Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND BURS KYRKOGÅRDEN 2:1 - husnr 1, BURS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Burs kyrka (akt.), BURS KYRKA (akt.)
2006-01
Interiörbeskrivning
Väggarna och valven är invändigt i kyrkorummet och i sakristian putsade och vitkalkade. Koret täcks av högt, kupolliknande kryssvalv medan långhuset är försett med ett brutet, målningsdekorerat brädtak. Sakristian rymmer tre valv, i norr ett tunnvalv och i söder två kryssvalv, ringkammaren i tornet täcks av ett tältliknade kryssvalv, en relativt ovanlig ty i de gotländska kyrkorna.
Av kalkmålningar finns fragment på långhusets västra mur i form av S:t Göran och draken från mitten av 1400-talet, samt under denna scen en galopperande häst troligen från 1500-talet.

Golv, bjälklag, trappor
Korgolvet består nästan uteslutande av gravhällar av kalk- och sandsten från 1600- och 1700-talen. Golvet i långhus och ringkammare består av trä på betongunderlag. Golvet i sakristians nedre del består av träplank, den övre golvytan täcks av huggna kalkstensplattor.
Tornets övre delar och vindarna tar sin början i ringkammarens sydöstra hörn och löper i tornets östra och långhusets västra murverk. En spiraltrappa av sandsten leder till gallerivåningen. Till de två övre våningarna för konsoltrappor, först i tornets västra och vidare i dess östra murverk. Därefter en murtrappa och sist en liten stege byggd av falar.
Bjälklaget mellan tornets första och andra våning samt andra och tredje våning består av trä med brädgolv. Tredje våningen täcks av ett romanskt kryssvalv i vars centrum står en ålderdomlig kolonnett av trä.
Korets valv är putsat med cementbruk. Till sakristians källare leder en lös trästege.

Fast inredning
Den fasta inredningen består i koret av altaret med altarskåp som på tre sidor omsluts av det genombrutna altarskranket. Längs med södra murpartiet står en stenbänk och längs med norra står en korbänk. Predikstolen är placerad i långhusets sydöstra hörn, på ett medeltida sidoaltare. Längs med väggarna löper kyrkbänkar ned i ringkammaren. Tornkammaren uppfylls av en läktare som delar av rummet på höjden.
Sakristian har en öppen spis av sandsten i det nordvästra hörnet med inskrift från 1816.