Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND STENKUMLA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, STENKUMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stenkumla kyrka (akt.), STENKUMLA KYRKA (akt.)
2009-01
Interiörbeskrivning
Väggarna i kyrkorummet är putsade och vitkalkade. Torn, långhus, kor och sakristia täcks av kryssvalv av kalkstensflis, i koret och långhuset är de av typen kupolartat medan tornets båda valv är romanska kryssvalv. Långhusets fyra valv stöds av en rundpelare av kalksten. Tornets östra mur står på resterna av 1100-talskyrkans tornbåge.

Muralmålningarna i kyrkorummet härstammar från två perioder. Äldst är målningarna i koret från 1200-talet föreställande bl.a. Kristus omsluten av mandorla och kors-fästelsen. I koret finns även en apostlasvit från 1400-talet. Målningarna i långhuset är från 1400-talet och tillskrivs Passionsmästaren och föreställer helgon, själavägningen samt en passionssvit som inleds med bebådelsen och slutar med uppståndelsen. I tornrummet finns medeltida putsristningar i form av skepp, bladornament m.m.

Bjälklag och golv
Golven i långhus, kor och sakristia är av obehandlade trägolv. Altaravsatsens golv av kalkstenshällar varav ett flertal är gravhällar.

Trappor och stegar etc.
Till tornet och vindarna kommer man via en ursparad kalkstenstrappa i de södra och västra murarna.

Fast inredning
Den fasta inredningen består av fristående träbänkar i långhuset, korbänk, högaltare och sidoaltare av kalksten (endast det söder finns bevarat, tjänar som stöd åt predikstolen), väggskåp och nischer i koret samt predikstol med trappa och baldakin i långhusets sydöstra hörn.