Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLLEFTEÅ ÖDSGÅRD 14:7 - husnr 1, EDSELE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDSELE KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Vapenhuset är rumsligt öppet med två parallella trappor, utflyttade från kyrkorummet 1874, till torn och läktare. Trappräcken med elegant profilering på överliggare och snedställda kvadratiska pinnar. Trägolv som lackats. I övre våningen finns ett panelat utrymme med grind och träbåge över. I Ö finns en ingång genom en pardörr till orgelläktaren.

Från vapenhuset passerar man ett vindfång med dubbla pardörrar. Här placerades toalett och förråd 1967. Den yttre pardörren med tre fyllningar - glas i den övre - är troligen från 1905, insatt i ett parti med dubbelhöjds halvkolonner med ringkapitäl. Över dörr ett psalmcitat på grön botten och guds allseende öga. På motsatt sida också ett målat väggfält med namn på sockenborna som bidrog till kyrkans uppförande 1799.

Kyrkorummets golv är av lackat trä, upptaget men återlagt 1969, väggarna restaurerades samtidigt då 1930-års panel plockades bort och de är nu invändigt klädda med liggande panel. Vid en restaurering av Agi Lindegren 1905 målades interiören med väggfält och schablondekor. Schablondekoren tycks vara återskapad av Alf Hedman, Gävle, 1969, då den senaste ommålningen genomfördes. Interiörens snickerier målades då i olika nyanser av blått. Idag finns på väggarna en grå bröstningsmålning, över denna fyllningar i ljust grått med streck och hörnschabloner i mörkgrått. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv målat i vitt.

Den slutna bänkinredningen är från kyrkans byggnadstid men har framtill pyramider från den gamla kyrkan. (Ny öppen bänkinredning tillkom 1905. Den förändades 1920-talet, möjligen återinsattes den gamla slutna då.) De är målade i täckande blått, liksom läktarbarriär, altarring och dörrar. Insida bänkar, ryggarna och sitsar i mörkt rött.

Koret saknar idag fönster efter 1934-35 års renovering av arkitekt D. Frykholm. Den nuvarande vitmålade altarväggsdekoren, ritad av Agi Lindegren 1900, har en bred tredelad skärm med mittfronton buren av kannelerade doriska pilastrar. Lister och kannelyrer förgyllda. Altartavlan är en kopia efter Carl Blochs "Kristus consolator" och utförd av Johan Wilhelm Perzen 1905. 1935 skall en ny altaruppsats i barockstil ha rekonstruerats av delar ur gamla kyrkans altaruppsats och predikstol. Möjligen blev tillskotten enbart de gröna palmblad som nu finns i sidofyllningarna, samt kartusch i frontonens mittfält. Altarbord i trä.

Altarring i täckt trä med fyllningar av samma typ som bänkfronter. Till formen ombyggd och förlängd 1905. Blå täckmålning utvändigt, mörk röd invändigt. Ljusblått tyg på knäfall. Under altaruppsatsen på ömse sidor om altarringen finns två symmetriska enkeldörrar. Dörr från kor i N förstärkt enkeldörr med tre fyllningar. Förgylld stjärna i mittfyllningen. Mäktigt 1700-tals lås i smide. Blinddörr i S tillkom 1905, lika i övrigt.

I korets norra del återfinns predikstolen från 1600-talets slut, som kommer från den äldre kyrkan och har ett ljudtak från 1930. Rak trappa från kor. Täckt räcke med marmorerade fyllningar. Predikstolens korg, antytt åttkantig, utförd i trä med skulpterade förgyllda figurer indelade i en kolonettomgång. Korgen buktar sig nedåt och avslutas med ett klot. Blå ramverk, samt brun marmorering på lister, grönt och rött i detaljer.

Vidare finns i koret korbänkar i N och S. Påbyggd på bänkfront i SÖ finns en nummertavla i lyrform med förgylld dekor.

Orgelläktaren byggdes 1804 och bemålades med girlander 1807. Orgelfasaden härrör troligen från 1892. Läktaren sänktes och utvidgades 1925-26. Den bärs upp av sex runda ballusterformade kolonner med ringdekor och egyptiska papyruskapitäl.

Invändigt har sakristian golv i trä, väggar och tak likaså, grå målning. Fönster mot S o N, kopplade, utåtgående, bågsegmentavslut, flerspröjsade glas. Smidesgaller för båda fönstren. Entré från Ö, dörren efter stölder fastsatt utifrån. Inifrån modernare villadörr med modernt lås.