Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG NYBODARNA 1:30 - husnr 1, GILLHOVS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

GILLHOVS KAPELL (akt.)
Interiörbeskrivning
Interiören har en sparsmakad panelarkitektur. Kyrkorummet täcks av ett plant brädtak som är målat vitt. Den liggande vitmålade panelen på väggarna delas upp av stående brädor som döljer brädornas skarvar. Bröstningspanelen under är målad blå. Fönstren är målade vita på insidan. Det finns innanfönster. Tidigare värmdes kyrkan upp med kamin och det finns ett märke i taket mellan första och andra fönstret mot väster där rökutgången var placerad. Kyrkans öppna bänkinredning är delvis ombyggd och moderniserad på 1950-talet. Bänkarna är målade i beige kulör med blåa lister. Korbänkarna på var sida om altaret har bänkfronter med blåa speglarna precis som första bänkkvarteret.

Läktaren i norr bärs upp av fyra runda pelare med förgyllda kapitäl. Orgeln tillhör inte kyrkans ursprungliga inredning utan köptes 1929. Orgelfasaden är troligen från 1894. Vid installationen av orgeln höjdes taket mellan två takstolar för att bereda plats åt orgeln. På läktaren finns de ursprungliga bänkarna bevarade med rektangulära gavlar och raka bänkstöd och sits. Dessa är enfärgade i beigt.

Altaruppsatsen är från byggnadstiden. Korset med svepeduken är skulpterad av bildhuggaren Johan Edler d.y. På väggen bakom det förgyllda korset finns en landskapsmålning, visande Kvinnorna på väg till Kristi grav. Den omges av ett målat ramverk med kolonnarkitektur och draperimålning. Alltsammans är målat av Paul Grelsson från Haverö. Två enkeldörrar på var sida om altaruppsatsen leder in till sakristian. Nummertavlan i korbänken är också original. Predikstolen med rokokoformer utfördes sannolikt av Jöns Dahlström 1772 och övertogs vid kyrkbygget från Haverö kyrka i Medelpad. I vapenhuset finns den enda trappan upp till läktaren. Under trappan finns elskåpet installerat. På andra sidan finns ett sekundärt städskåp.

Kappellet renoverades 1954 efter förslag av arkitekten Karl Martin Westerberg. Då togs dörren till sakristian upp, en del av utrymmet mellan ytterpanel och innerpanel isolerades, kyrkan fick elektricitet och den öppna bänkinredningen byggdes om. Sannolikt var det då som det obehandlade golvet första gången lackades. Enligt Westbergs beskrivning av kyrkan före restaureringen var fönster och ytterporten i exteriören målade brungula och invändigt var fönsterbågarna ljusgrå. Predikstolen konserverades varvid den äldre färgsättningen plockades fram och återskapades. Äldre bilder visar en vit predikstol med förgyllda dekorationer på den svängda korgen. De senare snickeridekorationerna avlägsnades. Numera sitter dessa på trappan upp till predikstolen. Vägglamporna i glas tillkom. I sakristian byggdes ett skåp för förvaring.

Omkring 1960 byttes sedan det gamla spåntaket ut mot nuvarande plåttak i kopparplåt. Senast åtgärdades kyrkan 1986 då väggarna isolerades ytterligare och interiören åter målades. Bröstningspanelen fick sin nuvarande blåa kulör som enligt handlingarna varit den ursprungliga och övriga väggar och tak målades vita.