Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ROMA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ROMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Roma kyrka (akt.), ROMA KYRKA (akt.)
2007-01
Interiörbeskrivning
Väggarna och valven är invändigt i kyrkorummet och i sakristian putsade och vitkalkade. Medeltida kalkmålningar saknas helt.

Valven är uppmurade av kalkstensflis, spetbågiga och med stigande hjässlinjer. Koret och sakristian täcks av varsitt kryssvalv, långhuset av nio sådana, burna av ytter-murarna och fyra kalkstenspelare.

Bjälklag och golv
Golvet i långhuset är belagt med öländska kalkstensplattor av 1700-talstyp, lagt i diagonalmönster med omväxlande röda och gråa plattor. Det är delvis kompletterat med cementgjutningar. Orgelpodium med skurgolv i långhusets västra del, två tappsteg ovanför långhusgolvet. I bänkkvarteren liksom i sakristian ligger fernissade trägolv, orgelpodiet har skurgolv. Korgolvet, som ligger ett trappsteg ovanför långhusgolvet, består av kalkstenshällar, delvis äldre gravstenar. Altaravsatsen är förhöjd ytterligare två trappsteg.

Trappor och stegar etc.
Till vindarna och takryttaren kommer man via en utvändig trätrappa invid sakristians östra fasad. Från sakristivinden leder trätrappor och inspektionsbryggor av trä vidare upp över långhusvinden till takryttaren. I takryttaren trästegar och arbetsplattform av trä för åtkomst av klockmotorn.
Utanför den södra långhusportalen två trappsteg samt en trampsten av kalksten.

Fast inredning
Den fasta inredningen utöver vad som framgått ovan består av altare (av kalksten, putsat) med altaruppsats (av trä) samt altarring i koret samt predikstol och bänkinredning i långhuset. Bänkinredningen ör öppen och består i huvudsak av två centralt placerade kvarter med tretton bänkrader i vardera, samt bänkar utefter långväggarna och på orgelpodiet. Två väggskåp i korets södra respektive norra murar, sittbänkar av kalkstensblock i korets båda hörn mot öster, samt vindfång med pardörrar av trä innanför huvudingången i långhuset.

Förvaringsutrymmen
Förvaringsutrymmen finns i sakristian (lösa skåp och i utrymmet innanför ytterdörren) samt i ett fristående ekskåp i långhusets sydvästra hörn (textilier). Lösa stolar förvaras innanför den norra långhusportalen.

Övrigt
Långhusets nordvästra hörn innanför ”prästingången” är anordnad som ett dopkapell, där finns även en ljushållare uppställd, och innanför den södra långhusportalen finns psalmbokshylla (monterad på bakre bänkskärmen till det södra bänkkvarteret), bok- och gästboksbord med vykortsställ samt fristående klädhängare.

Nummertavlor på de östra och norra väggarna i långhuset. Medeltida skulpturfragment av kalksten placerade på tre platser i långhusets nordvästra del.

På långhusets södra vägg är en träställning för utställningsskärmar o.dyl. monterad.