Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRE HANDÖL 5:1 - husnr 1, HANDÖLS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

HANDÖLS KAPELL (akt.)
2005-10-01
Interiörbeskrivning
En ådringsmålad enkel pardörr av stående bräder leder in till långhuset. I kyrkorummet ligger ett lackat trägolv med enkel matta i mittgången. Väggarna är klädda med vitlaserad panel av stående slätspont. I mötet mellan vägg och tak sitter en marmorerad taklist och däröver höjer sig ett blåmålat valmat tredingstak. Enkla lister ramar in takets mittspegel och täcker brytningen mellan de olika takfallen. En ljuskrona i järn hänger från takets mitt. På långväggarna sitter enkla lampetter. På var sida om mittgången står öppna träbänkar med speglar på ryggar och gavlar. Bänkarna tillkom vid restaureringen 1946-48 och är ljust laserade. På den västra gavelväggen sitter en äldre psalmtavla uppsatt. På en följare utmed samma vägg hänger en kollektbössa. Den var från början ett rökelsekar men blev omgjord till kollektbössa.

Ovanför altaret hänger ett senmedeltida altarskåp från Frösö kyrka. Mittdelen innehåller tre skulpturer, Kristus på koset flankerad av två kvinnor med kronor på huvudet. Båda dörrarna har tidigare varit dekorerade. Idag går dock inte motivet på den vänstra dörren, framifrån sett, att urskilja. På den högra dörren är S:t Olof avbildad med stor gloria. I ena handen håller han en yxa och över axlarna hänger en röd mantel. Skåpet avslutas uppåt av ett genombrutet parti med mönster i gotisk stil. Till vänster om altarskåpet hänger en täljstenstavla med inskription från 1719 som minner om det Armfeltska fälttåget. Texten lyder; ”Anno 1719 Jan 20 begrofvos här 600 Menniskor.” Höger om skåpet hänger en kopia i plast av en medeltida skulptur. En andra kopia av en annan medeltida figur sitter på den norra väggen. Altarringen har tre raka sidor varav en är öppen. De andra två fronterna är uppbyggda av delar av en bänkinreding från 1600- talet. Altarringen har marmorerad sockel och överliggare. På sockeln ligger lösa dynor att falla på knä på. Altaret består av stående bräder och bordsskiva i trä, delvis marmorerat i grått. Det täcks av en vit altarduk och ett grått antependium med ett rött kors.

Längs korets södra vägg står en korbänk av samma snitt som övriga bänkar i långhuset och bredvid den en psalmtavla på ett stativ. I koret står också ett litet orgelharmonium.

Predikstolen från 1649 tillskrivs Per Iwarsson och kommer ursprungligen från Frösö kyrka. Speglarna har fyllningar med arkadbågar vilka vilar på lisener med kapitäl. Lisenerna pryds av rankor som övergår i djurhuvuden mitt över bågen. I en av de tre speglarna finns ett landskapsmotiv synligt, i övriga har målningen försvunnit. Den övre listen på korgen har två bårder, den övre av de båda är en gles äggstav och den undre ett tandsnitt. Den nedre delen av det övre listverket pryds av beslagsornamentik. I hörnen mellan predikstolskorgens sidor står uppåt avsmalnande kolonetter vars baser pryds av rankverk. Plintarna som kolonetterna står på har på yttersidorna lejonmaskaroner och på insidan spiralformer. I fälten mellan plintarna sitter rektangulära listinfattade speglar vars mitt pryds av rankmönster. Hängena längs predikstolens nederkant pryds av rankor och i mitten inom en cirkel en åttkantig ros. Det tillhörande ljudtaket sitter idag i Rödöns kyrka. Delar av dekoren som hängen och gavelprydnader blev kvar i Handöl. Rankorna och djurhuvudena är typiska inslag hos Iwarsson. En marmorerad trapp leder upp till predikstolen och över den sitter en omfattning gjord av trädelar prydda med plattskärning. De kan ha suttit på ljudtaket från början.

I vapenhuset ligger ett fogat stengolv. Väggarna är likt kyrkorummet klädda med vitlaserad slät panel. Det plana innertaket är klätt med slät panel och vitmålat liksom den enkla taklisten. Utmed den västra sidan sitter en väggfast bänk och därutöver finns en garderob och en skänk. På väggen åt norr sitter ett litet fyrkantigt fönster som släpper in måttligt med ljus. Ytterdörren består av stående plank som utvändigt klätts med liggande profilerad panel. Invändigt är dörren ådringsmålad likt dörren in till långhuset. Lösa stolar förvaras i rummet. Vapenhusets golv ligger lägre än långhuset.