Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET FUXERNA KYRKA 1 - husnr 1, FUXERNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FUXERNA KYRKA (akt.)
2004-06-29
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Brädgolv med blå gångmatta.

VÄGG - Vitputsade väggar.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Två gråmålade trädörrar till läktarunderbyggnaderna. Tio kvadratiska fält parvis på dörrbladen. En uppglasad pardörr till vapenhuset i väster. Gråmålat ramverk och tolv rutor per dörrblad samt sidopartier lika dörrbladen.

FÖNSTER - Tre rundbågiga fönster åt norr och tre åt söder. Innanfönstren har tre lufter och gråmålade snickerier. Lufterna är spröjsade till åtta rutor med blyinfattat antikglas.

TAK - Vitmålat trätunnvalv. Profilerad taklist målad i blått och rött.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaderna inrymmer en ny sakristia i norr och ett samlingsrum i söder. Vitmålade väggar mot kyrkorummet. Underbyggnaderna döljer fönsteraxeln vid läktaren.

KOR

GOLV - Lika långhuset, förhöjt under altaret.

VÄGG - Lika långhuset.

PORTAR/INNERDÖRRAR - Gråmålad trädörr åt öster till den äldre sakristian.

FÖNSTER - I de rundbågiga korfönstren insattes 1954 glasmålningar i korfönstren efter kartong av Göteborgskonstnären Albert Eldh. Motiven är "Getsemane" och "Uppståndelsen".

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Ett fristående altarbord från 1999 laserat i gråvitt med förgyllda kannelyrer på bordsbenen.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen är från mitten av 1800-talet, arkitektoniskt uppbyggd i klassicerande stil. Vitmålade pilastrar med förgyllda kannelyrer bär upp ett brunmålat rakt överstycke med tandsnitt som kröns av ett änglahuvud. Två ingångar vid sidorna. Pilastrar bär upp raka dekorationsmålade överstycken som kröns av voluter med förgylld dekor. I det rundbågiga mittfältet finns en altartavla utförd i olja på duk föreställande staden Jerusalem. Altartavlan skänktes 1748 av friherrinnan Helena Ollenberg. Framför altartavlan finns ikonmålningar utförda av konstnären Erland Forsberg i samband med renoveringen 1998-99.

ALTARRING - Altarring som i öster är ansluten till altaruppsatsen. Altarringen har en oval form, där den främre tredjedelen är borttagen. Sargen är genombruten, laserad i gråvitt. I ramverken sitter förgyllda liggande rektanglar. Armstöd och knäfall stoppade och klädda med mörkblått tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i två kvarter med 13 bänkrader. Gavlarna är odekorerade och laserade i ljusblå kulör. Invändigt är bänkarna rödmålade. Bänksitsar och ryggstöd stoppade och klädda med ljusblått tyg.

PREDIKSTOL - Predikstolen är utförd i barockstil och färdigställdes 1769. Korgen är vitmålad och kraftigt utspringande nedtill. Den står på en rödmålad fot och pryds av förgylld bladdekor. Listverk målat i blått och rött och gråmålad överliggare. Rak gråmålad trappa åt öster. Ett litet nätt ljudtak bemålat lika korgen kröns av ett förgyllt kors. Undertaket är blåmålat och i dess mitt hänger en vitmålad snidad duva. I övergången mot väggen finns ett rödmålat snidat draperat tygstycke med en förgylld rosett.

ORGEL - Orgel installerades 1856. Den nuvarande orgeln togs i bruk 1978 och tillverkades av det lokala John Grönvalls orgelbyggeri. Fasadens överdel utgörs av sju pipsektioner med förhöjt mittparti, målad i rött och grått med förgylld dekor.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av sex synliga läktarpelare i klassicerande stil. Pelarskaften har kvadratisk form, är gråmålade och dekorerade med förgyllda kannelyrer. Läktarens undersida är slätspontad och vitmålad. LÄKTARBRÖSTNINGEN är indelad i 19 fält avdelade med polykromt bemålade kolonetter. Elva av fälten är bemålade med apostlabilder. Aposteln Johannes saknas. Fyra grönmarmorerade fält kantar målningarna. Den äldre bemålningen framtogs vid renoveringen 1934-35, av konservator C O Svensson. Läktarbröstningen härrör från en äldre träkyrka. Baksidan är gråmålad och barriären försedd med skyddsräcke i metall. På läktargolvet finns en grå golvmatta. Fyra gradänger i norr och fem i söder.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten i täljsten är kyrkans äldsta inventarie och dateras till 1200-talets början. Dopfunten står på ett nyare kalkstensfundament med kvadratisk form, samma form som funtens alla delar har. Cuppan har ett enkelt ornament upptill.

NUMMERTAVLA - En nummertavla i nyklassicistisk stil infästad i södra korväggen. Den rektangulära tavlan har svartmålad botten och brunmålat ramverk med gulddetaljer. Tavlan kröns av en förgylld harpa.

VAPENHUS - Ej inventerat.

SAKRISTIA - Ej inventerad.

TORN - Ej inventerat.