Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS DOCKSTA 5:29 - husnr 1, VIBYGGERÅ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIBYGGERÅ KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Vapenhuset är belagt med kvadratiska plattor av kalksten, slätputsade och vitmålade väggar och har två parallella trappor i trä upp mot övervåningen, vilka har direkt förbindelse till läktaren.

Via ett vindfång med dubbla, rödaktigt laserade pardörrar träder man i kyrkorummet, vars golv är lackat trä. Väggarna är slätputsade och vitmålade med en markerande bröstningslist i fönsterbänkshöjd. Samtliga fönster har okopplade innerbågar, lika utsida, men med vit målning.

Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv och koret av ett ribbvalv. De blålaserade bänkkvarteren är öppna med dekorerade fyllningar på gavlarna och har omgångar mot ytterväggarna. Läktaren bärs av tolv st runda ringkapitälförsedda kolonner. Dessa är ljust gråmarmorerade och avslutas med förgyllda äggstavslister mot läktarens panelklädda vitmålade undersida. Via en utbyggnad på 1970-talet tillkom här wc och kapprum mot norr och ett andaktsrum mot söder. De panelklädda väggarna med varierande bredder är laserade i vitt. Ramverksdörrar likaså. Läktarfronten rak med sju fyllningar. Dessas botten blålaserade, liksom bänkar och altarringens fyllningar. Förgylld fästongdekor, den centrala dock med palmblad och trumpeter. Orgelfasaden i nyklassisk stil, med stilblandad mot barock. Arkitektoniskt tredelad pilasterstruktur, uppskjutande mittparti flankerat av voluter. Högst upp en krönande lyra. Gråmålat med förgyllda detaljer. Flera rader bänkar på gradänger på ömse sida om orgel.

Längst bak, bakom sista bänkraden i kyrkans norra del, har en mindre samtalsplats inrättats med två fåtöljer och väggbonad.

Mittgången accentueras av tre prismerade ljuskronor, det utvidgade koret av två. Ytterväggarna försedda med elektrifierade ljuslampetter i trä av 1920-talsmodell, mer av lokalt trähantverk än något annat. Entréer centralt på långhusväggar med dubbla pardörrar, de inre av svängdörrstyp, överljus i form av de övre två segmenten av fönsterdelarna.

Den åttkantiga predikstolen, den liksom övrig inredning ritad av Albert Thurdin i Härnösand, stående på akantusprydd, likaså åttkantig stolpe, är försedd med korg och ljudtak, målad i vitt och blått. Korgens undersida med kraftig akantusornamentik, avgränsad mot överdel genom kraftfull lagerfläta, sidornas blå fyllningar dekorerade med kristna symboler - bl.a. den om nattvarden påminnande kalken, lagens två tavlor, och det om försoningen påminnande korset med törnekrona - och krönande äggstav. Alla dekordetaljer är förgyllda. Ljudtak försett med nedhängand frans och målat draperi på yttervägg.

Korgolvet vars yta ökades ca 1 m 1971, har två främre väggar försedda med dekormålningar i söder resp. norr. Det är bibelcitat - "Herren, Herren kommer med väldghet" Jes 40:10 i norr; i söder - "Se Guds lamm som borttager världens synd" Joh.ev. 1:29. Det är troligen samme konstnär som altarmålningen - E. Stenholm. Över den bågformiga välvningen in mot korabsiden står det "Ära vare Gud i höjden" på ett språkband av 1890-tals karaktär och på bågens undersida finns också dekormålningar. På ömse korta yttre korvägg står två ovala nummertavlor, i söder också en dopfunt i trä, gråmålning med förgyllda bladornament.

Den femkantiga korabsiden putsad, brun laserande målning på vägg, stjärnhimmel i blått på ribbalvet. Fyra fönster lika långhus, men med något mindre dimensioner. Det femte väggsegmentet utgörs av altaruppsatsen, huvudsakligen en altartavla målad av E. Stenholm 1936, infattad i träram och stående på en predella i trä med förgylld dekor, f ö densamma som i korbågens undersida med ett malteserkors. På träramens övre bågdel står "Tillkomme ditt rike" med förgyllda bokstäver. Bakom altaruppsatsen en altarmålning på vägg, 1934, möjligen är det denna som ej godkändes av Byggnadsstyrelsen och Raä, och därför tillkom den nuvarande.

Altarbord i gråmålat trä med fyllningar. Altarringen är semirund, avkapad mot altaret, tät, dekorerad med fyllningar med förgyllda festonger, klädd med blå plych på knäfall och krön.

Korabsiden liksom korets förlängda golv, ett steg över långhus, är belagt med en gulbrun heltäckningsmatta. Korfönstren försedda med ej genomsiktliga glas.

Kyrkorummets tak höjdes 1916, men lär ha sänkts en aning igen under 1980-talet.(?)