Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN LJUSNEDAL 1:87 - husnr 1, LJUSNEDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LJUSNEDALS KYRKA (akt.)
2004-09-01
Interiörbeskrivning
I interiören präglas kyrkan helt av ombyggnaden 1902. Innerväggarna kläddes med sin stående pärlspontpanel och tunnvalvet fick en ny takbeklädnad av pärlspont. Tidigare var väggarna klädda med en liggande slät panel av skiftande bredder som ej förfaller ha varit målad. Pärlspontpanelen på väggarna är idag målad ljust gul och taket är vitt medan listverk vid taket och runt fönster och dörrar är målade i en grå färgskala. Den grå färgen återfinns också på altaruppsatsen och predikstolen.

Altartavlan och predikstolen gjordes 1902 av Sven Linnborg. Altarringen har grå marmorering på balusterdockorna precis som predikstolen. Knäfallet kläs av ett vinrött tyg. Listerna och dekoren på predikstolen är förgylld. 1902 fick också kyrkan ett nytt golv av ganska smala spontade brädor. Det har karaktären av ett skurgolv. Bänkinredningen byttes mot den nuvarande öppna bänkinredningen som är målad i en rosa, beige färgton med detaljer i engelsk rött. Murstockar byggdes i både kyrkorummet och den nya sakristian och gjutjärnskaminer monterades, som fortfarande finns kvar. Bolinderskaminen i kyrkorummet står mot norrväggen. Sakristians kamin är äldre och kan vara tillverkad av den lokale hantverkaren Jöns Ljungberg på 1700-talet.

Altaruppsatsen av Linnborg utgjordes ursprungligen av en svit om tre tavlor som skildrade Jesu liv och undervisning samt Jesu död och uppståndelse. De tre satt alla placerade på korväggen. Numera sitter endast den centrala altartavlan kvar på korväggen. Den har en ornamenterande ram i rokokostil som utfördes 1924 av E Näsvall. På var sida om altaruppsatsen finns dörrar. Den norra går till sakristian och den södra är en blinddörr. Numera är de flankerade tavlorna uppsatta på västväggen, på var sida om en av kyrkans två äldre altartavlor. De äldre altartavlorna målades av Erik Walllin för den första kyrkobyggnaden 1769. Båda finns kvar i kyrkorummet. Den första föreställer Treenigheten medan den andra tavlan, som är uppsatt på södra väggen, avbildar Kristi lidande. I den ombyggda korbänken finns en förgylld nummertavla som är tillverkad av Jöns Ljungberg. Den främre ljuskronan av trä i koret är också tillverkad av Jöns Ljungberg. Den gamla predikstolen från den första kyrkan finns uppställd i tornrummet där ett litet museum har iordningställts.

Kyrkan genomgick i början av 1990-talet en genomgripande restaurering under ledning av arkitekterna Nils Jacobsson och Hans Jäderberg på K-konsult Jämtland. Restaureringen avsåg bland annat återställa kyrkans karaktär från 1902. Interiören hade år 1954 målats i en ny färgsättning med gråa färgtoner men vid 1990-talsrestaureringen rekonstruerades 1902 års färger. Toalettunderbyggnad vid trappan i vapenhuset är från samma ombyggnad, liksom plåttaket och trappan med handikapprampen. Kororgeln som är placerad i korbänkarna är byggd 1982. Orgelhuset som står separat placerat mot korväggen ersatte de befintliga kyrkvärdsbänkarna.