Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND ALANÄSET 1:180 - husnr 1, ALANÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALANÄS KYRKA (akt.)
2005-10-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är rektangulärt med grunda sidoskepp. En hög pardörr med fyra utanpåliggande rektangulära speglar i var dörrblad bildar huvudingång från vapenhuset in till långhuset. Speglarna med ljusbeige marmorering har förgyllda ornament mittpå. Ramverket är ljust brunt med försänkta meanderslingor målade i rött mellan speglarna. Dörren sitter inom en enkel ådringsmålad omfattning av oprofilerade lister som bär upp ett överstycket med ett rödmålat tandsnitt krönt av en karnissvängd list. Huvudingången flankeras av lägre pardörrar från trapphusen med samma utseende och färgsättning. De omfattas av ådringsmålade enkla lister utan profilering. Samtliga dörrar är svängdörrar och har rejäla metallhandtag. I långhuset ligger ett lackat trägolv. Väggarnas nedre del är klädd med fältindelad bröstningspanel och däröver fanér. Fälten är marmorerade i grönt medan omfattningarna är ådringsmålade i ljust brunt.

Över kyrkorummet reser sig ett högt tredingstak med delvis synliga marmorerade takstolar. Kleristorievåningens väggparti bärs upp av fyrkantiga pelare en bit innanför innerväggen. Pelarna är mörkt marmorerade och motsvaras av pilastrar utmed innerväggarna. Kapitälen är rödmålade och markeras genom lister, de är dekorerade med förgyllda ornamnet likt dörrspeglarna. Ovanpå pelarna vilar en marmorerad fyrskäring som fortsätter under orgelläktaren. Innertaket i kyrkorummet är klätt med lockpanel medan sidoskeppen har plana innertak av bräder. Lockpanelen är ljust beige medan de bärande elementen likt takstolar har kraftig ådringsmålning i återhållsamma toner. Utmed takfoten löper en fris målad i rött och grönt. Innanfönstren har rutor av grönt antikglas vilket ger kyrkorummet en dämpad ljussättning. Bågarna liksom karm och ytterbågars insida är gröna medan den oprofilerade omfattningen är ådringsmålad.

På var sida om mittgången står ett slutet bänkkvarter med en spegelindelning som återfinns på väggpaneler och läktarfront. Speglarna är ljust marmorerade i grönt med mörkare färgsättning på ramverket som marmorerats i rött och brunt. Bänkkvarteren går inte ända ut till innerväggarna utan slutar en bit innan. På bänksidorna utmed innerväggarna har man inte lagt ner samma krut, utan här är ramverket ådringsmålat och även kvadern om än i mörkare ton. Bänkarna har öppna ryggar och är brunmålade, orangebruna sittdynor ligger utlagda. Bänkinredningen slutar en bit innan koret och har kortats av med en bänkrad baktill. Den genombrutna utsmyckningen utmed de främre bänkfronterna är ritade av konservator Karlsson och snidade av Johan Berg som också utfört övriga sniderier i kyrkan. Mot södra korväggen står en kyrkbänk i samma utförande som övriga med fyra bänkrader. På denna är en oval psalmtavla fäst, omgärdad av sniderier föreställande blommor och vinrankor, färgsättning i rött, grönt och förgyllt. Från taket hänger tre ljuskronor som sägs härstamma från den gamla kyrkan. Utmed väggarna hänger tidstypiska lampetter i form av facklor. Dessa är ritade av kyrkans byggnadskontrollant A Ekman från Östersund. Lösa bänkar som står utplacerade runtom i kyrkan har snarlika utformning och är brunmålade.

Orgelläktaren bärs i mitten upp av två pelare lika de i sidoskeppen. Läktaren har en front av tre raka delar med indragning av mittdelen. Konsoler markerar frontens början och ovanpå dessa vilar en utkragande sockellist. Däröver börjar fronten med spegelindelning. Mittspeglarna som har formen av kors är ljust marmorerade medan omfattningarna är mörkare marmorerade i brunt. Korta lisener med kvadermitt markerar brotten mellan delarna på fronten. Undertill är läktaren klädd med bräder likt i sidoskeppen. Läktargolvet är klätt med heltäckningsmatta och går i gradänger ner mot kyrkorummet. På läktaren står några äldre bänkar med samma spegelmönster som i kyrkorummet med ådringsmålad ljusare spegel och mörkare ramverk. Här står också lösa stolar uppställda. Läktarbarriären har spegelindelad front likt ut mot kyrkorummet och är ådringsmålad i brunt överliggare i mörkare brunt. Kantorn sitter på en förhöjning som klätts med plastmatta. Orgelfronten har spegelindelad bas som marmorerats. Orgelfronten är väldigt liten och skjuter endast ut ett litet stycke från västväggen. Den är marmorerad i ljusbruna färger med röda, gröna och förgyllda detaljer. Den övre delen av pipöppningarna pryds av masverk i trä och orgelfasadens mittparti kröns av en förgylld harpa flankerad av kolonetter och däröver en förgylld korsglob. Pardörrarna ut till trapphusen är ådringsmålade med en kulör som ansluter till väggarnas fanér. Kring dörröppningarna sitter enkla ådringsmålade omfattningar utan profil och utmed väggarna löper en brunmålad golvlist med enkel profil. En modern klädhängare samt lysrör placerade utmed långhusväggarna skämmer intrycket uppe på läktaren.

Koret ramas in av två brunmarmorerade pelare med kapitäl med stiliserade blad och veckformer. Koret med lackat trägolv är förhöjt genom två trappsteg. En hög oprofilerad golvlist löper utmed väggarna vars nederdel täcks av fältindelad träpanel. Panelen har jämn fältindelning med korsformer uppdelade av smala rektangulära stående avsnitt. Korsen liksom rektanglarna är marmorerade i grönt medan omfattningarna är ådringsmålade. Panelen avslutas av en list i rött och brunt. Ovanför panelen sitter fanér på väggarna och däröver ett tak med formen av en parabelbåge. Skarvarna täcks av rundstavslister. Taket är klätt med målad väv. Motivet på den norra delen föreställer de tre vise männen och mittför Jesu himmelsfärd. I taknocken är symbolerna för Matteus, Markus, Lukas och Johannes; en ängel, ett lejon, en oxe och en örn målade. Utmed takets ytterkanter i öster och väster finns målade friser. I väster med sädesslag som motiv och på motsatta sidan druvklasar, som liknar jordgubbar. Målningarna är hållna i svaga färgtoner vilket gör att de inte konkurrerar med fanér och målning på panel. På östra korväggen sitter tre fönster med glasmålningar från 1952 utförda av Ebba Wadsten. Glasmålningarna föreställer ”Kristi förklaring” med Jesus i mittfönstret flankerad av Moses och Elias i de två mindre fönstren. Vid deras fötter återfinns de tre lärjungarna Petrus, Jakob och Johannes. På norra väggen finns dörren in till sakristian och på motsatta sidan sitter en dörr till arkivrummet. Dörrarna i koret har åtta speglar och ansluter i färg till bröstningspanelen. Speglarna är marmorerande medan ramverket målats i täckande brunt. Dörrarna omfattas av enkla ådringsmålade lister utan profil.

De båda sjuarmade ljusstakarna på var sid om koret skall vara ritade av kyrkoherde Sandell och tillverkade av O. Berg. De står på en marmorerad fot med vridna skaft, dessa delar är hållna i mörka toner medan ljusarmarna däröver går i gladare rött med förgyllningar. Dopfunten är ritad av forstmästare Sigvard Arbman och tillverkad i täljsten från Frostviken. Cuppan är åttkantig och sidorna pryds av spetsbågiga försänkningar. Locket med välvd form kröns av en förgylld korsglob. Bakom altaruppsatsen står en konfitiorstol i brunt, med tre speglar dekorerade med lika många sniderier. Ett piano står mellan koret och bänkkvarteret i norr, brunt och smälter in bra.

De båda tavlorna i altaruppsatsen är signerade Pelle Havne från Havsnäs i Alanäs socken. Den större av de båda föreställer ”Jesus och synderskan” och den övre, mindre, ”Korsfästelsen”. Det är en relativt liten altaruppsats med marmoreringar och förgyllningar. Basen har en kraftfull marmorering medan mittpartiet utgörs av ”Jesus och synderskan” flankerad av kolonnetter med volutformade kapitäl och utanför dessa sniderier med rosor. Dessa bär upp ett marmorerat entablement krönt av den mindre altartavlan. Altaruppsatsen avslutas av en strålsol. Altaruppsatsen har en distinkt men lågmält hållen färgsättning. Själva altaret är väl tilltaget och täcks av altarduk och antependium. I koret står en öppen rund altarring med spegelindelad front. Sockeln har en kraftfull marmorering i grått och rosarött och knäfallet däröver är klätt med tyg i anslutande brun nyans. Fronten är uppdelad i rektangulära speglar, varannan liggande större och varannan stående mindre. Speglarna har kraftig marmorering i grönt och beige medan ramverket runtom är marmorerat i mörkare brunrött. Spegeln i ringens mitt är större och innefattar en strålsol på blå botten, med bokstäverna IHS i solens mitt. Överliggaren är klädd med samma tyg som knäfallet.

Predikstolen sitter i korets norra del och nås via en trapp upp från koret. Den bärs av fyra kolonner stående på en låg kvadratisk bas i trä, målad i mörkbrunt med marmorerade ytterkanter. Kolonnerna i rosaröd marmorering står på klossar. Kapitälen pryds av gula blad. Den sexkantiga korgen kragar ut ovan kapitälen via snidade konsoler i brunbeige marmorering. Däröver löper en förgylld vulst med blomsniderier. Själva fronten består av marmorerade speglar indelade av kolonner likaledes marmorerade. Kolonnerna har förgyllda baser och kapitäl, mer arbetade än de bärande. Spegelindelningen fortsätter på trappräckets front. Predikstolen kröns av ett åttakantigt ljudtak med förgyllda sniderier krönt av en korsglob och listindelat tak.

Sakristian ligger i nordost och nås via en dörr från koret. På golvet ligger en modern plastmatta i träimitation som tillkom i samband med att man installerade en toalett i sakristian. Utmed väggarna av liggande fasspontpanel i grågrön färgsättning löper mörkt grågröna enkla golvlister utan profil. Taket i fanér har kassettindelning genom lister och inramas av en enkel taklist med ljus blågrå färgsättning. På väggen i norr sitter tre enkla fönster med innanfönster spröjsade likt de yttre. Fönstren omfattas av lister utan profilering målade i samma färg som golvlisterna. En valvöppning i form av en korgbåge i öster avgränsar en nisch med ett fönster. På kortsidorna i nischen sitter äldre väggfasta klädhängare försedda med svarvade pinnar för upphängning av hattar. I nischen finns en lucka i golvet ner till källaren. Sakristian har en rustik möblering, på skrivbordet står en vacker lampa signerad V.B. 1928 med fot i koppar och rund frostad lampskärm i glas. I taket hänger en vacker lampa i koppar, sexkantig med ojämt glas i infattningarna. Krönet har profilering iform av två löv som flankerar en rundel. De båda lamporna är tillverkade av kopparslagaren WE Bergstrand från Östersund. På väggen mot väster står ett altare med knäfall framför. Väggen bakom är täckt med en vit skiva med överdelen som en trekant infattad av trälister, i mitten hänger ett kors. I rummet finns skåp för förvaring, en toalett och en entré i öster med en liten hall. Samtliga dörrar är spegeldörrar, två olika storlekar men med åtta speglar i varje blad. Speglarna har brungul färgsättning med gröna profiler medan ramverken är mörkbruna. I sakristian finns en psalmtavla som anger numret på den sista psalmen som sjöngs i den gamla kyrkan. Nere under sakrisitan var toaletten tidigare inrymd. Källren har putsade väggar och i ett hörn står den gamla toaletten tillsammans med en kommod och ett äldre skåp. Två mindre enluftsfönster utan spröjs i grunden kastar ljus över rummet.

Golvet i vapenhuset täcks av rödtonade skivor av eternit eller liknande. Väggarna är klädda med grönmålad lockpanel som nedtill avslutas av en enkel golvlist i mörkgrönt. En rikt profilerad taklist i vitt markerar väggens avslut. Det gråmålade innertaket har valmade sidor med plan mittspegel av lockpanel likt väggarna. Från taket hänger en vacker lampa i tre våningar i koppar och glas, botten är spröjsad likt en stjärna. Mellan vapenhus och kyrkorum sitter en hög pardörr med fyra rektangulära speglar i var dörrblad. Speglarna har beige färgsättning med ett förgyllt ornament i mitten. Det omgivande ramverket i mörkt brunt är mellan speglarna dekorerat med nedsänkta meanderslingor i rött. Dörröppningen omfattas av enkla bräder utan profil. I vapenhuset står två lösa brunmålade bänkar, en utmed var långväg, och ett modernt bord med kort och broschyrer.

Innanför ytterdörren finns ett vindfång med en pardörr med åtta speglar i var dörrblad. Dörren har samma färgsättning som pardörren in till långhuset men saknar meander- och ornamentutsmyckning. Samma dörrtyp, fast i annorlunda färgsättning, återkommer också som innerdörrar i sidoentréerna. Vindfångets väggar och tak är klätt med samma panel som i vapenhuset och på golvet återfinns samma beläggning. På var sida om vindfånget sitter ett enluftsfönster med tre rutor. Dessa omfattas av enkla lister utan profil. Framför fönstren, mellan vindfångs- och yttervägg, sitter klädhängare uppsatta.

I trapphuset i sydväst ligger ett lackat trägolv och väggar samt tak är klädda med liggande fasad panel. Väggarna är målade i ljust grönt medan taket är vitt. Golv- och taklister har enkel utformning. Utmed norra väggen börjar trappen som svänger av och går utmed södra ytterväggen upp till läktaren. Trappen är lackad och handledare samt räcke är målade i mörkt grönt. Spjälorna i räcket har varierande bredd och stolparna har infällda snidade blommor. Under trappen finns en liten skrubb bakom en spegeldörr med åtta speglar. Dörren är likt samtliga dörrar i utrymmet grönmålad med ljusare speglar och mörkare ramverk. Genom en pardörr med åtta speglar i var dörrhalva nås vindfånget innanför entrén. Här ligger ett lackat trägolv med väggar och tak av liggande fasad panel. I vindfånget finns mindre utrymmen, i öster är en mulltoa inredd och i väster finns elinstallationer. Dörrarna har åtta speglar och följer tidigare färgsättning. Ytterdörren är brunmålad och består på insidan av ett synligt ramverk. Handtaget är ett exempel på en av de många vackra detaljerna som återfinns i kyrkan. I trapphuset hänger en enkel och vacker lampa med glas inom spröjs. I vindfånget sitter en mindre tilltalande modern taklampa med vit kupa. I trapphallen utanför läktaren står ett ådringsmålat skåp i mörkt brunt. Där trappen kröker finns ett uppsågat hål i väggen för att komma åt utrymmet bakom orgeln.

Trapphuset i nordväst har samma utseende som i söder men här har de mindre utrymmena i vindfånget undgått installationer. Taklampa finns bara i trapphuset vilket innebär att vindfånget saknar belysning. Allt är rejält, som trappräcket, pelarna och dörrarnas profiler. Det vackra trappräcket fortsätter upp till avsatsen utanför läktaren. Genom en pardörr med fyra speglar i var dörrblad kommer man ut på läktaren. Färgsättningen är densamma häruppe som på bottenplanet. Enkla runda handledare i trä löper utmed trapphusets väggar. Trapploppet mynnar i en trapphall utanför läktaren som belyses av tre fönster i norr. I taket sitter en lampa med glas inom spröjs som bör vara original. Trapphallen i söder följer samma utformning som i norr men saknar förbindelse med tornet. Nya och gamla ledningsdragningar samsas liksom ny och äldre strömbrytare. I läktarhallen står borttagna bänkar, troligtvis hemmahörande på läktaren. En enkeldörr på södra väggen med åtta speglar leder in till en trapp upp i tornet. I tornrummet på våningen ovanför förvaras ett antal gravkors och väggarna är klädda med fasad liggande panel som vitlaserats. Det gedigna trappräcket återfinns här också.