Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN FUNÄSDALEN 24:14 - husnr 1, FUNÄSDALENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FUNÄSDALENS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Invändigt täcks långhuset av ett högt, mörkt grönbetsat trätunnvalv med en sparsam målad dekor runt takkronornas fästen och ovanför taklisten. Där löper en målad fris med stiliserade liljemotiv samt kors och stjärnor. Innerväggarna är putsade vita. Det är lackat trägolv i både kor, långhus och vapenhus. I koret och långhuset är de spontade brädorna smala till skillnad mot i vapenhuset. Koret avskiljs av en rundvälvd triumfbåge och en avsats med fyra trappsteg. Taket i koret är betsat i blått. Det höga fönstret i koret skapar en naturlig ljussättning av altaruppsatsen. Den består av en altarmålning av Kristus på korset som omges av en på väggen målad draperimålning i brun färgskala. Altartavlan är ett äldre nederländskt arbete från 1600-talet, tillskrivet Henricus Noêll. Draperimålningen kröns av ett litet altartak i klassicerande stil. Precis som altaret är kyrkans övriga fasta inredning från byggnadstiden och målad i enhetlig färgsättning.

Predikstolen som är placerad till vänster om koret har ingången genom sakristian och är målad i samma blå färgskala med röda detaljer som bänkinredningen. Läktaren och kyrkans innerdörrar är målade i samma färger. Läktarbarriärens apostlabilder är utförda av konstnären Edward Berggren.

Vapenhusets tak är platt med synliga bjälkar. Till vänster om entrén leder en trappa upp till läktaren. Under trappan finns en dörr och en trappa ned i källaren under vapenhuset. Här finns ett bisättningsrum med en ursprunglig handvevad kisthiss som går upp till vapenhuset. Hålet för kisthissen syns i golvet i vapenhuset.

Sedan byggnadstiden har kyrkan även invändigt genomgått relativt få förändringar. 1959 försågs kyrkan med elektrisk uppvärmning som ersättning för den dåvarande ångan. 1961 restaurerades interiören som då var nedsvärtad av rök och damm. Vid 1971 års restaurering och ombyggnad under ledning av K-konsult Jämtland, då sakristian förstorades, inreddes också en toalett i källaren i vapenhuset.