Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRAMFORS ULLÅNGERS PRÄSTBORD 1:26 - husnr 2, ULLÅNGERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ullångers kyrka (akt.), ULLÅNGERS KYRKA (akt.)
2004-08
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets trägolv lades in 1974 och lackades. Väggarna är slätputsade och vitmålade. Alla delar täcks av tegelvalv i medeltida stil, av vilka det västra i långhuset är från 1400-talet och det östra från 1751, över korsarmar mot norr och söder samt kor från 1909. Valven strålar ned i väggstöd av stiliserade kolonnformer, som möjligen dekorerats om vid omdaningen 1909(den här typen finns bl.a. också i Dals kyrka, som restaurerades 1889-90-bör studeras närmare). Öppna grönlaserade bänkar med marmorerade fyllningar på gavlarna. Dessa byggdes om 1935 utifrån originalen 1909. Gråmålade innanfönster, alla med blyspröjsade små glas från 1935. I fil sitter tre mässingskronor över bänkkvarteren i korsarm och mittgång. Vägglampetter i mässing av äldre snitt, samt nyare från 1970-talet. Färgsättningen på bänkar, läktare m fl snickerier troligen ett verk av 1970-talet restaurering.

Koret ligger ett par steg högre än kyrkorummet. I dess norra skärningspunkt mot korsarmen återfinns predikstolen med stark barockprägel från 1699, troligen gjord av Hans Biskop (även namnet Måns Gran nämns) och målad 1703 av Lars Målare från Härnösand. Korgen, blågrå bottenton och marmorering, försedd med snidade evangelistfigurer i fyllningar som avgränsas av vridna kolonner med korintiska kapitäl - Matteus med öppen bok, Markus med kors och sluten bok, Lukas med sluten bok och Johannes med en kalk. Fälten har ornament i plattskärningsteknik. Fogarna döljs av kerubansikten. Grund, bukig botten som avslutas med nedhängande ekollon. Ljudtak, som är komponerat och monterat 1935, med strålsol och duva på undersida, kröndekor med kerubansikten.

Altarväggen pryds av en trefönstergrupp, (ett slags modifierat trepassmotiv som Hermansson vanligen använde sig av på olika sätt, ursprunget kan sökas i romansk arkitektur som övergår i gotik, det finns bl a i västfasaden i katedralen i Chartres och i östfasaden i Salisburykatedralen ) med glasmålningar föreställande "Tron, hoppet och kärleken" från 1908-09 av den tyske dekorationsmålaren Hugo Schultz från Sandö glasbruk. Från samma tid var den målade valvdekor av Sven Linnborg som övermålades 1935, då strävan var att så mycket som möjligt tona ner spåren av 1909. Semicirkulär, tät, altarring från 1935 med röd sammet på brett knäfall och armstöd. Fyllningar med förgylld äggstavslist, oegentligt kapade nedtill. I södra korväggen ett cirkelformat fönster som numera är ett bågsegment, nedre delen igensatt 1974.

Den gamla kyrkans altaruppsats, ett praktfullt barockverk, tillverkad 1764 av Johan Edler d ä och målad av Eric Hofverberg, sitter sedan 1974 uppsatt kring fönstret i norra korsarmen. Grönmarmorerad botten, förgyllda rocailler kring predellan, vars helt förgyllda fyllning, visar ett bibliskt motiv. Två flankerande kvinnor med kors och brinnande oljelampa, också helt förgyllda, liksom den krönande strålsolen. Invid uppsatsen står en förgylld dopängel.

I södra korsarmen sitter triumkrucifixet från 1400-talet med den lidande Kristus. Strax intill, i sydöstra hörnet, finns det runda dop- och vigselkapell med kupolformigt yttertak, som tillbyggdes 1935. En pardörr lika vapenhusets leder in hit. Grå kalksten på golv fram till det runda kapellet med röd kalksten, vitmålade putsade väggar o tak. En stor madonnabild från den gamla kyrkan på norrväggen. Lampetter i trä daterade 1735 invid litet knäfall. Tre mindre fönster.

Läktaren har underbyggnad sedan 1970-talet med WC i söder och samtalsrum/väntrum i norr. Väggarna med bröstning och gröngrå marmorerade fyllningar. Läktaren bärs av två likaså grönlaserade pelare med stiliserade kapitäl från 1935. Läktarbarriären, som ursprungligen var rak, har nu en bukig, svängd form med marmorerade fyllningar från 1935. Orgelfasaden från 1909, ritad av Gustaf Hermansson med två nätta arkitektoniska kolonett- och kornischmotiv flankerande mittpartiets orgelpipor. Läktaren är grund till ytan med ett par gradänger med brun nålfiltmatta. Till läktaren når man genom tornet, en pardörr med fyra fyllningar i vardera. Grön lasering.

Sakristian från 1909, tillbyggd 1935, och utvidgad 1974 består av ett flertal mindre rum med omklädning, skrudkammare, wc och skrivrum. Samtliga med brun nålfiltmatta lika läktare, gråmålad puts/väv på vägg och vitlaserad träpanel i tak. Ett par mindre okopplade tvåluftsfönster med små spröjsade glas.