Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BRÄCKE ULVSJÖ 1:14 - husnr 3, NYHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NYHEMS KYRKA (akt.)
2004-09
Interiörbeskrivning
Litet vapenhus med torntrappa i söder ombyggd vid sekelskiftet 1900 med anslutning till läktaren från samma tid. Den övre delen pärlspåntpanel på vägg och i tak. Fönster i söder och norr lika långhus. Bred liggande panel på vägg och i tak. Ljust gråvit målning. Breda golvplank som lackats.

Pardörr in till kyrkorummet, lika ytterdörr. Interiören utgörs av ett nyklassicistiskt kyrkorum med några få inslag av nygotik. Dess väggar är klädda med liggande panel, pilasterlistverk med kornisch/gesimslistindelning på liknande sätt som utsida och rummet är täckt av ett vitmålat tredingstak i trä. Dragstag i nord-sydlig riktning uppsatta i kyrkorummet sedan 1888. Inredningen med altaruppställningen, altarringen, predikstolen utfördes av kyrkans byggmästare omkring 1868. Fyra malmkronor symmetriskt placerade över bänkkvarteren.

Predikstolen i norr med tresidig korg i trä, barockutsvängd nederdel med kraftig rundad förgylld dekorlist nedtill innan den svänger tillbaka inåt, nedåt och avslutas med förgylld knopp. Utskjutande handledare avslutar korgen upptill med en tandsnittsfris som dekor. Den ljust gråmålade korgen indelad i fyllningar med kristna symboler - kalken och palmblad, korset och stentavlorna, samt trumpeter på den uppslagna bibeln - samtliga förgyllda. Platt ljudtak i trä, likaså tresidigt med fasade hörn, nedhängande tygfrans med tofsar. Tandsnittsfris strax under själva övertaket. Rak fyllningsinklädd trappa från koret. Blå draperimålning bakom predikstolen på norrväggen.

Korväggen är dekorerad med skenarkitektur målad på papp uppspänd på väv. Den består av rundade kolonner med balusterräcken på ömse sidor om symmetriskt placerad kornischförsedda enkeldörrar till sakristian. Ursprungligen fanns även dekormålning i form av molnformationer ovanför taklistens förlängning över korväggen, som övermålades i etapper 1926-27 och 1953-55, samt en blå draperimålning kring korset, som målades över 1953-55.

Inom den ursprungliga altarställningens ramverk finns sedan 1955 en altarmålning av Anders Liljekvist från Ås föreställande "Jesus uppenbarar sig för kvinnorna vid graven". Det ursprungliga förgyllda törnkransade korset hänger numera på södra långväggen intill koret.

Tät rakfrontad och hörnsvängd altarring med marmorerade fyllningar lika bänkar och läktare. Grått plyschtyg på knäfall och armstöd. Altarbord i trä med vit täckmålning (ursprungligen mörkt marmorerad liksom pilastrar i altaruppställningens ramverk) frontfyllning med kalk och palmblad i förgyllning.

I koret finns i söder en originell nummertavla påminnande om ett golvur i formen samt en mindre dopfunt, båda i trä och helt förgyllda. Korbänkar i söder mot yttervägg och i norr vid predikstolstrappa.

Ursprunglig sluten bänkinredning med gråmålade golvplank och bänkar, de senare går ut till yttervägg. Fronterna med fyllningar i dörrarna vars botten är marmorerade i blågrått, förgyllda lister. Ramverket bemålat med något som påminner om svampmåleri. Handledare och bottenlist i blågrön lasering/marmorering. Mittgångens och korets golv lackat.

Läktaren stående på två fyrkantiga pelare med avfasade kanter samt sex halvpelare mot väggarna av samma karaktär, tillkommen under 1890-talet efter ritningar av arkitekt Erik Josephson, Stockholm, daterade 1892. Barriären indelad i ett tätt kolonettgalleri med marmorerade fyllningar lika bänkfronter. Orgeln byggd 1952 med diskret fasadutformning.

Sakristia i trä med likartad utforming som långhus. Mindre altare mot söder med dekorfönster, möjligen tillkommet i samband med nya fönster och dörr 1963.