Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND BALDER 2 - husnr 1A, MARIELUNDSKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARIELUNDSKYRKA (akt.)
2006-09-01
Interiörbeskrivning
Kyrkoanläggningen inrymmer ett flertal rum förutom kyrkorummet. Det ursprungliga komplexet bestod av kyrkorum, sakristia, vapenhus med entré, småbarnsrum samt samlingssal. Från huvudentrén i öster kommer man in i vapenhuset med väggar av laserat trä. En låg trätrappa leder upp till en avsats med dörr in till sakristian samt koret. Från vapenhuset kommer man in i en vestibul med utgång i väster till en uteplats, dörr till kontor och samlingslokaler i söder samt entré till kyrkorummet i norr. Genom entrén kommer man in i kyrkorummets mitt på dess södra sida. Kyrkorummet är treskeppigt med valv och väggar klädda med blålaserad furupanel, delvis mönsterlagt. Skeppen delas av genom fem pelare, på var sida av mittskeppet. Mittskeppet är högst i tak och där finns ljusinsläpp. Den norra ytterväggen har glasade dörrar ned till golv som senare kompletterats med öppna skärmdörrar av trä. Koret ligger i öster och kan avskiljas från kyrkorummet genom vikdörrar. Från församlingen önskade man av arkitekten att mittskeppet skulle kunna användas för t.ex. föredrag och att koret skulle kunna avskiljas för mindre andakter. Långhuset kan således användas för andra ändamål än kyrkliga och koret för att skapa ett mindre andaktsrum när de vitlaserade vikdörrarna stängs. Golvet är av släta blanka breda brädor med tydliga kvistar och följer långsidornas riktning, även i koret. Ett visst ljud av ventilation är tydligt när rummet står tomt.

Kyrkorummets inredning består av kopplade trästolar med dyna av tyg med en av böjträ formad ficka för psalmböcker. Stolarna är placerade i rader i de båda mittskeppen samt mittgången. Stolarna i kyrkan är relativt nya. De tidigare stolarna var från början blå med röd klädsel, lika knäpallarna i koret. På södra väggen hänger ett flertal ikoner. Armaturen med infällda lampor i det snedställda lägre takpartiet är lika i kyrkorummet och koret. I övrigt består belysningen i kyrkorummet av vita fyrkantiga lampor placerade på pelarna samt av lampetter i plåt med två ljusarmar. Nummertavlan är mycket diskret och består av spikar som är uppspikade på den nordöstra väggen mot koret. En ny orgel sattes 2003 in i kyrkorummets sydöstra hörnet precis nedanför koret.

Koret är upphöjt och nås med två trappsteg från kyrkorummet. Det ramas in av väggpartier på var sida om trappan. Det är samma golv som i kyrkorummet och samma utformning av väggarna. Genomgående samma laserade golvsockel som i kyrkorummet. På södra sidan finns en dörr som leder ut till vapenhuset samt till sakristian. Där finns också en piscina av koppar på väggen. På södra väggen finns fyra fönster från golvet upp till det snedställda taket och på norra sidan två mindre fönster utförda efter samma idé som skärmdörrarna framför de glasade dörrarna i kyrkorummet. Långt upp på östra väggen tre smala fönster varav de två på sidorna något avfasade i överkant som en medveten detalj som anknyter till det snedställda taket. Två pelare är infällda i västra och östra väggen, två på varje sida.

Koret är enkelt möblerat men har delvis funktion som förråd. På var sida om altarreliefen står rader med trästolar med sadeljord från byggnadstiden. På norra sidan samt bakom skiljeväggarna mot kyrkorummet står ett piano, stolar, trumma, notställ, nedmonterbara bänkar i ljust trä, två knäfallsbänka klädda med samma tyg som kyrkorummets stolar, en bokhylla med noter, pärmar med mera samt en kororgel med pall från byggnadstiden. Dörrarna till kyrkorummet är blockerad med ett flertal notställ, olika föremål för begravning som lådor för kistan att stå på, ljusstakar och mycket annat. På den avskiljande väggen hänger två högtalare samt spotlights riktade mot koret. I taket hänger en stor, rund men enkel ljusring med nakna glödlampor som under 1990-talet ersatte den tidigare av trä.

Altaret är tillverkat av fanér i masurbjörk med ett dekorband av trä och polerad kalksten på framsidan. Altaret har raka sidor med öppen baksida med förvaring. Sidorna och altarskivan täcks av en vit duk. Altaret står idag precis ovan trappstegen i koret. Den är försedd med hjul och kan flyttas efter behov. Tidigare stod den på en träsockel och var då placerat i koret. Det har funnits ett lågt altarskrank i samma material som altaret tidigare. Altartavlan i trärelief, utförd av Kalle Berglund, är upphängd på östra väggen i koret och beskriver fem scener föreställande ur Jesu liv. Det finns ingen predikstol utan istället används en ambon vilken är placerad på altarets norra sida. Den är av trä och framsidan täcks av ett grönt tyg med en broderad uppslagen bok. På södra sidan om altaret står ett processionskors av laserat trä med en kristusfigur. Framför altaret en relativt låg golvljusstake. Precis ovan trappan mot söder står den höga och avsmalnande dopfunten av samma material som altaret. På funten står en ställning av plexiglas för dopfatet i silver.

Sakristian är ett mycket litet rum strax innan ingången till koret från vapenhuset. På golvet ligger en modernare plastmatta, troligen linoleum under. Här återkommer golvsocklarna som finns ute i korridoren. På västra väggen finns två smala fönster från golv till tak med ett klädskåp emellan. Rummet är något snedställt mot kyrkan vilket syns tydligt i taket.

Från vestibulen ,som likt vapenhuset har ljust laserade väggar samt mönsterlagt klinkergolv i bruna toner med vit fog, leder en pardörr lika den till kyrkorummet ut i en korridor från vilken man når kontorsrum, toaletter, städrum, nedgång till källaren samt gillestuga och tillbyggnaden. På golvet i korridoren ligger en grå linoleummatta, tidigare låg en mörkt blå linoleummatta lika gillestugan i korridoren. Den enda rest som finns kvar av mattan är på trppstegen ned till källaren. Över golvet ligger en röd gångmatta. I korridoren återkommer liksom i kyrkan samt vestibul och vapenhuset träpanel på väggarna samt i taket. I förråd i korriodren, bredvid trappan till källaren, finns en lucka till vinden.

Det tidigare samlingsrummet kallas numera storstuga. 1995 genomgick rummet en förvandling. På golvet ligger ett skurgolv av trä som lades in i samband med tillbyggnaden 1995. Tidigare låg det ett linoleumgolv i samma mörkblåa utförande som funnits i korridoren. 1995 sattes det igen två fönster på södra väggen (återanvända i fönstret samt dörren till lekrummet nya delen) liksom ett på västra väggen. En vikdörr samt en dörr sattes igen på östra väggen. Dörren är återanvänd i förrådet bredvid serveringsbänken i nya matsalen. Det är en rödmålad dörr invändigt. Den befintliga öppna spisen med det i golvet liggande kalkstenen bevarades samt väggarna. Stolarna i rummet är endast omklädda men skall inom kort ersättas av andra stolar.

Innanför ligger tillbyggnaden, ritad av Jörgen Grönvik. Tillbyggnaden inrymmer en kombinerad matsal/samlingssal och byggdes till 1995. Det är ett stort och luftigt rum med bord och stolar samt en serveringsdisk av trä. Skurgolv, efter inspiration från Jamtli, lika golvet i storstugan.