Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND HALLA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 2, HALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Halla kyrka (akt.), HALLA KYRKA (akt.)
2010-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet samt i sakristian är putsade med kalkbruk och vitkalkade. Muralmålningar finns i koret (fragmentarisk passionsfris, helgon, aposteln Johannes, inskription från 1600-talet och invigningskors) och i långhuset (akantus-slinga som takbård samt invigningskors), dessutom finns putsristningar på långhusets väggar. Tornrummets puts är utförd med ett fett kalkbruk som mer har karaktär av brett utstrukna fogar än traditionellt putsskikt.

Koret och sakristian täcks av vardera ett kupolartat, gotländskt kryssvalv av kalkstensflis, långhuset täcks av ett plant brädtak med målningar från slutet av 1600-talet. Tornrummet täcks av ett plant, omålat brädtak. I tornets övervåning ett tunnvalv av kalkstensflis. Pannrummet har omålade betongväggar.

Bjälklag och golv
Korgolvet och sakristigolvet består av kalkstensplattor, den med två steg upphöjda altarrunden är liksom tornrummets golv belagd med kalkstensflis. Långhusets golv består av fernissade bräder.

Tornet har tre träbjälklag samt – som nämnts – ett tunnvalv av kalksten, det senare över den första vindsvåningen. Pannrummet har betonggolv.

Trappor och stegar etc.
Till tornhuven och vindarna leder trästegar genom tornets våningar. Tornhuven har stegar och vilplan av trä, vindarna över långhus och kor har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Korets fasta inredning utgörs av altare med altaruppsats av trä, skrank samt två väggskåp av trä. På det sydöstra sidoaltaret i långhuset vilar predikstolen. Kyrkbänkar i två kvarter utmed långväggarna i långhuset.