Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN YTTERHOGDALS PRÄSTGÅRD 1:20 - husnr 2, YTTERHOGDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

yTTERHOGDALS KYRKA (akt.), YTTERHOGDALS KYRKA (akt.)
2006-07
Interiörbeskrivning
Invändigt har kyrkan förändrats på olika sätt. När kyrkan stod färdig 1809 användes predikstolen samt altaruppställningen från den gamla kyrkan. Den nuvarande predikstolen och läktaren tillkom 1833. Det är inte klarlagt om trappan från sakristian till predikstolen togs upp då eller om den var där från början. Altaruppsatsen var färdig 1839. Det nuvarande tunnvalvstaket av trä ersatte 1833 ett tidigare stenvalv. Att behålla stenvalvet ansågs för riskabelt då en spricka påminde om markförhållandena. Dagens tunnvalv är belagt med en spånfyllning och över denna en extra brädpanel klädd med en isoleringsmatta. År 1847-1848 ersattes det dåvarande orgelverket med det nuvarande, men orgelfasaden behölls. År 1884 installerades en gjutjärnskamin för uppvärmning. Under åren 1952-59 utfördes en restaurering efter ritningar av R. Hjorth, Stockholm. Trägolven renoverades, mögelsanerades och förbättrade där det behövdes. Under golvet i långhuset hittades grundmurar tillhörande den äldre kyrkan samt skelett. Kaminen ersattes med elektrisk uppvärmning. Väggarna kalkades om och taket målades med en vit oljefärg (tidigare kritat) efter att ha sotats ned av kaminrök. På vissa bänkar, som återanvänts från den gamla kyrkan, fann man 1700-talsmålningar. Målningarna, som föreställer de tolv apostlarna samt blomstermotiv, doldes under tjocka lager med färg. Målningarna togs fram av konstnären Arne Bohman och hans hustru och sattes sedan upp i kyrkorummet där de hänger än i dag. År 1985 utfördes en större restaurering av kyrkans interiör. Kyrkans murar, vilka hotades av sprickor, förstärktes med balkar och dragstag. Vinden tilläggsisolerades. I långhuset och sakristian lades ett nytt bjälklag och golv med rör för ventilation, då det tidigare varit rötskadat. Korets trägolv behölls, men golvet slipades och den gamla heltäckningsmattan ersattes av en lös kormatta. En korbänk togs bort. Läktarpelarna gavs nya underdelar, vilka placerades på betongfundament. Långhusets fönsternischer utrustades med ”stämningsbelysning”. Sakristians skåp breddades något. Ett förrum samt en wc byggdes in under läktaren. År 1993 konserverades inredningen.

I vapenhuset möts man av ett lackat trägolv med en gångmatta i grått. Entrédörren, som är fäst i muren, har ett äldre och ett modernare lås samt ett modernare handtag troligen från perioden 1930-50-talen. Väggarna är putsade, förutom de östra och södra väggarna som är klädda med träpanel. På väggen innanför entrén hänger en minnestavla över vilande i minneslunden. Taket av smala bräder är över den putsade delen vitmålat och över den andra delen gråmålat. Trappan upp till läktaren på norra väggen och dörren i södra väggen är från 1980-talets restaurering. I trapputrymmet är det först nyare panel och sedan äldre panel. Läktartrappan är lackad och har en enkel gråmålad handledare på östra och västra sidan. Grönmålade originaldörrar med tre fyllningar i varje dörrblad och med vackert utformade gångjärn leder in till kyrkorummet.

Läktaren är liten, men ljus eftersom fönstren på södra och norra sidan når upp till läktaren. Framför fönstren och vid trappan finns gråmålade räcken i trä. Det mörklackade golvet av breda brädor i varierande bredd har en kraftig lutning. Det lutande golvet har haft ett trappsteg som under modern tid lagats i med en avvikande trä i en kulör åt rödbrunt. På var sida av orgeln står gråmålade bänkar av samma typ som i kyrkorummet. På orgelns baksida finns en tramppedal, två lampetter av mässing med frostad glaskupa samt klädhängare. Orgeln har en symmetriskt uppbyggd fasad med ett utskjutande rundat mittparti där piporna syns tydligt samt fält på var sida om denna med synliga pipor. Rundningen kröns av en förgylld list och avslutas med en förgylld harpa. Orgelfasadens sidor avslutas med kolonnliknande pelare med förgyllda kapitäl krönta av urnor med eld. Orgelfasaden är centrerad, medan spelbordet är draget åt norr. Spelbordet är upphöjt på en vitmålad sockel med en enkel vit fast bänk med lackad träsits. På orgelfasaden sitter två elektriska lampetter.

Läktarbarriären har ett utskjutande svagt rundat mittparti. Barriären är fältindelad med kvadratiska speglar med förgylld ram. Barriären är till största delen gråmålad, men med fälten i en svag turkos kulör. De tre mittersta fälten är dekorerade med snidade och förgyllda symboler. Överliggaren har en utkragad grågrön list, vilken kontrasterar med barriärens nedre ljusgrå list. Insidan av barriären har enkla speglar och är målad i samma gråskala som läktaren. På barriärens överliggare finns ett fallskydd som monterades under 2003. Läktaren bärs upp av sex kolonner i två mittplacerade rader samt två kolonner i ytterkant Pelarna är marmorerade med förgyllda kapitäl och basar.

Läktarunderbyggnaden, som tillkom 1983, har två rum. Det södra rummet är ett väntrum med höga garderober på västra och östra väggen. Under fönstret i söder finns en bänk med ett handfat. Innanför finns ett mindre utrymme som nås från vapenhuset. I det norra utrymmet finns en toalett samt en städskrubb. Golven i de södra och norra utrymmena täcks av en brun plastmatta. Underbyggnadernas väggar är klädda med stående gråmålad panel och dörrarna är grönmålade. I taket i mittgången sitter infällda lampor samt två avlånga.

Koret är stort och luftigt. På dess södra sida står ett modernt piano och en ljusglob av metall krönt av en duva. Framför blinddörren står en dopfunt av trä från 1950-talet med en dopskål av silver. Skålen, med en instansad duva, är en gåva från Husmodersföreningen i Ytterhogdal 1955. På norra sidan står en mikrofon, tre stolar, en ambo och nummertavlan samt ett litet pelarbord. Nummertavlan står på ett marmorerat fundament av trä och bärs upp av två fjäderliknande och försilvrade utsmyckningar. Tavlan är svart med en förgylld ram dekorerad med målade gröna blad. Tavlan kröns av en förgylld rosett samt ekblad och ekollon.
På korets långsidor hänger ett krucifix och några av de apostlatavlor som hittades på 1950-talet. Mellan fönstren sitter en lampett för stearinljus. Högtalare är monterade på fönsternischernas ytterkanter.

Korgolvet är upphöjt. Framför dopfunten finns en stenlucka i golvet med texten ” Här under vila kvarlevor av omkring 100 hädangångna, som i den äldre kyrkans tid jordats inom dessa murar och vid bortschaktning av jorden under kyrkans reparations år 1952 blivit framgrävda. Må de vila i frid! SV.PS.148.”. Framför altarringen ligger en stor vävd mönstrad matta i blått och vitt. I mittgången och på sidorna av altarringen ligger en blå gångmatta. Vid korets norra och södra vägg finns väggfasta slutna bänkar med numrerade dörrar. Ryggstöden har gråmålade speglar. Den främre skärmen har infällda marmorerade speglar och en blåmålade överliggare samt vackert utformade bokstöd. I bänkarna är hål upptagna för att värmen från underliggande element skall nå kyrkobesökarna. Bänkarna är en del av den ursprungliga bänkinredningen som under en restaurering under 1900-talets första hälft ersattes av öppna bänkrader.

Altaret är en uppbyggd träkonstruktion med utanpåliggande brädor i varierande bredd och med ett indraget mittparti. Altaret är stänkmålat i grönblått på grönt med en brunmålad bordsskiva. Det indragna partiet har en snidad och förgylld dekoration. De två utskjutande partierna dekoreras med förgyllda ramar i vilka rosetter och blommor är målade med guldfärg. Altarbordet täcks av två dukar på vilka det står två trearmade mässingsljusstakar för stearinljus, en kristusfigur av porslin, två vaser med blommor och ett träkors. Framför altarbordet finns en upphöjning av trä på vilken en knäpall, klädd med vinröd sammet, står. Altarringen har en böljande rundad form med ingång från sidorna och är färgsatt i blågröna nyanser samt grått. Framsidan är enkelt dekorerad med förgyllda rännor. Knäfallet samt överliggaren, vilka båda följer ringens utformning, är täckta med vinröd sammet och fastsatta med guldfärgade nitar.

Altaruppsatsen är utförd som en skenperspektivmålning målad med olja på duk och är placerad på den något utskjutande östra korväggen. Målningen utfördes 1839 av Göran Sundin från Sunne som även utfört tretton andra skenperspektivmålningar. Predikstolen från 1833 sitter centralt placerad på korets östra vägg och omges av skenperspektivet. Troligen är predikstolen förankrad i golvet bakom altaret. I målningen ramas predikstolen in av kolonner som ”bär” upp taket och en målad arkad som leder ut till en balkong. På var sida om predikstolen finns två kolonner som bär upp ett liggande bjälklag på vilket en triumfbåge med en kassettmönstrad insida vilar. I triumfbågens mitt återfinns treenigheten vilandes på ett moln och bakom denna strålar av guld. Hela uppsättningen draperas av ett blått draperi med fransar. Den nedre delen av altaruppsatsen består av grönmålade stående brädor i vilka två dörrar leder in till sakristian. Den sydöstra dörren är en blinddörr. Dörrarna omfattas av förgyllda och grönmålade dörrfoder samt dekorationer på sidorna om dörren samt på sidorna om predikstolen av målade festonger och frukter med rosetter. Över de två festongerna hänger varsin lampett av mässing med stearinljus. Predikstolens korg är femsidig med förgylld dekor, på framsidan föreställande törnekronan, åt norr en förgylld bok och ett kors samt åt söder en förgylld bok och ett ankare. De två partierna mellan fronten och sidorna markeras genom infasade förgyllda rännor i träet. Korgens nedre kant är dekorerad med förgyllda festonger och döljer korgens nedre parti som ansluter till altarbordet. Korgens överliggare har en utkragad list målad i en rosabeige nyans. På överliggaren ligger en bibel och framför bokstödet hänger ett vackert vävt tyg med brodyr. Ingången till predikstolen är inramad av ett profilerat dörrfoder med små runda förgyllda kulor. Ovanför öppningen hänger en förgylld strålsol. Predikstolstaket är baldakinliknande med tofsar i nederkant, en blå list, utkragad förgylld list samt fem förgyllda huvuden ovanpå denna. Taket är fastsatt med en kraftig kedja i den bakomliggande väggen. Innertak är blått med en förgylld blomma i mitten.

Över kyrkorummet välver sig ett vitmålat tunnvalv av trä. Takets början markeras med en utkragad taklist som löper längs med rummet, även som en del av skenarkitekturen på östra väggen. Två spotlights ovanför taklisten är riktade mot altaruppsatsen. I taket på norra sidan sitter ett ventilationsgaller som leder upp till ventilationsskorstenen på taket. Fyra dragjärn är förankrade mellan norra och södra sidan och målade i samma kulör som taket. I taket sitter tre medaljonger med en träkrona närmast läktaren, två mässingskronor i mitten samt en kristallkrona över koret, samtliga elektrifierade. Trägolvet är lackat och i mittgången och korsmitten ligger blå gångmattor.

Fönsternischerna samt de nedre väggpartierna är inklädda med vitmålade skivor och ger ett slätt intryck. Den övre delen av väggen är putsad. På väggytorna mellan fönstren sitter porträtt på pannåer av apostlarna, sammanlagt tolv stycken och på väggen under läktaren sitter två tavlor med blomstermotiv, samtida med apostlarna. Fönstren med innanfönster sitter i djupa nischer med en rundbågig avslutning. I varje fönsternisch sitter en lampa och i fönstren närmast sakristian sitter en vitmålad radiator.

Bänkkvarteren är öppna med marmorerade speglar i bak- och framstyckena. Främre framstyckets kanter mot mittgången kröns av böcker i trä, målade i rött och med bladens sidor målade i guld. Överliggarna är målade i blått liksom bokstöden. Sidostyckena mot mittgången är vackert insvängda och utsmyckade med en medaljong med fiskmotiv. Sidostyckena är gråmålade med fiskmotiv i vitt. Ryggstöden är höga. Bänkarna kan vara från början av 1900-talet. De är förankrade med moderna vinkeljärn i golvet. Under bänkarna sitter element/radiatorer.

Vindfånget ligger i en djup nisch och är utbyggt in mot kyrkorummet i början av 1900-talet. Bakom vindfånget finns spår av att andra dörrar vilka varit fästade i muren. Den gröna pardörren har fyllningar och är avrundad i överkant. I den översta fyllningen sitter spröjsade smårutor och de övriga två fyllningarna är målade i en mörkare grön nyans. På var sida om vindfånget sitter mindre inbyggda hyllor med en förbyggd brädvägg under.

Sakristian är inrymd bakom korets östra vägg och nås genom en smal gång från vilken även trappan till predikstolen går. Dörrkarmen och dörren in till sakristian är täckta med kopparplåt och har ett lås med en stor nyckel samt handtag i form av en ring. Taket är av brädor i varierande bredd från vilket det hänger en mässingskrona. Mot taket löper en profilerad vitmålad taklist. Golvet är av spontade lackade brädor. I golvet finns en lucka till ett mindre utrymme vilket nås genom en stentrappa. På golvet i sakristian ligger en matta i vitt med inslag av rödbrunt. Väggarna är putsade och avfärgade i vitt. På östra väggen sitter två rektangulära fönster i meterdjupa nischer med en svag rundbågig avslutning. Innanfönstren är blyspröjsade och på var sida om dem hänger en fönsterlucka i trä med nitad grön plåt. Luckorna låses med en kraftig hasp. Under varje fönster sitter ett element. I fönsternischerna står porfyrkandelabrar med hängande prismor och förgyllningar. Mellan fönstren hänger en spegel i empirestil med förgyllda motiv, som ankare, kors och hjärta. På den västra väggenhänger en oljemålning. De möbler som finns är ett större skrivbord, två stolar och ett skåp från 1950 med dörr av masonit. På västra väggen finns ett inbyggt kassaskåp, vilket kan vara den gamla öppna spisen vars murstock kan ses uppe i tornets första våning.

Ingången till tornet finns på norra sidan med en ursprunglig svartmålad dörr av tre stående brädor. Det är ett smalt och trångt utrymme med en trätrappa. Första våningen i tornet har breda ohyvlade golvbrädor. Stenväggarna är synliga med fragment av puts samt slagna fönstervalv i tegel. Fönstersmygarna är vitputsade. Under de tvärliggande bjälkarna ligger näver. Från första våningen leder en trätrappa upp till nästa våning. Här finns en murstock på ett fundament av korslagda träbjälkar samt ventilationsrör på södra sidan. Här förvaras de äldre träbänkarna som är gråa med grönt pigment i, med numrerade dörrar. Även två äldre dörrar finns bevarade och på ett av dörrbladen är 1852 ristat. Från den andra våningen når man vinden över långhuset genom en lucka och på tredje våningen står klockbocken med två klockor. Här finns ljudluckorna där ljudet från urverken är mycket tydlig. Vidare når man lanterninen.