Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BERG ÅSARNE-ÖSTERÅSEN 5:34 - husnr 1A, ÅSARNE NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅSARNE NYA KYRKA (akt.)
2006-09
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är ljust och ger ett varmt intryck med ett rakavslutat kor samt ett mönsterlagt och fältindelat tak av träpanel. Det från väster något sluttande golv är belagt med kalkstensskivor utom i bänkkvarteren. De slammade väggarna av tegel är gråvita. Taket lutar svagt nedåt väster vilket gör att rummet öppnar upp sig mot koret och delvis mot norr och söder Känslan är att man lekt med ljuset genom fönstrens placering och taket men även arbetat med akustiken. Fönstren går invändigt i liv med fasaden. Kyrkan har sparsmakad utsmyckning och möblering. Från början verkar intentionerna ha varit att kyrkan skulle ha en ren utformning men att man sedan har valt att ta in äldre kyrkoföremål. Detta förtar något av kyrkorummets arkitektoniska uttryck. En gångmatta leder från västra entrén uppför trappan nedanför koret upp till koret och fram tillförhöjningen med altarring och altarbord.

I norra entrén ligger ett kalkstensgolv. Dörren ut till kyrkorummet från norra entrén är av ek med en ovan inbyggd nisch i taket med nakna glödlampor. Utrymmet är relativt mörkt. Åt väster finns en toalett samt åt öster en brudkammare. Toaletten har spikad råspont i taket och putsade målade väggar. Kalkstensgolvet fortsätter ut i entréutrymmet under dörren. Originalhandfatet finns bevarat, toalettstol är utbytt. På var sida om spegeln över handfatet sitter två originallampor med vit porslinskupa. En städskrubb finns i ett utrymme innanför toaletten. Brudkammaren tycks användas som förråd och här finns en fast bänk klädd med röd plysch med ryggstöd och en röd matta på golvet. Soffan är placerad inne i en grund rundbågig nisch. Dörren är av stående brädor med dörrkarm i trä. Fönstret har en utanpåliggande karm med mässingsgångjärn. Karmen blir som en tavla då fönsternischen efter glasrutan är djup samt får en ram av fasadteglet. Här återkommer den putsade tegelfasaden.

Den västra entrén skjuter ut i kyrkorummet. Partiet har mot kyrkorummet två inbyggda nischer med glödlampa i på var sida av entrédörren. Entrédörren omfattas av vita profilerade dörrfoder som ger en mjukare känsla åt det strama kyrkorummet men som samtidigt känns lite främmande. Samma typ av dörrfoder återfinns kring södra entrédörren. På entrépartiets sidor, mot norr och söder, finns inbyggda hyllor av trä. Mot norr står två stolar samt ett litet bord. I norra väggen finns ett inbyggt elskåp i väggen med luckor av trä med enkla handtag. På en hylla i samma hörn sitter högtalare. I övrigt finns en smal och hög högtalare i vitgrått, en på norra sidan och en på södra sidan.

Kyrkorummets ljusinsläpp sker genom de fyra höga fönstren på södra väggen och ett fyrkantigt fönster ovanför västra entrén. De glasade dörrarna i västporten ger också ljus. Korets ljusinsläpp sker genom ett högt upp liggande fönster i södra korväggen. Det östra fönstret ger lite ljus eftersom det har glasmålningar. På södra och norra väggarna finns inbyggda nischer med glödlampor. På vardera sida finns sex nischer, varav en döljs av orgeln på den södra sidan. Nischernas placering följer diskret rummets lutning. I nedre kanten på de fyra fönstren på södra väggen sitter en radiator som dölj av en kraftig furuplanka.

Kyrkorummet har två öppna bänkkvarter på södra och norra sidan. Bänkarna är raka med ett något lutande ryggstöd och är laserade i en ljus grön nyans. Från början fanns det elva bänkar på var sida. Efter 2001, när orgeln fick en ny placering mot södra väggen precis nedanför koret, togs tre bänkar bort i södra kvarteret. Bänkarna närmast koret är något bredare än de övriga bänkarna. Under bänkarna ligger ett blanklackat furugolv, smala brädor liggande längs med bänkarna. På bänkarna ligger gröna dynor.

Nummertavla är i det närmsta osynlig. Den är utformad med små metallbitar fästade direkt i murverket på vilka siffrorna hängs. Den är placerad åt norr på skiljeväggen mellan kor och kyrkorummet. Orgeln är flyttad från sin ursprungliga plats i sydöstra hörnet av koret till att stå framför koret mot södra väggen. Orgeln är tillverkad i furu med synliga orgelpipor.

Koret är upphöjt med två trappsteg. Det är sparsamt möblerat med ett piano, en ljusglob och en dopfunt i form av ett skepp signerad konstnären Erik Sand. Från taket hänger två kronor med tre ljusglober av mässing. Längst fram i koret sitter fyra lampor infällda i taket. Ovan korset finns i en djup nisch ett fönster med färgat glas. Ett utrymme i söder nedanför koret, där orgeln tidigare stod, förbinder kyrkorummet med församlingshemmet. Väggen från koret och ned har tydlig betongbalk med förlängning i en kolonn även den av betong. Trappan ned till utrymmet mellan kor och församlingshem markeras av en låg ”bänk” av kalksten. Taket i detta utrymme utgörs av trätak i två delar med en avdelande betongbalk. Väggen mot församlingshemmet av trä har antagligen ljudisolerats. Ljusinsläpp från ett fönster i på rummets västra vägg.

Altaret är tillverkat av gjuten betong och är enkelt utformat med plana sidor samt mönstrad framsida. Betongen är putsad i en grov ljus puts. Altarbordet täcks av en tjock huggen kalkstensskiva. Baksidan har nischer där det hänger dukar med mera. En mindre nisch på baksidan av altaret är klädd med kalksten. På väggen bakom altaret sitter ett element. Ovan altaret hänger ett träkors med kraftig dimension i samma färg som altarringen. Längst upp på korset är fästat ett förgyllt trästycke. Framför altaret står en bönpall med sockel av trä klätt i orangefärgat tyg lika knäfallet på altarringen. Altarringen är tresidig och är utförd i trä på en kalkstenssockel och knäfall klätt med orangefärgat tyg. Den ser ut som ett grovt staket målat i brunt som omger altaret, troligen imitation av mahogny. Golvet är innanför altarringen upphöjt framför altarbordet.

Predikstolen är tillverkad av Jonas Granberg 1759 och stod tidigare i Bergs kyrka men plockades ned 1797 då Berg fick en ny kyrka. Den är placerad på norra väggen i koret. En enkel trätrappa från kyrkans uppförande med tre trappsteg leder upp till predikstolen. Innan predikstolen sattes på plats till invigningen av kyrkan 1966, konserverades den efter att ha varit nedplockad ett antal år. Då predikstolen aldrig varit övermålad behövdes endast kompletteringar och retuscheringar utföras. Lister och blomornament som fattades kompletterades samt en ny spegel i korgens svängda del. Ovan korgen sitter taket som även det är fäst i väggen. Predikstolens tak är invändigt målat som en himmel med en i trä utformad duva som hänger ned fäst i en metalltråd. Taket kröns av snidade trädekorationer. Små förgyllda änglahuvuden med vingar i rött sitter på gesimsen på taket som är marmorerad i rött och grått. Kröns av en dekorativt utformad som avslutas med en fackla, målad i rött. Korgen avslutas nedtill av en kotte med förgyllning som delvis är borta på en grönmålad botten. Korgens undre del är marmorerad i grönt med ribbor som är rödvit marmorerade. Förgyllda figurer föreställande evangelisterna, som namnges i fälten under figurerna, ex. Matteus, Marcus och Lucas. Bokstödet är dekorativt utformat.

Sakristian, vilken är sparsamt möblerad, nås genom en entré från kyrkorummet samt en entré i väster. Dörren in till sakristian från kyrkorummet är fäst i en karm av trä. Dörren är laserad i en ljusbrun kulör. Golvet i sakristian är av kalksten och är en förlängning av kyrkorummets golv. På golvet ligger en ljuslila matta med inslag av grått och vitt mönster. Åt väster finns en toalett med originalhandfatet kvar. Ett klädskåp med glasdörrar vilka är förtäckta med tyg finns inbyggd på västra sidan, bredvid toaletten. Det finns även på denna sida en dörr som leder till trappan upp till tornet och en utgång mot väster. De svagt gulmålade väggarna är av mönstergjuten betong där råspontens karakteristik tydligt syns. Mot taket bryts väggen av med en svag brytning inåt rummet. Även taket är av mönstergjuten betong, mot vilken en taklampa av trä är monterad. Hörnet nordöst är något avfasat och bildar ett hörn med tre smala höga fönster samt nedanför ett platsbyggt skrivbord. På var sida om fönstret är en liten ljushållare av mässing för stearinljus monterad samt en lampa med en arm som går att svänga vilket gör att ljuset kan flyttas dit man behöver över skrivbordet. På norra väggen sitter en spegel och en klädhängare. Ett litet altare av trä finns under fönstret mot öster och nedanför detta står en liten knäpall som är klädd med fårskinn. Ett elelement är monterat på östra väggen.

I sakristian leder en smal trätrappa på stålkonsoler upp till en avsats där nås tornutrymmet genom en plåtdörr. Tornutrymmets väggar är av råbetong och golvet liksom taket av gjuten betong. Åt öster finns ett mindre fönster. Breda spjälor av trä på det avfasade hörnet åt nordöst utan fönsterglas. En trätrappa leder upp till nästa våning, lika den förra. Detta utrymme är lika det förra fast det lilla fönstret har förskjutits något och är öppningsbart samt placerat i en träkarm. Ytterliggare en trappa leder upp till ett utrymme som är öppet upp till klockorna och klockbocken. Klockbock är av trä och placerad så att den vilar på betongfundament. Från klockbocken leder en trappa upp till en lucka och vidare till resterande utrymmen i tornet. Ljudluckorna är av trä, fiskbensmönstrade.

Församlingshemmet är placerat så att det har en direkt förbindelse med kyrkorummet genom en skjutdörr på södra sidan av koret. Det första rummet är samlingsrummet vilket är ljust och luftigt med en enkel möblering av stolar och bord och två tramporglar samt ett piano. Golvet utgörs av ekparkett men skivor av kalksten knyter samman kyrkorummet och församlingshemmet genom att kalkstenen fortsätter längs med norra väggen samt runt väggarna, mer på norr, och in i resten av byggnaden. Fem fönster på den östra väggen och tre åt väster, samtliga nya tvåglasfönster med utanpåliggande mittspröjs Fönstren mot väster bytta för över tre år sedan, de var då altandörrar allihop, medan fönstren åt öster byttes för ca 2-3 år sedan. En utgång på samma sida leder ut till innergården. Brädtaket bryts av vid mitten och lutar åt väster. I taket hänger stora lampor av stål klädda med vitt tyg. Brädväggen mot söder är målad i en mörk röd kulör. Väggarna är indelade i fält med slammad tegelfasad mellan fönstren, utom partierna ovan och under fönstren. Dörren, vilken leder ut till resten av församlingshemmet, har samma röda kulör som väggen.

Liksom altandörren åt söder i församlingshemmets entréhall byttes två fönster. Fönstren på kökets östra vägg liksom det fönstret på södra väggen mot barnrummet i hallen, alltså åt söder. Locktak, hyvlade brädor. Taket lutar nedåt åt norr.

Från samlingsrummet når man en öppen entréhall med kalkstensskivor på golvet. Väggen åt väster är uppbyggd av rätt tegel och väggen åt öster är en vitslammad tegelvägg liksom den södra väggen. Från hallen når ett flertal rum. På östra sidan ligger ett kontorsrum samt i rummet bredvid ett kök. Kontorsrummet har en spontad brädvägg i mjukt grön kulör åt samlingsrummet till i norr medan resten av väggarna är av tegel och slammade i en vit nyans. Fönstren byttes för ca 2-3 år sedan och ramas in av liggande furubrädor ovan och under fönstren och med en fönsterbänk av rött tegel. Golvet täcks av en gråspräcklig linoleummatta och taket av en laserad lockpanel. På den södra väggen finns en igensatt dörr som syns tydligt ute i köket.

Köket har kvar inredningen från 1960-talsskåp vilka är gråmålade och golvet täcks av en röd plastmatta. Dörren ut till entréhallen är mot köket laserad och mot hallen grönmålad. Fönstren är även bytta här. Strax innan köket finns en inbyggd garderob. Åt väster från entréhallen ligger ett städutrymme och innanför det ett fikarum för vaktmästaren med trinettkök och omklädningsrum samt groventré och toalett. Grönmålad panelvägg åt öster och söder och ett inbyggt elskåp med mera bakom denna panel. Rummet är enkelt möblerat.

Där byggnaden svänger mot väster finns en öppen spis murad i rött tegel och en korridor med kapphyllor, under dessa en av bänkarna från kyrkan. Här finns också trappan ned till källaren med ett enkelt metallstaket och handledare. Trappan har trappsteg av kalksten vilka leder ned till källaren och golvet täcks av kalkstensskivor. Här är först en avsats med två toaletter. Åt öster finns ett utrymme med elpanna, elskåp, förråd och innanför detta ett annat rum med rör och ett äldre fläktsystem. Här bakom finns även två utrymmen utan elektrisk belysning med sandgolv och synlig betongkonstruktionen samt berg i dagen i det innersta rummet. Källarutrymmena finns under hela församlingshemmet och en bit under samlingssalen. Källarutrymmet längst ut åt väster, vilket även nås genom avsatsen nedanför trappan, är fuktskadat. Det är ett oanvänt utrymme som nu brukas som förråd med fönster åt alla håll utom åt öster.

Det bortre rummet åt väster har en rödlinoleummatta och slammade vita tegelväggar. Det används som lekrum eller söndagsskola. Rummet täcks av ett sadeltak av lockpanel som är laserat. Rummet är möblerat med de två övriga kyrkobänkarna, en soffa, en fåtölj, låga bord samt en tv-apparat. På några av väggarna sitter anlagstavlor med teckningar. Åt norr finns fyra fönster med element under, målade i en duvblå kulör, medan radiatorerna åt söder sitter i en nisch i väggen. Rummet får ljus genom fönstren samt de på väggarna uppsatta halvrunda lamporna.