Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ESKELHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ESKELHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Eskelhem kyrka (akt.), ESKELHEMS KYRKA (akt.)
2008-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet
Invändigt i kyrkorummet och i sakristan är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade. Muralmålningar; konsekrationskors finns i kor, långhus och ringkammare. På korets norra vägg finns delar av en passionsfris, samt del av Katarina av Alexandrias historia. På nordvästra väggen ses fragment av en kartusch.

På långhusets södra vägg är en del av en passionsfris och en S:t Mikaelsbild bevarade. I fönsternischernas ovankant samt på gördelbågen finns palmettrankor i kedjeliknande mönster. De båda valven är rikt dekorerade med samma typ av palmetter samt av rundlar med textilartad målning i vilka djursymboler finns avbildade. I det östra valvet har man dessutom målat Jesus, Maria, Paulus och Petrus. I det västra valvet återfinns evangelistsymbolerna.

Ringkammaren med målningar från olika epoker; på norra väggen finns en kalender kröns av en tronande Kristus. På västra väggen slingrande rankor och lilja samt målning i fönsternischen. På södra väggen en akantusranka samt tetragram. I valven dekor från olika tider; drakar, konturtecknade akantusrankor, lejon, livsträd och geometriska hjul.

Kyrkans samtliga rum täcks av kryssvalv, koret och långhuset av två kupolartade kryssvalv vardera, de förra bärs upp av knippepelare invid södra och norra murarna, båda med växtformer på kapitälen. Tornvalvet är ett romanskt kryssvalv. Tornbågen med kvadermålning. Triumfbågen är dubblerad genom att kor och långhus byggts bredvid varandra.

I koret finns fem nischer och i långhuset tre, av vilken en av de senare är försedd med en piscina.
Stenhuggarmärken har hittats på triumfbågen, korets båda fönsteromfattningar samt på korets portalomfattning.
Mellan torn- och långhusvinden i bågen finns en trävägg, uppförd av gamla falar.

Murverk
I korets och långhusets murverk finns tre respektive ett dragstag av järn med ankarslutar, de är inlagda i nord-sydlig riktning. På tornets murkrön ligger två stycken ankarbjälkar (i öst-västlig riktning), utvändigt låsta med träkilar.

Golv, bjälklag, trappor
Korets golv utgörs av kalkstenshällar samt gravhällar, den östra delen är upphöjd motsvarande fyra trappsteg. Sakristians, långhusets och ringkammarens golv utgörs av bräder.
Tornets bottenvåning täcks av ett valv av kalkstensflis, där ovanför två träbjälklag i nord-sydlig riktning, det nedre med golv av plankor, det övre med vattendäck (se d:o).
Uppgång i tornet via en murtrappa i södra, västra och norra murarna, handledare av rep. Vidare till tornhuven leder två trästegar.
Tornhuven har stegar och vilplan av trä, vindarna över långhus, kor och korutsprång har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen i koret utgörs av altare med en altaruppsats av sandsten, ett slutet altarskrank. Längs med norra muren står korbänken.
Predikstolen är placerad i långhusets nordöstra hörn, i det sydvästra finns ett sidoaltare. Längs med ytterväggarna löper kyrkbänkarna. Längs med ringkammarens västra vägg är orgelpodiet uppbyggt, barriären löper i nord-sydlig riktning.