Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VÄNGE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 2, VÄNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Vänge kyrka (akt.), VÄNGE KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet täcks av valv av kalkstensflis: tornrummet av ett romanskt kryssvalv, koret och långhuset av ett respektive två kupolartade kryssvalv av den speciella gotländska typen.

Väggarna och valven är invändigt i kyrkorummet putsade och vitkalkade. Medeltida kalkmålningar finns på norra korväggen.
Sakristians väggar är putsade och vitkalkade, innertak av bräder. Farstuutrymmet i sakristian är utformat på likartat sätt.

Sakristians ingång från koret är försedd med ett medeltida dörrblad av trä, klätt med talrika och välarbetade smidesbeslag.

Kyrkans väggar är som nämnts uppmurade av kalksten. Långhusets murar stöds av strävpelare av kalksten på norra och södra sidorna. Dessutom är ett dragstag inlagt i N-S riktning i vartdera koret och långhuset.

Golven i långhuset och sakristian är belagda med bräder (skurgolv), medan koret och tornrummet har golv av slipade kalkstensplattor, altaravsatsen är dock belagd med äldre gravstenar.

Sakristians vind har trägolv, medan pannrummets golv består av betong.
Utanför sakristians ytterdörr finns en betongtrappa, och till sakristivinden leder en invändig trätrappa.

Tornets övre våning nås ifrån kyrkorummet via en lös aluminiumstege. Därifrån leder trästegar/-trappor till klockdäcket. I tornhuven finns stegar och vilplan av trä, och på kor- och långhusvindarna finns inspektionsbryggor av trä.

Den fasta inredningen består i koret av ett medeltida altarbord av kalksten med en altaruppsats med delar från olika tider. Altarring av trä, korbänkar av trä med dekorerade fronter från 1700-talet, samt – i norra väggen – ett väggskåp.
I långhuset predikstol av trä från 1700-talet, samt sluten bänkinredning av trä från 1700-talet i två kvarter med dekorerade bänkluckor.