gård och utgörs här av ett fönster. Detta är spröjsat till 13 höga och smala rutor. Fönstret når från golvet upp till en höjd av ca 70 cm från tak. Fönstret har bruna, breda träkarmar och avdelas även av en horisontell brunmålad trälist ca en meter från golv. Framför fönstret hänger gardiner.
TAK - Taket är ett brutet furutak av tvärgående lockpanelbrädor. Det vilar på två kraftiga, vertikalt placerade limträbalkar. Balkarna går diagonalt från korutsprånget till rummets nordvästra respektive sydvästra hörn. Takets form följer balkarna. Det sluttar dessutom kraftigt mot västväggen.
KOR - Koret saknar avgränsning mot långhuset . Altarringen är placerad ca 1,5 meter väster om salens östvägg och härbakom är ett altare. Öster om altaret är det rektangulära, ca en meter djupa och fyra meter breda korutsprånget med sidoljus, där altartavlan är placerad. Norr om altarringen finns en ambo och söder härom ett fristående dopaltare. Orgeln är placerad ca två meter väster om gaveln utmed sydväggen. Spelbordet är vänt mot norr.
GOLV - Se långhus
VÄGG -Korutsprångets östvägg utgörs av vitt fasadtegel. Nedtill avslutas väggen av ett varv gult tegel och upptill genom ett band där varannan sten tagits bort så att ett mönster bildas. I övrigt består korväggen på alla sidor av gult fasadtegel.
PORT - En mörkbrun pardörr på varje sida av koret är placerad närmast hörnen i norr respektive söder. Dörrarna, av vertikal träpanel, har bredare dörrblad mot öster. De är placerade i rektangulära nischer.
FÖNSTER - Korutsprångets fönster mot norr respektive söder är smala och når från ca 1,5 meter ovan golv och till taket. De brunmålade fönstren uppdelas genom en horisontell, bred spröjs. De har fönsterbänkar av slipad och polerad kalksten.
TAK - Se långhus. Genom takets utformning strålar alla linjer samman i korutsprånget, där även taket är högst.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret av bok har fyra fyrsidiga ben. Den kraftiga skivan har på långsidorna rundade, breda nedhängande sarger.
DOPALTARE MED ALTARPRYDNADER - Dopaltaret är rektangulärt med hela sidor av bok, försedda med var sin infälld spegel. På altaret är en altarprydnad av Theresia Hvorslev, Lidköping, monterad på ett stativ. Prydnaden utgörs av ett en vertikalt placerad silvergloria med korsformiga strålar i varierande storlekar. Sidoaltarets dopaltarkläde utgörs av en blå gobeläng. Detta är monterat på altarets uppskjutande bakstycke. Det är tillverkat av Ethel Ekstrand och skänktes till kyrkan 1989.
BÄNKINREDNING - Långhuset har ett kvarter med vardera nio rader stolar på vardera sidan om mittgången. Utmed syd - och östväggarna finns även flera rader diagonalt placerade stolsrader. Stolarna av bok är sammankopplade och har stoppad och sits och rektangulär ryggbricka, båda klädda med brunt ylletyg.
PREDIKSTOL/AMBO - Predikstolen utgörs av en inbyggd ambo med hela sidor av bokfanerade lamellskivor. Varje sida har en infälld spegelfyllning. Ambon är placerad på en låg träsockel.
ORGEL -Orgeln, byggd 1978 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping, har 15 stämmor, två manualer och pedalstämma. Orgelfasaden, med synliga pipor, är av naturfärgat trä.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - I korutsprånget är en altartavla i form av en diptyk av keramik. Tavlans två separata delar är placerade ovanför varandra och bildar tillsammans en helhet. Diptyken heter "Samling vid korset" och är tillverkad för kyrkan av Carl-Harry Stålhane. Diptykens översta del är en vit, konvex solform med guldfärgat, spindelliknande mönster. Tvärs över solskivan är ett guldfärgat grekiskt kors i relief. Den nedre delen är en rektangulär, horisontell konkav tavla med reliefer och målad dekor. Tavlan avbildar en jordyta med skugglika människor runt en fortsättning på solskivans vertikala korsarm. På så sätt bildas även ett latinskt kors.
ALTARRING - Den femsidiga altarringen av bok utgörs av en balustrad med fyrsidiga pelare. Dessa sammanhålls genom ett likadant armstöd. Knäfallet är stoppat och klätt med brunt tyg.
DOPFUNT - Dopfuntens fot består av en pelarfot av fyra korsformigt placerade vertikala träskivor av bok. Överst har huggits ut en skålform, där den djupa dopskålen av kristall är placerad.
VAPENHUS/KYRKTORG - Vapenhuset är beläget nordväst om kyrksalen. Västra delen av vapenhuset är genom en spaljé avdelad till kapprum. Östra delen fungerar som kyrktorg med en soffgrupp samt ett högt bord med stolar. Här är även en rumshög pelare av fasadtegel. Norr om pelaren är ett altare i form av ett träbord samt en målning. I söder är en glasvägg med altandörr mot atriumgården. Från vapenhuset leder dörrar till ett kök i norr och toaletter i nordväst. Centralt i nordväggen är en dörr till nordportens vindfång. Mellan kapprummet och sammanträdesdelen vetter en korridor, som leder till daghemsdelen i söder. Här finns även två kontor. Mot öster finns dörrar mot sakristia, kyrkorum samt samlingsrum norr om kyrkorummet.
GOLV - Se långhus.
VÄGG - Se långhus
PORT - Dörren mot vindfånget i norr består av en pardörr med två glasrutor, inramade av omålade breda trälister. Porten mot norr är en pardörr av brunmålad plåt med fyra glasrutor.
DÖRRAR - Innerdörrarna utgörs av enkla, släta och omålade trädörrar.
FÖNSTER - Sydväggen mot gården har ett rumshögt, brett fönster. Se långhus.
TAK - Taket består av locklistpanel av furu.
SAKRISTIA - I sakristian finns skrivbord med stolar. Mot norr är ett skåp på varje sida och häremellan ett altare i form av en kraftig träskiva. Över altaret hänger ett skulpterat, naturfärgat träkrucifix. En dörr leder till vapenhuset i väster, en till kyrksalen i öster samt en till ett förråd i söder. Mot väster är ett rumshögt fönster mot den öppna gården.
GOLV - Golvet består av gul plastmatta.
VÄGG - På väggarna sitter gulvit vävtapet.
DÖRRAR - Dörrarna utgörs av släta, naturfärgade trädörrar. De är placerade i grunda nischer.
FÖNSTER - Se långhus.
TAK - I taket sitter furupanel.