Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND LAU KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, LAU KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lau kyrka (akt.), LAU KYRKA (akt.)
2009-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets och sakristians väggar och valv är putsade och avfärgade. I den igenmurade tornbågen finns muralmålningar, dels en ornamental fris från 1250-talet och dels en figurativ målning föreställande Kristus som världsdomare och samtidigt en nådastolsframställning. Genom en inskription är målningen daterad till 1520.

Långhuset täcks av nio romanska kryssvalv och koret täcks av sex gotländska kupolartade kryssvalv, valven bärs upp av åtta kolonner. Nischer finns i korets väggar: en i norr, två i öster samt en piscinanisch i söder. I den sistnämnda väggen finns dessutom en valvbåge med kolonnetter av oljad, röd kalksten. Även sakristian täcks av ett kryssvalv av samma slag som korets valv.

Golv, bjälklag, trappor
Golven i kyrkorummet och i sakristian består av kalkstensskivor lagda med ca 5 mm fog. De är lagda i sand på en armerad betongplatta, vilken i sin tur gjutits på ett utfyllnadslager av sandblandad jord utan något kapillärbrytande skikt. Långhusgolvet ligger två trappsteg lägre än marken på kyrkans södra sida, korgolvet är upphöjt med två steg, mellan de båda nivåerna finns en ramp av kalksten, räcke av järn och trä. En likadan ramp leder ut genom den sydvästra långhusportalen. Altaravsatsen är upphöjd ytterligare två steg.

Till långhusvinden leder en murtrappa i långhusets och korets norra murar. Takryttaren har stegar och vilplan av trä, och vindarna över långhus och kor har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen utgörs av ett murat högaltare med altarskåp av trä. Två väggskåp med träfasader flankerar altaret. Altarring av trä och smidesjärn, med samma utförande som det skrank som skiljer långhuset från koret. Predikstolen är monterad på ett podium intill den sydöstra pelaren i koret. Vidare finns det två nytillkomna slutna bänkkvarter, och i långhusets båda västliga hörn byggdes vid senaste restaureringen två skrank för förvaringsändamål.