Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM BARKÅKRA 53:1 - husnr 1, BARKÅKRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Barkåkra kyrka (akt.), BARKÅKRA KYRKA (akt.)
2016-02
Interiörbeskrivning
Vapenhus
Vapenhuset i tornets bottenvåning har golv av rödbrun slipad kalksten från 1925, putsade och kalkade ojämna väggar. Taket är välvt med ett kryssvalv som vilar på väggarna utan pilastrar. Dagsljus kommer från överljus till porten. Före detta korbänkar står på två sidor i vapenhuset. Mot långhuset finns en pardörr med ramverk med fyllningar, utformad som entréporten. Ovanför dörren hänger en modell av ett Drakenplan, en gåva från flygflottiljen. På ömse sidor om dörren till långhuset finns dörrar till toalett och förråd. Väggen till långhuset och wc, förråd tillkom 1981.

Långhus
Från vapenhuset kommer man in kyrkorummet som består av långhus, kor och korsarm (nykyrkan) i norr. Väggarna är putsade och vitkalkade. Golvet är täckt med rödbruna kalkstensplattor från 1925, under bänkkvarteren ligger brädor. Taket är täckt av kryssvalv med rektangulära ribbor vilande på tvåsprångiga pilastrar med dubbla kragband. I valvkappornas nedre del finns skvallerhål. Sköld och gördelbågar är svagt spetsbågiga. Ribborna är dekorerade med band i blågrått och rött och längs ribborna är dekorationsmålat med rundbågsfriser med kors. I valvkapporna är målat olika symboliska cirklar.
Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången. Predikstolen står i sydöst och dopfunten i nordöst.
Långhusets fönster har i mitten glasmålningar av Randi Fischer och Ralph Bergholtz från 1971.

Kor
Koret är upphöjt ett steg och har golv och väggar lika långhuset. Taket är välvt med två travéer med kryssvalv vars vederlag vilar på väggarna. Ribbornas är målade som i långhuset. Skvallerhålen är dekorerade med kalkmålningar som små naiva ansikten.
Fönstren har glasmålningar av Hugo Gehlin med evangelisternas attribut, ängel, lejon, oxe och örn.

Sakristia
Sakristian avdelas av ett träskrank med en tät nederdel och övre del av svarvade smala kolonetter från 1925. Dörrar på båda sidor om altaruppsatsen leder till sakristian. Golvet är täckt av brädor. En rundbågad spegeldörr leder till kyrkogården.

Nykyrkan
Nykyrkan består av två delar, Engeltofta gravkor (västra delen) från 1640 och utvidgningen 1802 (östra delen) som båda byggdes om 1925.
Båda delarna har putsade och vitkalkade väggar. Taken är täckta av ribblösa kryssvalv från 1925. Östra delen är inredd med bänkar. Golv av kalksten i gången och brädor under bänkarna. Två rundbågiga fönster med glasmålningar sitter inom en större rundbågig nisch. På norrväggen hänger en minnestavla över de 31 personer som dog i en flygolycka nära kyrkan 1964. Västra delen ligger två trappsteg högre och nås genom en rundbågig öppning. Golvet är täckt med en plastmatta. Denna del fylls av orgeln.

Genom ett trapphus på tornets norrsida nås de övre våningarna i tornet. Dörren är försedd med ett kraftigt kammarlås. Väggarna i trapphuset är av tegel liksom den smala murade trappan. En landgång ovan tornets valv leder till en plåtlucka till långhusvinden. Taklaget är förnyat 1861 och består av sparrar, hanband, stödben och tassar på dubbel lejd på yttermuren. Valven är isolerade. Tornets övre våningar nås med trätrappa, väggarna är av gråsten, golven av brädor. På plan 1 finns den gamla klockringningen, på plan två står klockstolen med två klockor.

Inredning och inventarier
Altaruppsatsen är från 1737, gjord av bildhuggaren David Jastro, och restaurerad 1983. Altartavlan omges av vridna kolonner med reliefer av växtornament och korintiska kapitäl. Uppsatsen kröns av ett listverk. Överst sitter en strålsol. Vid sidorna utanför uppsatsen står skulpturer av Moses med lagtavlorna och till höger Jesus.
Altartavlan inom guldram är målad 1739 av Johan Borg från Helsingborg. Motivet skildrar Jesus sista måltid.

Altaret från 1925 av blocktyp är murat, vitputsat och ritat av Nils Blanck. Skiva och sockel är av kalksten. Altaruppsatsen vilar på ett vitputsat murat fundament med horisontella kalkstenslister som är sammanbyggt med altaret.

Altarringen av trä är förmodligen från 1925. Planformen minskades 2012. Den består av flerfärgsmålade balusterdockor mellan tygklätt knäfall och överliggaret. Planen är U-formad.

Dopfunten av granit är troligen från 1100-talet. Cuppan är rund dekorerad med en fläta av tre band i övre kanten och rundstav i nedre delen. Foten är fyrkantig utformad som ett upp och nervänt tärningskapitäl. Den är dekorerad med djurmotiv inom rundbågiga fält på tre sidor, fjärde sidan är dekorerad med en lilja och kors.

Predikstolen av delvis målad ek är från 1600-talet. Fundamentet är från 1924. Korgen målades om 1934 och restaurerades 1983. Sidorna pryds av reliefer inom rundbågiga fält av de fyra evangelisterna med sina attribut. Dessa reliefer är omålade. Sidorna delas av pilastrar med kvinnofigurer. Texttavlor sitter i ovan och nederkant. Under korgen är målat växtornament. Korgen nås genom en rak sekundär trappa med räcke av ståndare och rep. Ovan predikstolen hänger en sexkantig polykromt bemålad baldakin med duva under.

Bänkinredningen är delvis från 1745 men mycket ombyggd 1925 för att bli bekvämare. Tre dateringar är målat på olika bänkar 1745, 1925 0ch 1981. Inredningen är sluten med raka gavlar. Dörrar, fronter och ryggstöd är uppbyggda av ramverk med fyllningar. En genomgående profilerad överliggare finns ovan dörrar och gavlar. Bänkarna är gråmålade med grovt marmoreringsmålade speglar och pilastrar på gavlarna.

Orgeln är byggd 1992 av Tostareds kyrkorgelfabrik. Orgelfasaden, från 1992, med synliga metallpipor är indelad i fem rundbågiga fält. Mittpartiet är högre med lägre sidopartier. Fasaden är gråmålad med rödmålade listverk.

Storklockan är gjuten 1643 av Hans Meyer i Helsingör. Lillklockan från 1786 är gjuten av Abra Malmberg. Båda klockorna har inskriptioner och dekor.

Övrigt
Kormatta ritad av Barbro Nilsson från Märta Måås-Fjetterström.
Vid dopfunten finns ett dopträd tillverkat 2013 av konstsmeden Lars-Otto Lindskog. I trädet hängs en glasdroppe upp för varje barn som döps.
En ikon, målad 2014 av Sven-Bertil Svensson, hänger i nedre delen av långhuset.
Utsmyckningarna av glas i fönsternischerna är gjorda 2015 av glaskonstnären Christian Svensson. Dessa tar upp motiven och färgerna i glasmålningarna som finns i fönstren i långhuset.