Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING TÅDENE KYRKA 1:1 - husnr 1, TÅDENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÅDENE KYRKA (akt.)
2003-04-03
Interiörbeskrivning
TÅDENE KYRKA - Kyrkan är korsformig med fyra höga och breda armar utgående från korsmitten. Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning. I den östra armen är det tresidigt avslutade koret beläget och den västra utgör tillsammans med korsmitten det egentliga långhuset. De båda korsarmarna i norr och söder är öppna mot långhuset. I södra armen är ett sidokapell. Norra korsarmen saknar bänk - och stolsinredning. Över västra, södra och norra korsarmen är en läktare. Kyrkorummet är stort och luftigt och domineras av det öppna, tunnvälvda korstaket av trä samt av den enhetliga, nygotiska inredningen i mörk ekimitation.
LÅNGHUS - Långhuset består av västra korsarmen - korsmitten. Över västra korsarmen finns en läktare i samma stil som bänkinredningen. Långhuset uppdelas genom en bred mittgång samt genom tvärgångar framför södra och norra korsarmen. Bänkarna når i öster ända fram till koravsatsen och i väster till pelarraden under orgelläktarens läktarbröst. Under denna finns en underbyggnad på varje sida av mittgången samt närmast tornet ett vindfång med dubbla dörrar.
GOLV - Golvet utgörs av smala, obehandlade granbräder, lagda i öst - västlig riktning. I mittgång och tvärgångar är en brun gångmatta.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och målade i rosa. De indelas, genom i puts utsparade pilastrar och tvärbjälkar, i rektangulära fält i två våningar. Hörnen mellan kyrkans fyra tvärarmar är avfasade. Förutom i gavelröstet över orgelläktaren avslutas väggarna upptill av en mycket bred profilerad taklist, målad i samma rosa nyans som takbjälkarna. Taklisten smyckas av i mittpartiet av tätt placerade, snidade fyrbladiga blommor. Väggen mot läktarunderbyggnaderna i väster samt mellan underbyggnaderna och mittgången utgörs av en slät träpanel av vertikala bräder.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR -Dörren till vindfånget i väster utgörs av en spetsbågig, ådringsmålad dörr, troligen 1966, med hög glasruta. Glaset är uppdelat genom krysslagd blyspröjs. Dörren från vindfånget till vapenhuset utgörs av en spetsbågiga pardörr i ekimitation, indelad i tre speglar på varje dörrblad. Den är placerad i en spetsbågig nisch. Vapenhusdörren har tröskel av kalksten.
FÖNSTER Västra tvärarmen har ett fönster mot norr och ett mot söder, båda belägna i läktarunderbyggnaderna. De spetsbågiga fönstren har gjutjärnsbågar. De indelas genom breda järnlister i fyra höga rektangulära rutor nedtill två fyrpassformade i mittpartiet och fyra närmast triangulära/spetsbågiga överst. Fönstren är placerade i utåt konande, spetsbågiga fönstersmygar, murade, putsade och målade som väggarna. Närmast glaset ligger i de inåt lutande fönsterbänkarna en triangulär målad plåt.
TAK - Det höga trätaket är tunnvälvt i väster och över korsmitten närmast kryssvälvt. Valven består av rosa pärlspont med korslagda, tunna och profilerade bjälkar i mörkare rosa. Taket under läktaren utgörs av ljus pärlspont.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Sydöstra delen av läktarunderbyggnaden nås från långhusets mittgång. Se sakristia. Den övriga delen av underbyggnaden når man från vapenhusets vindfång. Den innehåller förråd, kapprum samt, utmed gaveln, en nyare läktartrappa. Trappan har uppgång från söder, inbyggda furutrappsteg, enkel barriär mot öster och svängd överdel. Väggar är målade i rosa.
SÖDRA KORSARMEN - Över korsarmen finns en läktare av samma bredd som rummet. Pelarraden under läktarbröstet skiljer tvärarmen från korsmitten.
Södra korsarmen är inredd med lösa stolar, vända mot korsmitten. I söder är en port med vindfång. I sydvästra hörnet är en nedtill rak läktartrappa med uppgång från öster. Trappan har inbyggda, omålade trappsteg av trä, och handledare av järn på sydväggen. Mot norr är ett räcke med ådringsmålad träskärm, även dekorerad genom spetsbågar i relief. I nordöstra delen av södra tvärarmen står ett piano samt en 1800-tals dopfunt. Utmed västväggen är ett bokbord. Utmed väggarna står före detta bänkdörrar från ca 1700. Dörrarna sammansattes och placerades här på 1960-talet. På sydväggen, öster om porten, hänger ett medeltida krucifix.
GOLV - Se långhus. Från porten leder en brun gångmatta till korsmitten.
VÄGG - Se långhus. Förutom i gavelröstet över läktaren avslutas väggarna upptill av en mycket bred profilerad taklist, målad i samma rosa nyans som takbjälkarna. Taklisten smyckas av i mittpartiet av tätt placerade, snidade fyrbladiga blommor.
DÖRR - Dörren till vindfånget utgörs av en bred pardörr i svängdörrsmodell. Vart och ett av de ekimiterande dörrbladen har dekor av tre nedsänkta, rektangulär speglar med klöverblad i varje hörn. Över dörren är ett rektangulärt ljusinsläpp. Fönstret är indelat i tre lufter, i sin tur spröjsade genom krysslagda lister i ekimitation. Dörrbladen är skodda med sammet utmed den inre långsidan. Dörromfattning vid båda sidor består av två läktarpelare i ekimitation. Porten utgörs av en spetsbågig pardörr i ekimitation, indelad i tre speglar på varje dörrblad. Porten är placerad i en spetsbågig nisch. Vindfången har kalkstensgolv.
FÖNSTER - Korsarmen har ett fönster mot öster och ett mot väster. Övre delen av fönstren är belägna över läktaren. De spetsbågiga fönstren har gjutjärnsbågar. De indelas genom breda järnlister i fyra höga rektangulära rutor nedtill, två fyrpassformade i mittpartiet och fyra närmast triangulära/spetsbågiga överst. Över läktaren är en trefönstergrupp mot söder. Den består av en spetsbågig ruta vid varje sida samt överst ett fyrpass. Fönstren är placerade i utåt konande, spetsbågiga fönstersmygar, murade, putsade och målade som väggarna. Närmast glaset ligger i de inåt lutande fönsterbänkarna en triangulär målad plåt.
TAK - Se långhus.
NORRA KORSARMEN - Läktaren har samma utformning som sydläktaren. I nordvästra hörnet finns en likadan trappa som i södra korsarmen. Utmed östväggen, vissa delar av nordväggen och västväggen står bänkdörrar från ca 1700. På västväggen hänger, söder om fönstret, ett epitafium, och i fönstret står en skulptur. På östväggen är en oljemålning från 1744, signerad Lars Hasselbom, Lidköping. Målningen skildrar de sörjande kvinnorna vid Jesu grav och utgjorde altartavla i kyrkans föregångare. I norra tvärarmens sydöstra del står en medeltida dopfunt och öster om porten ett orgelharmonium.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg. Själva koret är beläget i östra korsarmen. Det avgränsas från det absidiala tresidiga östpartiet av en mur med bred, rumshög, spetsbågig arkadbåge. I östligaste, innersta delen av bågen är ett rikt snidat och skulpterat nygotiskt skrank. Utrymmet bakom skranket kan endast nås genom en port i östfasaden. På vardera sida av skranket är en dörr i muren. Innanför dörrarna finns pannrum? och förvaringsutrymmen.
Altaret är placerat invid korskranket, delvis inuti arkadbågen. Den breda femsidiga altarringen är placerad ca en meter väster om östmuren. I korväggens avfasade västra hörn hänger på varje sida en nummertavla. På varje sida av mittgången är en mycket hög kandelaber av malm, placerad på en piedestal. Predikstol och predikstolstrappa är uppställda utmed norra korväggen. Vid nordsidan finns även en ambo. Utmed sydväggen är en snidad och skulpterad ekstol och på västra sidan av sydväggen en medeltida madonna.
GOLV - Korgolvet utgörs av smala, lackade längsgående bräder av gran. Golvet är beläget ett trappsteg högre än långhusgolvet. På avsatsen mot långhuset är ett järngaller framför mittgången och ett framför varje sidogång. Genom gallret sprids värme från den oljedrivna varmluftspannan till kyrkorummet. Altaret är placerat på ett litet, ytterligare två steg högre golv.
VÄGG - Se långhus. Skranket är målat i ekimitation förutom fem rektangulära nedsänkta, rumshöga fält. Mittfältet, delvis dolt av altaret, är mörkt och de övriga målade i ljus träådring. De tre smalaste fälten omges på båda sidor av spiralsvarvade pelare med tärningskapitäl samt ovanför av portalliknande gavlar. De brutna, spetsvinklade gavlarna i ekimitation, pryds av geometrisk djup reliefdekor. Denna består av bland annat uddar under den profilerade takvinkeln samt av en rundbåge med ett trepass och en cirkel med genombrutet fyrpass. Sidogavlarna kröns av en skulpterad akantusbukett med svärdsskaft i mitten. Mittgaveln kröns av ett högt kors med armarnas avslutningar skulpterade som trepass.
DÖRRAR - Enkeldörrarna på vardera sida av altaret är upptill rundade, men har plant överstycke. Dörrarna i målad ekimitation har handtag som är från 1900-talets slut. Dörrarna har dekor i form av två ljusare, rumshöga, rundbågade, nedsänkta speglar med bågrelief överst. Mellan speglarna är upptill en nedsänkt cirkel med genombrutet fyrpass. Varje dörr är placerad i en spetsvinklad portal i ekimitation, prydd av geometrisk reliefdekor i form av bland annat uddar under den profilerade takvinkeln samt av en cirkel med genombrutet trepass. Portalen kröns av en skulpterad akantusbukett med svärdsskaft i mitten.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder och ett i norr. Fönstren har samma utformning som långhusfönstren. De är försedda med svartvita glasmålningar i form av grekiska kors i diagonalt rutmönster. Fönstrens lufter omges av röda bårder. Överst är i norr lammet med segerfana i blått och vitt samt i söder ett Kristusmonogram. Ovanför skranket finns i den östra ytterväggen en trefönstergrupp med likadana fönster, försedda med likartad svartvit glasmålning. Lufterna omges istället av blå lister. De små övre rutorna har målad blomsterornamentik i främst gult. Överst i gavelröstet är ett rosettfönster med målade blomstermotiv i bland annat blått och grönt på mörk botten.
TAK - Se långhus. Taket i koravslutningen i öster består av ett spetsvälvt murat, putsat tak, målat i rosa.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1966 är av trä och ytbehandlat, men inte målat.
BÄNKINREDNING - Långhusets bänkinredning består av fyra öppna kvarter , placerade direkt på golvet. Bänkarna är placerade ett stycke innanför sidoläktarnas pelarrad. De östra kvarteren innehåller fem bänkar och de västliga sex stycken. Bänkarna är målade i ekimitation. Gavlarna är bredare nedtill och smalare i övre partiet. Gavlarna pryds av två rektangulära, vertikala nedsänkta speglar med ett utskuret blad i varje hörn. Gavlarna kröns av ett utsågat trepass. Ryggarna är gjorda av pärlspont. Skärmarna mot koret, tvärgångarna samt västväggen avdelas genom fem pilastrar, krönta av trepass. Bänkinredningen är från kyrkans byggnadstid. På varje bänkrygg är fastskruvat en nygotisk, trearmad ljusstake av bandjärn, målad med guldfärg. Ljusstakarna är smidda av smeden på Storeberg, Johan Ahlberg, död 1940.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen i ekimitation indelas i fält genom snidade kolonnetter. Kolonnetterna har tärningskapitäl och uppbär spetsbågiga arkadbågar. De nedsänkta fälten i bågarna har ljusare ådring. Över varje båge är två blå trepass. På den övre sargen är snidade fyrbladiga blommor och under kanten nedhängande rundbågar med trepass. Predikstolens korg har en konande nederdel med solfjädersformade ribbor i relief samt fot i form av en pelare med tärningskapitäl. Trappan har inbyggda steg med ekimitation samt på kortsidan av varje steg en blomma i relief. Barriären består av pelare med tärningskapitäl, som uppbär arkadbågar
ORGEL - Den höga orgelfasaden är målad i ekimitation och blått. Piporna indelas i tre stora fält, krönta av spetsvinklade gavlar samt fialer. Under varje gavel är en snidad, blå, fembladig blomma. Mellan fälten finns två mindre fält i två våningar. Spelbordet är vänt mot fasaden. Orgelverk och orgelfasad byggdes 1880 av E A Zetterqvist och son, Örebro. Den senromantiska orgeln har 13 stämmor, fördelade på två manualer och pedalstämma.
LÄKTARE - De tre läktarna från 1880 vilar alla på tre rader med vardera sex profilerade fyrsidiga pelare med tärningskapitäl. På kapitälen är en stiliserad målad bladranka i blått. Över varje kapitäl är två konsoler, svängda åt norr respektive söder. Mellan pelarna är korslagda, fyrsidiga bjälkar. De västligaste pelarna är inbyggda i läktarunderbyggnader.
Varje läktarbröst består av ett skrank, som indelas genom små gavelförsedda pilastrar över varje pelarrad. Mellan varje pilasterpar är en rektangulär spegel i ljusare ådring och på varje pilaster en spetsbågig spegel med gavlar. Ovanpå skranket är ett lågt räcke från 1987. En liten Kristusfigur, efter förebild av Torvaldsen, är placerad på en fyrsidig piedestal, klädd med sammet. Golvet på läktarna består av smala, omålade bräder samt på södra delen av västläktaren även en heltäckningsmatta. Läktarbänkarna är likadana som långhusbänkarna. Västläktaren har på varje sida fyra gradiner med tre bänkar i norr och fyra i söder. Södra läktaren har sex gradiner på med fem bänkar på varje sida om en mittgång. Norra läktaren har sex gradiner med sex bänkar i öster och fem i väster. På östbänkarna ligger delar till en äldre altaruppsats samt en ljuskrona.
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utgörs av korskranket. Kyrkan har en altaruppsats från 1704, som nu förvaras i delar på norra läktaren.
ALTARTAVLA - En altartavla från 1744 hänger i norra korsarmen, se ovan.
ALTARRING - Den femsidiga altarringen från 1880 är målad i ekimitation. Den uppdelas genom pilastrar och mellan dessa fält med profilerade ramar samt cirklar med genombrutna fyrpass. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med blått tyg.
DOPFUNTAR - Dopfunten från 1200-talet är av sandsten och har uttömningshål. Den cylindriska, låga cuppan saknar ett stycke. I underdelen är två genombrutna partier. Cuppan är placerad på en smal, cylindrisk fot samt fyrsidig fotplatta med reliefdekor, troligen. Fotpartiet är troligen senare.
En 1800-talsdopfunt av trä har åttkantig cuppa med en liten rund fördjupning. Den är målad i ekimitation med några blå inslag. Sidorna har genombruten dekor med trepass. Den avsmalnande foten pryds av rektangulära speglar med blommor i relief överst. Den är placerad på en åttakantig fotplatta.
SKULPTURER - Det stora triumfkrucifix från 1200-talet visar en segrande Kristus med krona samt korslagda ben. Träkorset är senare tillfogat. Armar saknas.
Madonnan från ca 1250 är tronande och är skuren i samma ekstycke som Jesusbarnet. Kristus sitter på Marias vänstra knä. Hon bär spira, krona med akantusblad, mantel och fotsid klänning. Kristus håller äpplet i vänster hand och två uppsträckta fingrar i höger hand.
NUMMERTAVLA - Nummertavlan från 1880 är svart med nygotisk ram i ekimitation. Tavlan omges på sidorna av korintiska kolonnetter samt överst av en spetsvinklad gavel.
EPITAFIUM - Ett epitafium från 1680 har snidad ram i blått och rött. Vid sidorna är joniska pilastrar. Över dessa är två änglahuvuden samt under dem korslagda palmblad och två riddare. Tavlan är enligt inskription renoverad 1795.
AMBO - Ambon tillverkad i nygotik under 1900-talets senare del uppbärs av två spiralsvarvade pelare. Under skivan är utsågade trepass.
ÄNGEL - Änglaskulpturen, troligen från 1800-talet, visar en knäböjande rödklädd ängel med gyllene hår.
VAPENHUS - Utmed norra och södra väggen går en läktartrappa med uppgång från väster. Trappan består av inbyggda, omålade steg och har en grå barriär med genombrutna spetsbågar. På södra trappbarriären är en sköldformad metallskylt med inskription: "Allmänna brandförsvarsverket 1882".
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar, i mittdelen mycket stora.
VÄGG - Innerväggar består av gulvit slätputs.
PORT - Porten i väster består av en spetsbågig pardörr med ekimitation och tre speglar. Dörren är placerad i en rektangulär nisch. Dörren i öster har samma utformning och placering.
FÖNSTER- Vapenhuset har i norr respektive söder likadana fönster som långhusfönstren. Båda fönsterbänkarna består av kalkstenar med reliefdekor. Dekoren består av en ängel som mellan sig bär en oval med inskriptioner.
TAK - Taket består av gulvit pärlspont.
SAKRISTIA - Sakristian har ett förrum med kapprum i öster och tvättrum bakom en skärmvägg i väster. I sakristian är i västra delen av nordväggen ett infällt skåp med samma beklädnad som väggen. Utmed västväggen är ett likadant skåp vid vardera sida. Den nisch som bildas mellan dessa skåp innehåller ett litet altare samt ett med ett litet krucifix hängande på väggen häröver. Sakristian inreddes 1966.
GOLV - Golvet består i båda rummen av röd heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen mot söder består av gulvit slätputs och i övrigt av gulvit slät träpanel.
DÖRRAR - Dörrarna är släta, ljusa trädörrar.
FÖNSTER - Nedre delen av ett högt fönster är placerat mot söder. Se långhus.
TAK - Det plana trätaket i södra sakristian är målat i gulvitt.
TORN
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Trappa - se vapenhus. Våning två är belägen väster om läktaren. . Dörren till läktaren är en spetsbågig pardörr med ekimitation, placerad i en spetsbågig nisch. Framför dörren är ett trätrappsteg och en granitsten. Golv och tak på våning 2 utgörs av bräder. Väggen är slätputsad och vitmålad. I söder och norr finns två och i väster tre höga, smala spetsbågiga gjutjärnsfönster, placerade i spetsbågiga smygar. En vitmålad svarvad ljuskrona av trä i två våningar hänger här. En likadan trappa leder vidare. På våning 3 och 4 består golv och tak av omålade plankor och väggarna är vitputsade. I väster på våning 3 är ett rosettfönster. Via en öppen trappa och en lucka når man våning fyra. Här finns två ljudgluggar i varje väderstreck samt de två klockorna. Klockorna är gjutna 1896 av Joh A Beckman, Stockholm.