Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING LIDÅKER 3:6 - husnr 1, HELIGA KORSETS GRAVKAPELL

 Byggnad - Beskrivning

HELIGA KORSETS GRAVKAPELL (akt.)
2004-02-24
Interiörbeskrivning
HELIGA KORSETS KAPELL - Kapellet utgörs av ett brett, rektangulärt långhus/kor, i öster hopbyggt med ett krematorium. Interiören representerar funktionalismens sparsmakade ideal, i kombination med Carl- Harry Stålhanes altarprydnad.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är mycket högt och brett i förhållande till längden. Långhuset indelas genom en bred mittgång. Mot väster är en dörr på varje sida om porten, varav den sydliga leder till ett rum för ljud - och ljusreglering och det norra till ett rum med läktartrappa. Båda dessa rum är putsade som långhuset och har samma golv. De har vardera ett fönster mot norr respektive söder. Fönstren har en ruta och samt järngaller. Väster om långhuset, över det ej inbyggda vapenhuset/portalen, är en orgelläktare. Vid långhusets sydvästra och nordvästra del är en yta avskärmad genom en halvrund träskärm från 1994. Skärmarnas runda del, framsidorna, är placerade mot öster. Framsidorna är genom grå listverk indelade i tre sektioner med vardera tre gråmarmorerade speglar. Skärmarna kröns genom vardera två kronor av metall. Bakom skärmarna finns inredning med hatthylla och klädkrokar. Vid varje långsida är två fasta armaturer. Varje armatur består av en ljus, rund, uppåt avsmalnande stenpelare avslutad med en bred, halvrund glaskupa med den breda plana sidan uppåt. Pelarna är placerade på en rund stensockel av samma material som golvet.
GOLV - Golvet utgörs av mörka, slipade och polerade rektangulära kalkstensplattor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och målade i gulvitt. I norr och söder är en bröstning i form av sex nedsänkta speglar av samma material, placerade parvis.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren i väster utgörs av en pardörr. Varje dörrblad är indelat i fem glasrutor genom naturfärgade lister. Dörren är placerad i en djup nisch med omfattning av fint bearbetade, grå kalkstenar. De två innerdörrarna mot väster är släta och laserade i gulbrunt.
FÖNSTER - Långhuset har ett större, rektangulärt fönster på varje sida av porten. Fönstren är träfärgade, och indelade i tio rutor, skilda åt av träfärgade lister samt av en bredare mittpost. Fönstren är placerade i djupa nischer med likadana omfattningar som porten och sammanlänkad med denna. Framför fönstren är långa, gula gardiner. Långhus/kor har mot norr fem högt sittande, brunmålade fönster. Vardera fönster består av en hel ruta. På sydsidan är ett likadant fönster närmast östgaveln, men täckt av textil. Fönstren är placerade i utåt konande fönstersmygar, putsade och målade som väggen.
TAK - Taket är putsat och målat som väggarna. Det plana taket uppdelas genom breda, gjutna balkar, placerade med ca 70 cm avstånd i nord - sydlig riktning.
KOR - Koret saknar avgränsning mot långhuset. Det domineras av sin rumshöga altartavla av keramik. Framför tavlan är ett smalt altare och på vardera sida en nummertavla samt en dörr till krematoriet. I långhusets östra del och fram till altaret är en gulröd gångmatta. På denna är en katafalk placerad.
GOLV - Se långhus
VÄGG, TAK - Se långhus.
DÖRR - Dörrarna på vardera sidan om altaret består av släta trädörrar, placerade i djupa rektangulära nischer.
FÖNSTER - Koret har ett brunmålat fönster i söder. Det högt placerade, smala fönstret är högre än sydsidans fönster. Det är dekorerat med glasmålningar i främst blåa och gröna färger. Motiven består av ett kors samt triangel med Guds allseende öga överst samt härunder två änglar samt några människor. Nedtill är ett bibelcitat.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret består av en kraftig polerad, grå stenskiva som vilar på två rektangulära gavlar. Dessa är placerade under skivans mellersta parti.
BÄNKINREDNING - Inredningen består av hopkopplade stolar av bok, försedda med nedåt rundad ryggbricka. Sitsen är stoppad och klädd med grönt plyschtyg. På varje sida om mittgången är sex stolsrader.
ORGEL - Orgeln är byggd 1939 av Nordfors och co, Lidköping samt renoverad och utökad av Smedmans orgelbyggeri 1981. Orgelverket har 12 stämmor, fördelade på två manualer och pedal. Orgeln har mot öster tresidig fasad, helt täckt av pipverket. Spelbordet är placerat på södra delen av läktaren.
LÄKTARE - Läktaren är placerad väster om långhuset, över vapenhuset. Golvet utgörs av smala bräder. Läktarbröstet utgör en fortsättning på kyrkorummets murade och väggar, men avslutas upptill av en kalkstensskiva. Läktartrappan från öster består av två trappsteg av sten samt i övrigt av trätrappsteg. Trappan svänger mot väster.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan av keramik når från golv till tak. Den är uppbyggd av kvadratiska plattor. I den övre, blå delen är bland annat en cirkel samt en triangel. I mittpartiet finns bland annat ett kor på grön botten. På korsets keramikplattor syns även symboler som duva, snäcka, ankare, skepp och krona, nycklar sam IHS. Nedre partiet är brunt med reliefmotiv. Altartavlan, invigd 1982, är tillverkad av Carl Harry Stålhane.
ÖVRIGT - I krematoriets källare finns ett konstverk av keramik, tillverkat av Gunnar Nylund.
VAPENHUS - Vapenhuset utgörs av kyrkans öppna entréparti i öster. Se vidare: port.
GOLV - Golvet består av rektangulära hyvlade och slipade kalkstenar
VÄGG - Väggen mot söder och norr är slätputsad och indelad i rektanglar genom nedsänkta "lister"
TAK - Det slätputsade taket har dekor av tre nedsänkta speglar.