Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET ÅSBRÄCKA 1:12 - husnr 1, ÅSBRÄCKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅSBRÄCKA KYRKA (akt.)
2004-06-28
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i ÅSBRÄCKA KYRKA är enskeppigt och övergår i öster i ett kor med tresidig avslutning. Ingångar i väster och via sakristian i söder. De vitputsade murarna genombryts av spröjsade fönster. Kyrkorummet domineras av det välvda brädtaket bemålat på 1700-talet. Den fasta inredningen härrör från 1700-talet och 1900-talet.

LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv, förhöjt i bänkkvarteren. Beige gångmatta.

VÄGG - Vitputsade väggar med röda draperimålningar i rött kring fönsteröppningarna.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Portal åt väster med stickbågig form. Gråmålad plankdörr med rakt överstycke och gråmålad dörrkarm. Tre liggande rektangulära fält inramas av profilerade lister målade i grått.

FÖNSTER - Två tvåluftsfönster åt norr och två åt söder i vitputsade rundbågiga fönstersmygar. Gråmålade innanfönster med tresidigt överstycke. Vardera luften spröjsad till fyra rutor.

TAK - Det tunnvälvda brädtaket dekorerades 1761 av kyrkomålaren Carl Gustaf Sandberg från Vänersborg. Målningarna går i huvudsak i gråblå färgtoner och utgörs av tre figurativt bemålade fält inramade av moln. Över läktaren syns domedagsmotivet och över koret och långhuset änglamotiv. Den höga taklisten är marmoreringsmålad i mörkt grått.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika långhuset. En lucka i golvet i söder. Förhöjt golv innanför altarringen.

VÄGG - Lika långhuset. Den östra väggen täcks av en draperimålning som inramar altaruppsatsen. Denna draperimålning övergår upptill i taket.

PORTAR/ INNERDÖRRAR - Gråmålad plankdörr med tre senare tillkomna spegelfält lika långhusets dörr i väster. Gråmålade bandgångjärn.

FÖNSTER - Lika långhuset, ett åt nordöst och ett åt sydöst.

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Altare i trä helt inklätt med vinrött sammetstyg.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utfördes 1728 av bildhuggare Michael Schmidt. Uppsatsen är målad i mörkt gråbruna färgtoner med vitmålade figurer snidade i trä. Den nedre delen föreställer Adam och Eva. Det mellersta fältet avbildar Kristus på korset och det översta Kristus med segerfanan i de svenska färgerna, omgiven av keruber. Genombrutna snidade akantusblad målade i vitt och blått kantar altaruppsatsens sidor.

ALTARRING - Altarringen har rektangulär form och är öppen åt norr och söder. Svarvade grönmålade balusterdockor med dekor i mörkgrått och rött. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med rött sammetstyg.

BÄNKINREDNING - Den slutna bänkinredningen utgörs av två vägganslutna kvarter med 14 bänkrader vardera. I koret finns bänkar invid väggarna i nordöst respektive sydöst. Bänkskärmarna är grönmålade med överliggare målad i grå kulör. Bänkdörrarna har stående rektangulära speglar marmoreringsmålade i mörkt grå kulör, liksom bänkskärmarnas spegelfält. Dörrfyllningarna är kantade av en röd smal list. Den första bänkraden är utvändigt målad i grågrön kulör och speglarna inramas av snidad akantus. I bänkdörrarnas överkant är bänkraderna numrerade med siffror målade i grått. Den norra korbänken har två bänkdörrar och den södra en. Invändigt är bänkinredningen rödmålad, liksom väggpartierna. Lösa bänkdynor stoppade och klädda med rosa tyg. LÄKTARBÄNKAR i form av öppen bänkinredning målad i röd kulör. Tre bänkar i söder och två i norr.

PREDIKSTOL - Predikstolen utfördes 1719, troligen av bildhuggare Jean Manskiester. Korgen är femsidig med fält avgränsade av spiralkolonner med baser och kapitäl i guld. I fälten finns vitmålade snidade figurer i trä inramade av bladdekor i guld mot röd botten. Predikstolen är bemålad i bleka färgtoner i huvudsakligen grått, blått och rosa. Upp till korgen leder en gråmålad rak trappa med marmoreringsmålad barriär i ljust blått och grått. Ljudtaket är sexsidigt med snidad blomsterdekor i under- och överkant. Ovala textfält berättar om kyrkans renovering och fasta inredning. Innertaket är blåmålat och i dess mitt hänger en förgylld duva. Taket kröns av Kristus med segerfanan i blått och gult.

ORGEL - Modern orgel i omålat trä. Tre pipsektioner med raka överstycken och förhöjda sidopartier.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av tolv läktarpelare med kvadratisk form, marmoreringsmålade i brunt. Läktarens undersida är gråmålad. Läktarens mittparti är utspringande i kyrkorummet. Läktargolvet täcks av en beigemelerad heltäckningsmatta. LÄKTARBRÖSTNINGEN är bemålad med änglamotiv i huvudsakligen blekt blått, rosa, vitt och brunt. Motiven finns samlade i tre liggande rektangulära fält inramade av ett marmoreringsmålat ramverk. Mellan dessa fält finns de fyra apostlarna snidade i trä och bemålade i brunt och blått.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten är skuren i ek, troligen 1719, och målad i mörkbrunt, blått och grönt. Rund cuppa och rund marmoreringsmålad fot. Skaftet är dekorerat med snidade grönmålade blad och rödmålade druvklasar.

NUMMERTAVLOR - Två psalmnummertavlor i trä på hög fot är placerade på vardera sidan om altaruppsatsen. Nummertavlorna är marmoreringsmålade i brunt med rektangulära tavlor med vit botten och guldram. Den högra tavlan kröns av en bemålad Kristusskulptur snidad i trä.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.