Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING GÖSSLUNDA 36:1 - husnr 4, GÖSSLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖSSLUNDA KYRKA (akt.)
2003-03-03
Interiörbeskrivning
GÖSSLUNDA KYRKA - Kyrkan består av ett litet långhus med läktare, rakt avslutat, fullbrett kor i öster, sakristia i norr, äldre vapenhus i söder samt ett torn i väster. Tornet har bevarad murtrappa. Interiören omgestaltades dels under 1800-talet och dels 1913-1914. Koret uppfördes efter en brand 1851. Kyrkorummets nuvarande tak tillkom 1913-1914.
LÅNGHUS - Det korta och breda långhuset uppdelas genom en mittgång. I väster är en djup läktare. Under läktaren går bänkarna i norr ända intill vapenhusväggen. I söder är en ingång till vapenhuset och framför denna en bred tvärgång under läktaren. På långhusets sydvägg är ett huvudbanér.
GOLV - Golvet i mittgången och tvärgången i sydväst utgörs av hyvlade kalkstenar. Under bänkarna är ett förhöjt golv av smala längsgående, obehandlade bräder. I mittgången och tvärgången ligger rödbruna gångmattor.
VÄGG - Väggarna putsade och gulmålade. Långsidans väggar avslutas upptill av en bred, vinklad, blåmålad trälist med röd bård i nedre partiet samt av utsågade konsoler. I västgavelns norra sida är en rektangulär nisch.
INNERDÖRRAR - Mot vapenhuset i väster är en gråmålad, ny rektangulär pardörr, placerad i en grund, rektangulär nisch. Varje dörrblad pryds av tre kvadratiska beigemålade speglar nedtill samt upptill ett rundbågat fönster med mönstrat glas och fyra spröjsar. Dörren till det södra vapenhuset är enkel, blågråmålad och försedd med åtta beigemålade rektangulära ljusare speglar, placerade parvis. Dörren sitter i en djup, rektangulär nisch, putsad och målad som väggen. Nischens sidor är ålderdomligt ojämna, och i öster är två smidda, ålderdomliga gångjärnskrokar. Det rektangulära överstycket/taket inramas i norr, söder och öster av en oputsad bård med runor!
FÖNSTER - Långhus/kor har två större, rundbågiga gråmålade fönster på vardera sida. Innerbågarna, troligen från 1900-talets början, är gråmålade och indelade i vardera fyra lufter, i sin tur spröjsade i smårutor genom grå, profilerade träspröjsar. Över läktaren finns, på sydsidan ett litet, grått halvrunt fönster av samma typ. Fönstren är placerade i rundbågiga, utåt konande fönstersmygar, målade och putsade som väggarna. Fönsterbänkarna pryds av vardera en inpressad vinkel.
TAK - Taket från 1913 är tunnvälvt, slätputsat och vitmålat. Under läktaren består taket av gula, smala bräder.
KOR - Det fullbreda koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg. I den raka östväggen finns i mitten en hög, segmentbågad, ca 50 cm djup nisch samt vid vardera sida en lägre, rundbågad nisch. I sidonischerna har troligen kaminer varit placerade. I mittnischen är en altaruppsats och större delen av altaret placerade. På varje sida om altaret, i nischen är en gråmålad profilsvarvad träpiedestal med en sjuarmad malmljusstake. Ca en halv meter väster om väggen står altarringen. Innanför denna är golvet ytterligare förhöjt. På vardera sida om altaret, mellan nischerna, är en nummertavla. Vid korets södra sida står en dopfunt och vid dess norra predikstolen. Ovanpå predikstolens krönlist står en madonnaskulptur. På väggen bakom predikstolen är en inmurad, stor gravhäll. Öster om denna är ingången till sakristian och över ingången krönet till ytterligare en altaruppsats. På västgaveln, över nischen, är en skulpterad ängel.
GOLV - Korgolvet utgörs av längsgående smala, såpade brädor. Golvet innanför altarringen täcks väster om nischen av en blå heltäckningsmatta. Framför altaret ligger en rektangulär golvmatta med geometriska klara färger, vävd vid Agda Österbergs ateljé Tre Bäckar, Varnhem. Golvet i de två sidonischerna täcks av en kalksten. Framför vardera sidonisch är en rektangulär kalksten infälld i korgolvet.
VÄGG - Korväggen är en fortsättning på långhusväggen. I norr är en gravhäll från 1600-talet över Håkan Nilsson. Hällen inramas av växtranka i relief och visar överst vapen, härunder namn och årtal samt underst textband omgivet av fåglar i relief.
DÖRR - Den segmentbågiga dörren till sakristian är skodd med järnplåtar, lagda omlott och fästa med järnnitar. Dörren, som möjligen är medeltida, har kraftigt lås, dragring och rombformad nyckelskylt.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder. Se långhus.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret, som möjligen är medeltida, är murat av rektangulära naturstenar, troligen sandsten, och täcks av en rektangulär, polerad kalksten. Den har nedtill en finhuggen, skrånande sockel. På altarets framsida är en liten, högt placerad nisch - troligen en relikgömma.
BÄNKINREDNING - Långhusets bänkinredning består av två helt slutna kvarter. De är placerad intill långväggarna och har ett förhöjt golv. (Se långhus) På nordsidan finns elva bänkar och på sydsidan åtta stycken. Gavlornas utsidor är ådrade i gulbrunt., medan insidorna är ljust gråbruna med list ådrad i gulbrunt överst. Ryggarnas in - och utsidor pryds av små kvadratiska, utsparade speglar och nedsänkta ramar. Utsidan har omväxlande smalare och bredare rektangulära speglar, ådrade i ljust blågrått med röda ramar. Bänkarna stammar troligen från 1800-talets början och är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Den ljusbruna predikstolen från ca 1700 är femsidig. På vardera sida är en blå spegel, inramad av guldfärgad ram. Mellan fälten är gråådrade, korintiska kolonnetter i friskulptur med guldfärgade kapitäl. Pelarna vilar på volutformade konsoler med guldfärgade akantusblad. På fälten finns skulpturer föreställande de fyra evangelisterna, målade i grått, rött respektive grönt samt guld. Över och under bildfälten är skulpterade festonger med bland annat guldfärgade stora rosor. Under predikstolen hänger skulpterade medaljonger och fruktklasar. Predikstolen vilar på en åttasidig, gulbrun fot. Den har ett polygonalt ljudtak med skulpterade sköldar och fialer i guld, blått och rött på ovansidan. En av medaljongerna innehåller släkterna Reuters av Skälboö och Bondes vapen. Under taket hänger i mitten en silverfärgad duva och runt kanterna guldfärgade festonger. Trappan till predikstolen leder upp från öster. Den har en barriär med samma spegelindelning och färg som predikstolen.
ORGEL - Orgelfasaden är gråmålad med dekor i blått och guld. Formen är rektangulär med en uppskjutande spetsvinkel i mitten och vid vardera sida skulpterade voluter, målade i guld. I det triangulära överstycket är en lyra i relief och vid vardera sida två skulpterade oljelampor i guld. Orgelfasaden, ritad av Ragnar Östberg, är tillverkad 1913. Orgelverket från 1997 - 1998 är tillverkat av Smedmans orgelbyggeri och har 12 stämmor med en manual och pedalstämma. Spelbordet är vänt mot väster.
LÄKTARE - Läktaren vilar på två fyrsidiga, grönmarmorerade pelare med vardera en guldfärgad och en röd list i övre delen. Pelarna är fästa i bänkar. Ovanpå pelarna stöttas läktargolvet av två bjälkar. Bjälkarna, blå med guldornering ytterst, går parallellt med långhuset. Läktaren har en något utskjutande mittdel, där nu orgelns spelbord är placerat. Läktarbröstet är grått med guldfärgade lister och pryds av vita fält, omväxlande breda och smala. Mitt på fälten finns grönmarmorerade speglar. Läktaren från 1781-1782 ombyggdes 1913 - 1914.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan från 1800-talet utgörs av en calvariegrupp i halvskulptur mot en oljemålad, mörk bakgrund. Maria och Johannes är klädda i grönt och guld. Korset är guldfärgat. I de övre hörnen är två skulpterade änglahuvuden.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är grå med rik skulptur i grönt, rött och guld. Altartavlan inramas av två spiralkolonner i guld med korintiska kapitäl. På det frontonliknande överstycket är i norr en skulpterad kerub med kors och bägare, i söder en kerub med ankare och i mitten en kvinna med tvillingar inom en medaljong. På södra flygeln är Johannes döparen och på den norra Moses skulpterade. De står på skulpterade voluter med bladrankor. På altaruppsatsens bas är en svart texttavla med inskription i form av bibelcitat i vitt. Altaruppsatsen, troligen från 1600-talets mitt, har varit övermålad. Underliggande färger framtogs 1913-1914.
ÖVERSTYCKE TILL ALTARUPPSATS - Överstycket till en tidigare altaruppsats (nu över dörren till sakristian) innehåller i mitten en skulpterad krans i grönt. Innanför kransen är ett mörkt krucifix och vid sidorna akantusblad i silver och blått. Kransen kröns av tre skulpterade keruber.
ALTARRING - Altarringen består av ett halvrunt skrank från 1913. Altarringen är gråmålad med rektangulära speglar i grå och vit ådring innanför guldlist. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med rött ylletyg. Vid en renovering på 1990-talet sektionerades altarringen i tre delar.
DOPFUNT -Den stora dopfunten från 1100-talets början är helt cylindrisk och vilar på en utskjutande rund skulpterad fotplatta. På plattan finns en skålformad fördjupning, troligen för dopsaltet. Dopfunten har i sen tid placerats på en sockel av större bredd en fotplattan.
MADONNA - Predikstolens madonna är en omålad träskulptur av sen tillverkning.
BASUNÄNGEL - korväggens ängel avbildas i flygande, framåtlutad ställning. Den vitklädda ängeln håller i högerhanden en guldärgad basun och i den västra en vit texttavla med bibelcitat. Ängeln är troligen från 1600-talet.
NUMMERTAVLA - De rektangulära nummertavlorna är svarta med brun ram. De har uppskjutande, triangulärt, blått mittstycke, krönt av ett grekiskt kors inskrivet i en cirkel. Sakristians nummertavla, troligen 1800-tal, är svart med brun ram och rektangulär. Det svängda överstycket pryds av en målad lyra och en trumpet i brunt.
HUVUDBANER - Huvudbaneret har i mitten ovalt, guldfärgat fält med skulpterad blomma, omgiven av rik växtornamentik i barock. Det kröns av två armar med fanor. Baneret över kommendören Leonard Roos av Hjälmsäter flyttades hit från Huggenäs i Värmland 1856, enligt inskription nederst. Det ommålades 1856.
VAPENHUS I VÄSTER - I nordväggen är en dörr till torntrappan och i östväggen en dörr till långhuset. Över vapenhusets östra del är en smal, grund läktare till orgelläktaren. Trappan, utmed sydväggen, går upp från väster och svänger överst mot norr. Trappstegen är omålade. Trappbarriär samt läktarbröst är gråmålade med ljusare grå speglar. Från läktaren går en dörr till orgelläktaren. Läktarbröstet pryds överst av en profilerad sarg samt romber i relief. Under trappan är en elcentral.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Innerväggarna är slätputsade och gulmålade. På sydväggen är ett ankarslut av järn. Under trappan samt på läktaren är väggarna av vertikala, gula bräder.
PORT - Porten i väster består av en gråmålad, rektangulär pardörr av vertikala brädor. Dörren är placerad i en djup, rundbågig nisch. Över dörren, i nischen, är ett ljusinsläpp.
DÖRRAR - Torndörren är blågrå med tre ljusare speglar och framför dörren ett trappsteg av kalksten. Pardörren till elcentralen är målad i samma färger och har fyra speglar i varje blad. Långhusdörr - se långhus. Läktardörren är indelad i sex speglar och har samma färger. Över dörren är ett äldre, putsat valv.
FÖNSTER - Ljusinsläppet är grått, halvrunt och spröjsat i fyra rutor.
TAK - Det tunnvälvda taket är slätputsat och gulmålat.
VAPENHUS I SÖDER - Vapenhuset är troligen senmedeltida. Utrymmet används nu som förråd. Porten är placerad i söder och i norr är en skulpterad romansk portal bevarad. I golvet är murat en gravhäll från 1745. Mot östväggen är lutat en häll, målad i brunt och med svart minnesinskription från ca 1700.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Innerväggarna är slätputsade och gulmålade.
PORT - Porten i väster består av en ny, gråmålad, rektangulär pardörr med ljusinsläpp. Dörrbladen är av vertikala brädor. Dörren är placerad i en djup, rundbågig nisch. Den medeltida portalen i norr består av en rundbågig valvbåge med perspektiviska pilastrar. Pilastrarna har figurativa reliefer i form av en korsbärande man på vardera sida. I tympanonfältets rika reliefornament avbildas Mikael och draken samt ytterligare två fyrfota djur.
DÖRRAR - Långhusdörr - se långhus.
FÖNSTER - Ljusinsläppet är grått, halvrunt och spröjsat i fyra rutor.
TAK - Det tunnvälvda taket är slätputsat och gulmålat.
SAKRISTIA - Sakristian är troligen senmedeltida. Utmed sakristians sydvägg finns ett textilskåp från 1998 med gulmålade spegeldörrar. I västväggen är dörr till vindfång och i norr och öster vardera ett fönster. I söder är kordörren. Framför östfönstret är ett helt träaltare med kalkstensskiva. Altarets framsida har ett grekiskt, nedsänkt, guldfärgat kors. Sakristian ligger ett trappsteg högre än koret.
GOLV - Golvet består av nyare hyvlade, rektangulära kalkstenar.
VÄGG - Väggen är slätputsad och gulmålad.
DÖRRAR - Dörren i öster är gråmålad med sex ljusare speglar Kordörr - se kor.
PORT - . Porten öster om vindfånget består av grå, vertikala bräder.
FÖNSTER - Det gråmålade nordfönstret är rektangulärt med två lufter, vilka är spröjsade i vardera åtta smårutor. Fönstret är placerat i en djup, segmentbågad , utåt konande fönstersmyg, putsad och målad som väggen. Östfönstret är rektangulärt, mycket smalt och indelat i tre rutor. Det är placerat i en segmentbågad, utåt starkt konande fönstersmyg. Fönstersmygen börjar ca 2 dm utanför väggen. Ca 2 dm under smygen är en oputsad fönsterbänk mellan väggen och fönstersmygen.
TAK - Taket är putsat, gulmålat och tunnvälvt.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Torntrappans nedre del är infälld i muren. De nedersta trappstegen är av kalksten och de övre troligen av cement. Golv och tak på våning 2 och utgörs av grå träplankor. Mot öster är en lucka mot långhuset och mot norr ett litet fönster. En trästege leder vidare till en halvvåning och därefter till våning 3. Väggar, tak, golv våning 3 - Se våning 2. Här hänger även de medeltida klockorna. Ljudgluggarna täcks av träluckor.