Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND GRÖTLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, GRÖTLINGBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Grötlingbo kyrka (akt.), GRÖTLINGBO KYRKA (akt.)
2007-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet och sakristian
Kyrkorummet täcks av höga valv av sandstensflis: tornrummet av ett tunnvalv, koret och långhuset av två respektive nio kupolartade kryssvalv av den speciella gotländska typen. Ringkammaren samt tornets översta våning täcks båda av vardera ett romanskt kryssvalv med stigande hjässlinjer.

Väggarna och valven är invändigt i kyrkorummet putsade och vitkalkade. Medeltida kalkmålningar finns i korvalven och på östra korväggen. I långhusvalven finns valvmålningar från 1700-talet.

Ringkammarens valv är på ovansidan värmeisolerat med mineralullsmattor, övriga valv samt sakristians bjälklag är oisolerade.

I tornbågen är sedan 1990-talet insatt en vägg med enkla glas i spröjsverk av stål (övre del) och trä (nedre del). Den är försedd med skjutdörrar av samma material.

Sakristians väggar är putsade och vitkalkade, och innertaket av bräder är gråmålat med oljefärg.
Sakristians ingång från koret är liksom dörren i ringkammaren till torntrappan försedda med dörrblad av trä.

Murverk
Kyrkans väggar är som nämnts uppmurad av sandsten med vissa dekorativa inslag av kalksten. Murarna stabiliseras inte av några stödmurar, dragstag el. dyl.

De fyra kolonnerna i långhuset är liksom de tillhörande, skulpterade kapitälen och baserna samt gördelbågarna med likaledes skulpterade konsoler tillverkade av kalksten. Detsamma gäller gördelbågen i koret. Triumf- och tornbågarna består av både kalk- och sandsten.

Golv
Golven i kyrkorummet är till största delen belagda med bräder, i koret och i bänkkvarteren i långhuset (samt i sakristian) skurgolv, i gångarna i långhuset golven oljebehandlade.

Altaravsatsen, västra delen av långhuset samt ringkammaren har stengolv bestående av bl.a. ett stort antal äldre gravstenar, varav flera är medeltida.

Trappor och stegar etc.
Tornets övre våningar nås via stentrappor i den norra muren. I tornhuven finns stegar och vilplan av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen består i koret av ett medeltida altarbord av sandsten med skiva av kalksten. Målad altaruppsats av sandsten från 1600-talet. Altarring av trä, korbänk av trä med dekorerad front från 1600-talet, samt – i norra väggen – ett medeltida sakramentsskåp med dörr och omfattning av ek.
I långhuset predikstol av trä med korg från 1500-talet och ljudtak från 1600-talet, samt sluten bänkinredning av trä från 1700- och 1800-talen i tre kvarter med dekorerade bänkluckor.