Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND KÄLLUNGE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, KÄLLUNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Källunge kyrka (akt.), KÄLLUNGE KYRKA (akt.)
2006-01
Interiörbeskrivning
Väggarna och valven är invändigt i koret och i sakristian putsade och vitkalkade. Långhusets invändiga puts är starkt gultonad. Tornrummets väggar av släthuggen kalksten är slammade med kalkfärg av samma kulör.
Koret täcks av sex kupolliknande kryssvalv medan tornrummets tak består av ett romanskt kryssvalv, samtliga av kalkstensflis. Valven bärs upp av två rundpelare (kolonner) samt två åttasidiga, av vilka de två sistnämnda stödjer sig mot korets västvägg. Pelarna har skulpterade baser och kapitäl. Gördelbågarna stödjer även på profilerade och dekormålade pilastrar på ytterväggarna. ”Gammalkyrkans” långhus har ett plant innertak av obehandlade bräder.

Av medeltida kalkmålningar finns förutom 1100-talsmålningarna i triumfbågen fragment av liknande måleri på väggarna i ”gammalkyrkans” långhus, samt 1400-talsmålningar på korets väggar, bäst bevarade på den norra väggen.

Murverk
Allt murverk är som nämnts av kalksten, och några sentida förstärkningar utöver de nämnda stödmurarna finns inte inlagda i väggar eller valv.

Golv, bjälklag, trappor
Golven är invändigt i koret (inklusive i bänkkvarteren) och i sakristian belagda med bräder (skurgolv), dock är altaravsatsen och partiet omedelbart framför densamma belagda med kalkstensskivor och medeltida gravhällar. ”Gammalkyrkans” golv är belagda med slipade kalkstensplattor av ”modernt” snitt.

Fast inredning
I ”gammalkyrkan” består den enda fasta inredningen av ett sidoaltare av kalksten i det nordöstra hörnet, putsat och vitkalkat samt täckt av en kalkstensskiva.

I koret finns desto mer av fast inredning. Altaret av kalksten på altaravsatsen nedanför trefönstergruppen i östgaveln är putsat och kalkmålat med bågmotiv. På altaret står som nämnts ett retabel av trä från början av 1500-talet.

Altarskrank och knäfall av trä, det förra dekorerat med akantusrankor. Slutna bänkkvarter med motsvarande dekor i hela koret, uppdelade av en mittgång och två sidogångar. I nordöstra hörnet ett väggskåp med medeltida dörrar med smidda beslag, försett med ovanligt rik, huggen kalkstensomfattning och framförliggande stentrappa, och i den södra korväggen en kalkstensfordrad piscinanisch.

Vid den södra kolonnen är den rikt utsirade och dekorerade predikstolen uppställd, med ljudtak och dörrförsedd trappa.

I korets sydvästra hörn står en orgelläktare av trä, vilken nås via en brant trätrappa, och i det nordvästra hörnet ett förrådsskrank av trä utan särskild utsmyckning. I triumfbågen mot ”gammalkyrkan” ett dörrparti med dubbla dörrblad och fast överparti, åt koret dekorerat med akantusslingor, på motsatta sidan omålat.