Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RAGUNDA FORS PRÄSTBORD 1:3 - husnr 1, FORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har rymd men är trots detta relativt mörkt, de glest placerade fönstren och den genomgående dova marmoreringen bidrar till detta. Det gamla trägolvet ligger kvar, i gångarna täckt av mattor men mellan bänkarna synligt. Väggarna är vitputsade med nischindelning, en taklist i gråblå marmorering markerar mötet mellan vägg och tak. Däröver välver sig ett vitmålat valmat trätunnvalv, valvkappornas möte i hörnen är markerade med lister i samma färg. Vitmålade lister bildar en spegel i takets mitt som omsluter enkla rosetter. Mitt på vardera långhusväggen sitter en blåmålad pardörr med ett lunettfönster ovanför.

Fyra slutna bänkkvarter från byggnadstiden med moderniserade nya sittbänkar och bredare gavlar från 1920- talet är placerade runt mitt- och tvärgång. På de främre bänkarna står förgyllda urnor som kormarkeringar. Bänkkvarteren är målade i blågrått med ljusare marmorering i speglarna. Utsmyckningen av kyrkorummet är sparsam vilket gör att de båda tavlorna, Hjortzbergs Kristus och en målning föreställande Luther framträder tydligt, ett krucifix från den gamla kyrkans altaruppsats från 1684 hänger över södra dörren. Bänkkvarteren är intakta ända bak till läktarunderbyggnaden som tillkom 1984-85. Den är utförd av stående bräder med liggande rektangulära fönster i väggens överkant. Förändringen är tydlig och ger rummets bakre del en modern anstrykning.

Fyra kolonner med grålila marmorering och förgyllda kapitäl bär upp läktaren som är marmorerad i ljusare och mörkare grå toner. Läktaren har välvt mittparti och spegel- och kolonnettindelad front. Rundfönster med fyra lufter utan spröjs lyser upp delen bakom orgeln. Orgeln är marmorerad i grönt med förgyllda detaljer. Bänkinredning finns kvar på norra sidan av läktaren, på södra sidan finns ett sluttande podium där lösa stolar förvaras. De grågröna bänkarna är öppna och står på gradänger.

I det förhöjda koret ligger ett nyare brädgolv. Altaruppsatsen med skenperspektiv tar upp största delen av korväggen och fortsätter en bit upp på den valmade delen av innertaket. Den skulpterade altaruppsatsen med tempelmotiv kröns av en strålsol och omfattas av målad skenarkitektur och draperier. Kolonnerna är marmorerade med förgyllda baser och kapitäl. Altartavlan föreställer Kvinnorna vid graven. Altartavlan, altaruppsatsen, skenperspektiv och draperier är utförda av Göran Sundin 1837-38. Altaruppsatsen flankeras av marmorerade pardörrar, den norra leder in till sakristian medan den södra är en blinddörr. Altarringen är oval och sluten med marmorerade speglar omfattade av förgyllda lister. Utmed väggarna i norr och söder är korbänkar placerade. På korbänken i söder står en oval psalmtavla med förgylld omfattning föreställande vindruvor och rosor. En orgel står utmed den södra korväggen, den är marmorerad i färger som ansluter till övriga kyrkorummet.

Predikstolen snidad av Pehr Carlsson med dekor av Göran Sundin är väldigt lik den som finns i Borgvattnets kyrka. Korgen har svängd form med grå marmorering och förgyllda speglar som pryds av snidade teologiska symboler. Under det gråmarmorerade ljudtaket med förgyllda tofsar sitter en strålsol ovanför en blindering. I koret står en dopängel från 1837 av Pehr Carlsson. Den har en halskedja med ett hänge i form av ett hjärta vilket är utmärkande för Carlsson. Här finns även en dopfunt i sten.

Sakristian har en egen ingång i norr från 1955 med WC och kapprum. Entrédelen har ett stengolv och vita väggar och tak. I sakristian ligger ett nytt trägolv likt det i koret. De putsade väggarna liksom innertaket i trä har vit färgsättning. På södra väggen sitter rummets enda fönster.

1920 – tals deuxbattanger under ett modernt överljus från 1984 – 85 avgränsar långhuset från läktarunderbyggnaden. Innanför dörrarna finns en bred hall som är öppen ut mot vapenhuset. I den norra delen av läktarunderbyggnaden finns en toalett innanför ett kapprum och på motsatta sidan hallen finns en brudkammare inrymd i ett före detta andaktsrum. Till toalett och brudkammare är det höga mörkt grå spegeldörrar medan kapprummet saknar dörr. I samtliga utrymmen ligger ett nyare trägolv medan innertaken är i original och vitmålade.

Utifrån nås vapenhuset via ett vindfång och deuxbattanger med tidstypiska 1920 – talsbeslag. Rummet är i sin nuvarande skepnad en 1920 – talsprodukt som förändrades kraftigt när läktarunderbyggnaden tillkom och öppnade upp rummet mot öster. Vapenhuset har ett fönster på var långhusvägg och ljuset från dessa avskärmas delvis av trapporna upp till läktaren. Trapploppen är svängda är omålade medan trappräckena har graciösa gråmålade balusterdockor med 1920 – talskaraktär. Väster om trapporna står parställda grönmarmorerade kolonner och mot västväggen reser sig två pilastrar marmorerade i samma kulör. Tidigare satt fyra pilastrar på var vägg i öst och väst placerade mittför varandra. Sedan läktaunderbyggnadens tillkomst är de två mellersta pilastrarna på väggen i öster borttagna. När väggen öppnades upp blev istället de två mellersta kolonnerna som bär läktarens bakre del synliga från vapenhuset. Östväggen har typiska 1920 – tals attribut i form av putsade medaljonger.