Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS TORSÅKERS KYRKA 1:1 - husnr 1, TORSÅKERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSÅKERS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Via ett till ytan mycket litet vapenhus passerar man en pardörr med svängdörrsgångjärn i imiterad 1700-talsstil med tre fyllningar. Både dörr och västvägg först skapade 1901 och därefter ombyggda 1930. Golvet i kyrkorummet är i trä, koret höjt ett steg. Innerväggarna slätputsade och bemålade i vitt. Kyrkorummet täcks av två stjärnvalv av tegel som vilar på väggpilastrar tillkomna under 1400-talet. De flesta ytor på väggar och valv har dekorerats under 1400-talets slut med rika kalkmålningar i Tierpsskolans stil. Dessa framtogs f ö år 1930, under en renovering ledd av Otar Hökerberg.

Sydväggen har tre fönster, varav det västliga är mycket mindre, detta p g a att här funnits en ursprunglig entré till kyrkan. Detta ändrades troligen 1902 då även gavlarna ombyggdes; i N ett och koret ett. Alla med innanfönster. Fyra skruvade lufter.

Kyrkan har sluten bänkinredning skapad vid 1930-talets restaurering. 1700-talets färgsättning efterskapades då. Dörrarna med marmorerade fyllningar. Längst fram i koret två gråmålade stolpar vars krön behängts med tygfestonger av Karl Johanssnitt. På dessa står urnor med brinnande eld. Fyra runda träkolonner med joniska kapitäl bär läktaren. Både bänkar och läktare målade i grågrönt. Pelarna marmorerade. Läktaren snickrades av Johan Silfverberg på 1780-talet. Läktarbarriären har fyllningar med förgyllda festonger från 1807 av Nils Dahlqvist. Under dessa löper ett förgyllt flätornament.(andra uppgifter gör gällande att stadsmålaren Meander från Svall 1808 målade och förgyllde läktaren, bänkarna, altarring och predikstol.) Vid de nya bänkarnas installation 1930 flyttades delar av de gamla öppna från 1901 till i huvudsak läktarens norra del och kapades.

Över mittgången hänger två malmkronor, den större från 1695.

Det 1957 framflyttade korgolvet består av trä. Korfönstret i Ö, sedan 1930-talet försett med antikglas, (rundbågeavslut) har en skulpterad omfattning från 1756 av Jonas Granberg, målad och förgylld av Carl Hofverberg. Illussion av tre pilastrar på ömse sida, änglar och över fönstret en himmel med Gud fader själv. Blågrå marmorering i botten, ljusare grågrön på pilastrar, förgyllda detaljer.

Den barocksvängda altarringen snickrades av Johan Silfverberg på 1780-talet. Målningen - marmorerade fyllningar i blått, förgyllda lister, grå marmorerade ramar, fot och krön - utförd 1808 av stadsmålaren Meander från Svall. Knäfall, breddat 1930, med röd sammet. Altarbord i trä med vissa delar av den äldre murade inunder. Marmorerad lika altarringens ram.

Predikstolen i rokoko från 1773 har tillverkats av Johan Edler d ä samt målats och förgyllts av Eric Hofverberg. Korgen har ett imiterat flätverk i botten. Rik på rocailler och puttis. Ett centralt motiv med fyra figurer och evangelistsymboler som lejon och tjur. Ljudtak fäst i norra muren. med förgyllda festonger och bemålad frans i ytterkant. Trappa i trä med tät front med två fyllningar. Blågrå marmorering, samt vissa inslag av röd och mörkblå också, på trappa, korg och tak.

Dopfunten, som består av en putto som bär upp en bricka, har också gjorts av Edler. Grå målning.

I korets södra del står en förgylld nummertavla på smal hög grå träfot skänkt till församlingen 1721.

På korets S resp N vägg sitter ett par medeltida träskulpturer.

Sakristian med trägolv av kyrkorummets snitt. Hel vägg med skåp i N. Ett korspostfönster i Ö fyra lufter, kopplade bågar utåt. Skyddsgaller. Till sakristian går en enkeldörr med bågsegment form i överdel. Tre fyllningar. Gråmålad.

Kyrkans äldsta föremål är en madonna i romansk stil. Ett senmedeltida triumfkrucifix har sin plats på korets norra vägg, och figurer och en dörr från ett likaledes senmedeltida altarskåp sitter uppsatta på olika ställen i kyrkorummet.