Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET SANKT PEDERS KYRKA 1:1 - husnr 1, SANKT PEDERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PEDERS KYRKA (akt.)
2004-07-07
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv och smal gråmålad golvlist. Längst fram i mittgången utgör brädgolvet en ramp upp till det förhöjda korgolvet. Golvet under läktaren är slipat och oljat och har en mycket ljusare ton än den övriga golvytan.

VÄGG - Putsade väggar avfärgade i ljust grå kulör.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Sydportal i form av speglad pardörr med rakt överstycke. Rosamålat ramverk och tre spegelfyllningar per dörrblad marmoreringsmålade i brunorange kulör. Gråmålade listverk. Klassicerande gråmålad portalomfattning med bemålade och delvis förgyllda snidade skulpturer i överkant föreställande Kristus på korset omgiven av två änglar. Pardörr lika sydportalen åt väster. Tre speglade dörrar med raka överstycken i läktarunderbyggnaderna, två i den norra och en i den södra. Brunmålade ramverk och gråmålade spegelfyllningar.

FÖNSTER - Rundbågiga femluftsfönster, tre åt norr och två åt söder. Innanfönster spröjsade till sex rutor och det krönande lunettfönstret till tolv rutor. Samtliga fönstersnickerier är gråmålade.

TAK - Trätunnvalv målat i blågrön kulör. Profilerad taklist målad i grönt, brunt och grått.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnader med avfasade hörn, relativt långt indragna under läktaren, i norr och söder. Väggar med gråmålad stående panel. I väggen mot kyrkorummet i den södra underbyggnaden finns ett fönster med luckor.

KOR

GOLV - Vitlaserat brädgolv. Förhöjt golv innanför altarringen täckt av grå heltäckningsmatta.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Två dörrar med raka överstycken åt öster, på vardera sidan om altaret, målade lika sydportalen. Klassicerande gråmålade portalomfattningar med dekor i rött och guld i överkant.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset, ett åt norr och ett åt söder.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altaret är utfört i trä av Martin Bernhard Wallström i början av 1900-talet och sammabyggt med altaruppsatsen. Altaret har avfasade hörn och är dekorerat med sju fält, varav tre på framstycket. Altaret är marmoreringsmålat i bruna kulörer, fälten är marmorerade i brunrosa och listverken i grått. Den mittersta liggande rektangulära fyllningen är dekorerad med en förgylld snidad kalk med två kärvar flankerade av två druvklasar. I överkanten finns ett snidat draperat tyg i vitt bestrött med guldstjärnor och kantat med guldfrans.

ALTARUPPSATS - Altarprydnad i klassicerande stil. Altarmålning föreställande Jerusalem direkt på muren i rundbågig nisch. Målningen flankeras av två kolonner, marmoreringsmålade i gråvit kulör med förgyllda korintiska kapitäl. Kolonnerna kröns av två snidade polykromt bemålade basunblåsande änglar. Framför altarmålningen står ett förgyllt kors med törnekrona och strålglans. Kristus och de fyra evangelisterna i snidade friskulpturer står på altaret, bemålade i grått och vitt med förgyllda attribut och andra detaljer. Skulpturerna som föreställer Markus och Lukas härstammar från den förra kyrkan. Matteus och Johannes snidades i början av 1900-talet av Teodor Wallström, som också utförde altarmålningen samt de två basunblåsande änglarna.

ALTARRING - Rundad väggansluten altarring. Svarvade balusterdockor marmoreringsmålade i gråvitt med listverk i rött och guld. Ingångar i norr och söder. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med tyg i rött och guld. Gråmålad sockel och listverk.

BÄNKINREDNING - Fast bänkinredning i tre kvarter, sluten åt mittgången och öppen åt sidorna. 15 bänkrader i norr och 13 åt söder, fördelade på två kvarter. Bänkskärmarna är gråmålade med tre liggande rektangulära fält marmoreringsmålade i beige och vitt fram- och baktill samt stående fyllningar på bänkdörrarna. Bänknumren är målade i vit färg på bänkdörrarnas överkant. De marmoreringsmålade fälten inramas av röda lister. Bänkinredningen är invändigt grönmålad med gråmålade bokbräden. Bänksitsarna är stoppade och klädda med grönt tyg. Sockel och överliggare målade i mörkt grå kulör. Ett manöverbord är infällt längst bak i det sydvästra bänkkvarteret. KORBÄNKAR i norr och söder målade lika övrig bänkinredning. LÄKTARBÄNKAR på fyra gradänger i norr och sex stycken i söder. Gråmålade bänkar med stoppade och klädda sitsar lika kyrkorummet.

PREDIKSTOL - Predikstolen ritades 1864 av fabrikör J M Ruthenbeck, Uddevalla. Femsidig korg och tak placerad invid norra långhusväggen med rak trappa åt öster. Predikstolen är målad i huvudsak i vitt och guld. Korgen är dekorerad med kvadratiska fält med snidade förgyllda ornament och symboler. Trappbarriären är dekorerad med sex fält marmoreringsmålade i beige och vitt. Gråmålad trappa med orange heltäckningsmatta på planstegen. Mellan korgen och taket finns två vitmålade pilastrar med kannelyrer i guld omramande en draperimålning i rött och guld. Innertaket är blåmålat med en silverfärgad duva hängandes från en sol i guld. Ljudtaket kröns av ett gråmålat kors med guldkant.

ORGEL - Orgeln är byggd 1866 av J N Söderling. Orgelfasaden är gråmålad, utförd i klassicerande stil och utgörs av ett förhöjt mittparti med pipor i ett rundbågigt fält med blåmålad ram med guldstjärnor. Detta flankeras av två sidopartier med raka överstycken. Rosamålade smala fält avgränsar pipfälten. Snidade listverk målade i rött och guld kröner fasaden. Orgelverket ombyggdes 1947 av Nils Hammarberg, men fasaden och mycket av pipmaterialet bibehölls. 1976 byggde John Grönvall i Lilla Edet ett nytt orgelverk.

LÄKTARE - Orgelläktare i väster som bärs upp av sex kvadratiska läktarpelare och läktarunderbyggnader. Pelarna är målade i mörkt grå kulör med kannelyrer i guld samt listverk i rött och guld. Läktaren har ett utskjutande femsidigt mittparti. Läktarens undersida är målad i ljust grå kulör. En röd matta täcker läktargolvet. LÄKTARBRÖSTNINGEN är dekorerad med åtta tavlor målade av konstnären Erik Abrahamsson. Tavlorna skänktes 1947 till kyrkans 100-årsdag av AB Lödöse Varf. Motiven skildrar händelser i aposteln Petrus liv. Bröstningen är gråmålad och förutom de åtta tavlorna finns tre fält marmoreringsmålade i beige och vitt. Ett förgyllt snidat ornament med en lyra pryder mittfältet. Listverk i grått, rött och guld. Svartmålat skyddsräcke i metall. Läktarbröstningens baksida är målad i mörkt grå kulör.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten är medeltida, troligen från 1200-talet. Dopfunten har tidigare tillhört Skepplanda kyrka men skänktes 1731 till St Peders då nyuppförda kyrka. Dopfunten är tillverkad av täljsten i två delar. Cuppan pryds av en uppåtriktad spetsfliksbård och en palmettfris. Foten som har fyrkantig bottenplatta är i hörnen dekorerad med blad.

NUMMERTAVLA - Två psalmnummertavlor på gråmålat stativ i järnsmide i norra respektive södra korbänken. Rektangulära tavlor med vit botten. Guldramar med blomsterdekor på rödmålad botten i över- och underkant. Tavlorna kröns av en förgylld lyra. Två ljusstakar är fästade på ramverket. Två enkla rektangulära gråmålade nummertavlor i en fönsternisch på sydväggen samt i sydportalens omfattning.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat