Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING SILVERGRANEN 22 - husnr 1, SIGFRIDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

SIGFRIDSKYRKAN (akt.)
2004-02-20
Interiörbeskrivning
SANKT SIGFRIDSKYRKAN - Kyrkan ingår i ett verksamhetsintegrerat byggnadskomplex. Den närmast kvadratiska kyrksalen är belägen öster om församlingshemmet. Den gränsar genom en vikvägg till en musiksal i väster samt väster om denna, bakom ytterligare en vikvägg, kyrksal. Ovanpå kyrksalen är en övervåning med expeditionslokaler. I källaren finns barnlokaler. Norr om salarna leder ett långsmalt vapenhus/kapprum från kyrkorummet mot kyrksalen. Norr om kyrksalen och väster om vapenhuset, är en sakristia samt ett samtalsrum. Sakristian ligger närmast kyrksalen.
LÅNGHUS - Kyrkan är kvadratisk och indelad genom en diagonal mittgång. Denna leder från salens ingång från vapenhuset i nordvästra hörnet till koret i sydöstra hörnet. Öster om vapenhusdörren är en orgel med spelbordet mot söder. Här finns även ett piano. Armaturen består av guldfärgade kuber placerade parvis utmed väggarna samt sammansatta nio stycken till taklampor. En nummertavla är placerad på vardera sida om koret.
GOLV - Golvet utgörs av hyvlade och lackade rektangulära kalkstensplattor, diagonalt lagda parallellt med altaret. Framför vikväggen i söder är en ca 70 cm hög och 50 cm bred sockel av kalksten. Framför vikväggens dörr i västra delen av väggen finns två kalkstenstrappsteg och ett vilplan. Trappan har på båda sidor ett räcke av svarta järnrör.
VÄGG - Väggarna består av rött fasadtegel. Mot väster är en vikvägg av träskivor. Vikväggen är belägen på en kalkstenssockel tre trappsteg över kyrksalens golvnivå. Ovanför vikväggen, som är placerad i en djup nisch, utgörs väggytan av betong.
INNERDÖRRAR - Dörren till vapenhuset utgörs av en pardörr av lövträ med vertikalt sittande mässingshandtag, delvis klädda med trä. Öster om denna dörr är en enkel i övrigt likadan dörr till ljus - och ljudcentral. I norra delen av östväggen är en port i form av en enkeldörr. Dörren består av bred träpanel med en mittrektangel av mässing. Mellersta partiet av sydfönstret är öppningsbart i golvhöjd och utgör nödutgång.
FÖNSTER - Kyrksalen har mot väster ett rumshögt fönster i sydligaste delen. Fönstret består av tre vertikala sektioner, avdelade genom två breda lövträbräder. Varje sektion indelas genom träposter i tio höga och smala rutor. Ett likadant fönster är beläget i östra delen av nordväggen. Fönstren är placerade i mycket grunda smygar av fasadtegel.
TAK - Taket består av furupanel i sydväst - nordöstlig riktning. Taket avdelas även genom fyra limträbjälkar i samma riktning.
KOR - Koret är beläget i salens sydöstra hörn och avgränsas från långhuset genom en upphöjning. Det ligger två trappsteg över långhuset. Koravgränsningen mot sydväst är tresidig. Mitthörnen har dragits ut till utskjutande uddar. Bakom altaret är ett korutsprång. I vinkeln som bildas mellan de utflyttade väggarna och långväggarna sitter rumshöga, smala fönster som släpper in sidoljus. Altarring saknas. I korets östra del är en ambo/predikstol och i dess västra en dopfunt.. Altartavlan utgörs av en gobeläng hängande i taket och över altaret hänger ett träkrucifix med från taket.
GOLV - Se långhus.
VÄGG Se långhus.
FÖNSTER - Korets två rumshöga fönster är placerade i de gavlar som bildas genom korutsprånget på en knapp meter. Fönstren är indelade i två höga rutor genom en horisontell trälist.
TAK - Kortaket utgör en fortsättning på långhusets tak. Över det triangulära sydöstra korpartiet sluttar taket något från hörnet ned mot kyrksalen.
FAST INREDNING
ALTARE - Altarbordet utgörs av en kraftig rektangulär kalkstensskiva. Denna vilar på två något inskjutna rektangulära kalkstenspelare. Framför altaret är ett knäfall av betong, stoppat och klätt med ljusblå plysch.
PREDIKSTOL - Predikstolen består av tre lövträskivor ställda i vinkel mot kyrkorummet. Predikstolen är placerad på en låg sockel av kalksten.
BÄNKINREDNING - Långhusets inredning består av lösa björkstolar med genombrutna brickor av tre horisontella tvärslåar. Sitsarna utgörs av flätade breda textilband. På båda sidor om mittgången finns tio stolsrader. Parallellt med norra och södra väggen finns flera stolsrader.
ORGEL - Orgeln från Nordfors och co, Lidköping är byggd 1970. Den har 14 stämmor, två manualer och pedal. Orgeln har en enkel fasad av omålat trä.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en gobeläng. Den mosaikartade gobelängen är sammansatt av små rektangulära rutor som bildar ett mönster. Tavlan består huvudsakligen av olika blå nyanser med ett vertikalt guldgult mittstråk. Gobelängen är vävd av Anne-Marie Kumlin Adlercreutz, Stockholm, till kyrkans invigning.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av Eva Spångbergs ca meterhöga krucifix hängande från taket över altaret. Den vitklädde Kristus har gyllene krona och gloria på ett rött kors.
DOPFUNT - Dopfuntens fot är fyrsidig och tillverkad av rektangulära kalkstensskivor. Den täcks av en kvadratisk kalksten, varav dopskålen är placerad på ett metallrör.
NUMMERTAVLA - Nummertavlorna av omålat trä har smala träramar samt belysning i övre kanten.
VAPENHUS/KAPPRUM - Vapenhuset är beläget norr om kyrksalen och sträcker sig genom hela byggnadskomplexet. Norr om dörren från kyrksalen är en port mot Linjevägen. I sydväggen är en dörr mot musiksal. Väster om denna är delar av vapenhuset avdelat till två toaletter med dörrar mot norr. Utmed vapenhusets yttervägg i norr finns trämoduler med klädhängare i nord - sydlig riktning.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Innerväggar består rött fasadtegel.
PORT - Porten i norr består av en pardörr med vertikalställd träpanel. På mitten är ett brett kopparband. Dörrbladen har vertikalt sittande mässingshandtag, delvis klädda med trä.
INNERDÖRRAR - Innerdörrarna består av enkla dörrblad med slät träpanel.
FÖNSTER - Mot norr finns åtta rektangulära, horisontellt placerade fönster under taket. Fönstren är ospröjsade och placerade i djupa smygar av betong.
TAK - Taket utgörs av tvärgående furupanel.
SAKRISTIA - Väster om sakristian är ett smalt, korridorartat förrum. Utmed dess norra vägg finns textilskåp. I sakristian sitter på östväggen ett mycket litet altare i form av kalkstensskiva. Under denna är ett knäfall och över hänger ett krucifix med grekiskt kors och Kristus. I sakristian finns även skrivbord, kassaskåp mm.
GOLV - Golvet består i båda rummen av slipade kalkstensskivor.
VÄGG - Väggarna utgörs av rött fasadtegel.
DÖRRAR - Textilskåpen har träfärgade spegeldörrar.
FÖNSTER - Mot väster finns två takfönster - se vapenhus.