Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRNÖSAND HOV 1:25 - husnr 1, HÄGGDÅNGERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄGGDÅNGERS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
läktarvåningen, och en toalett under trappan, försedd med vägg i naturfuru, samt både ytterdörr (kopparklädd) och inre parti i samma naturfuru - kommer man in i kyrkorummet, vars trägolv byttes ut 1953.

Kyrkorummet har en mycket hög taklinje, det murade tunnvalvets välvning är brant. Det bärs av parställda gördelbågar (nästan som en omvänd fartygsköl med spant) stående på en kraftig gördellist, i sin tur vilande på stående förkroppade pilastrar. Dessa är nästan manieristiskt utförda som parställda mindre pilastrar, som båda stödjer en avhuggen stor pilaster inkomponerad i gördellisten. Både tak och väggar är slätputsade och gråmålade (blåstick-kanske målat 1992?).

Altaruppställningen med kvardröjande senbarocka drag utförd av Per Westman 1797, omges av en draperimålning från 1799, utförd av Jonas Wagenius. Altartavla från samma tid av Joachim Öberg. Här finns två målade motiv, det större övre – ”Kristus på korset”, och det mindre, nedre – ”Sista måltiden”?

Kyrkan har sluten bänkinredning i tre kvarter. Dessa kortades av mot ytterväggarna för en omgång 1964. Fronten har kompletterats med segment där dekoren mer liknar perforering i träet och saknar förgyllda lister. Längst fram flankeras mittgången av två förgyllda urnor med eldslågor, placerade på bänkfronten. Över vardera kvarter, symmetriskt placerade, sitter fyra mässingskronor, varav de två främsta är hälften i storlek, jämfört med de bakre. Ljuset kompletteras med stilrena lampetter från 1960-talet.

Avbalkning med låga skärmväggar under läktaren för garderob och samlingsutrymme. Här är fem rader bänkar öppna, som före 1960-talet ingick i de slutna bänkkvarteren.

Orgelläktaren är högt placerad på svarvade, släta gråblåmarmorerade kolonner. Barriären har en böljande form dekorerad med förgyllda kolonetter. Innanför dessa finns fyllningar som påminer om utformningen på bänkkvarterens fronter.

Kyrkans äldsta föremål är en gotländsk dopfunt från 1200-talet, som kommer från den gamla kyrkan. Predikstolen, snidad 1730 av Måns Gran, övertogs 1785 från Säbrå kyrka. Altarskranket och läktarbarriären utfördes 1787 av Johan Augustinsson. Orgeln tillverkad 1852-55 av J.G. Ek. Orgelfasaden av Olof Hofren är från samma tid.

Koret har kvar sina korbänkar i både N och S. Dessutom ett golvur från 1814 i N och en nummertavla från 1791 i S. Häradshövding Erik Teets begravningsvapen, 1733, sitter över sakristieingången i korets norra vägg. Sådana vapen är ovanliga i Norrland. Altarringen, liksom bänkarna, ändrades vid 1960-talets restaurering, men ringen har fortfarande sin med läktarbarriären korresponderande form, även denna med kolonetter. Korgolvet är troligen utbytt 1992, bredare plank än i kyrkorummet i övrigt. Altarbordet härstammar från Thomés restaurering 1964. Kororgeln från 1984 är placerad i södra delen av koret.

Sakristian med svartplåtklädd dörr i original med heltäckningsmatta och stora fönsterbänkar i kalksten fr 1960-talet.

Under golvet i södra delen av den nuvarande kyrkan ligger grundmurarna till den medeltida salkyrkan av sten, 9 x 19 alnar.