Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRNSKÖLDSVIK ANUNDSJÖ PRÄSTBORD 1:222 - husnr 2, ANUNDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ANUNDSJÖ KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Vapenhusets golv i breda träplank lades in 1979. Putsade och vitmålade väggar, välvt vitmålad variant av tredingstak i trä. Pardörr från 1920-talets restaurering in till långhus med tre fyllningar i vardera blad, grön lasering. En träbössa i vapenhuset av obestämd ålder har möjligen tidigare tjänstgjort som sakramentsskåp.

Långhusets golv är av rött tegel i gångarna, inlagt vid restaureringen 1951-52, (bjälklag och golv rötskadat och ersatt med betongstomme på Raä:s inrådan då plank 250 mm breda ej kunde tas fram) innerväggarna samt takets stjärnvalv slätputsade och vitmålade. Kyrkorummet är indelat i två travéer genom gördelbågar, som vilar på kraftiga murpelare, en i vartera hörnet och en på var långsida. Från murpelarnas kapitäl utgår två sekundärt inslagna stjärnvalv av tegel (remstyckena anas under putsen, vilket tyder på att sköldbågarna går ovanför murkrönen). De ursprungliga kalkmålningarna är övermålade, men rester av dem, daterade till slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet, framtagna vid restaurering 1935 och 1951-52, kan ses i tre valvbågar samt kring södra korfönstret.

Slutna bänkkvarter ut mot yttervägg installerade 1925 med nya bekvämare bänkar med liggande fyllningar i ryggarna med bibehållande av bänkkvarterens äldre dörrfronter. Dessa försedda med fyllningar med naiva landskapsmålningar (träd mest). Grön lasering på ramverk, bänkar samt brun målning på lister och handledare. Golven med smalt spåntat trävirke troligen också från 1925. Längst fram mot koret flankeras mittgången av två brinnande urnor på bänkfronten.
Över mittgången hänger en mässingskrona och framme i koret likaså en. Förgyllda plåtlampetter på långhusväggarna.

Koret är förhöjt två steg, även detta golv i tegel sedan 1951-52. I korets norra del en båtsmansläktare från 1762 buren av tre runda kolonner med kannelyrer och ringkapitäl. Brun täckmålning och gröna kannelyrer, vitmålad undersida. Läktarfront med stora kvadratiska stänkmålade fyllningar, indelade av grönmålade "stjälkar"/stammar krönta av stiliserrade blommor-allt i trä. Korbänkar under läktare och i söder under fönster, dessa försedda med andra, enklare dörrfyllningar än bänkkvarteren i övrigt. Två bänkrader i koret togs bort 1951-52, platser utökades i stället på södra sidan. Fyllningar av annan karaktär än långhusbänkar-inte marmorering men dekormålning i brunt, grönt på ljugrågrön botten.

I korets norra del en rak trappa mot predikstolen från 1700-talets början, troligen snidad av Erik Olofsson Bring i Bredbyn, och stofferad 1727. Predikstolen med åttkantig korg i trä, marmorerade fyllningar med plastiska stående dekorerade rektanglar indelade med runda druvklasdekorerade kolonetter, som bär ett utsvängt listverk/överstycke. Varje skarv i detta döljs av bevingade änglahuvuden, vilket går igen i fyllningarnas övre bågform. Bladdekorerad fotlist med insvängd korgbotten. Grön botten med röda lister. Avslutas med förgylld druvklase. Trappfronten utformad lika korg. Ljudtak i trä med nedhängande "dok" i fästonger. Krön med barockartade volutformer/frontespiser.

Invid trappan i korets norra del står en sexsidig dopfunt av trä från 1665 försedd med ett pyramidformat lock, vilket döljer en mässingsskål. På korets södra vägg hänger ett triumfkrucifix från cirka år 1500.

Den snidade tresidiga, rakslutna altarringen med druvklasar torde vara från samma tid som predikstolen och utförd av samme Bring. Den har tät front, rikligt dekorerad med marmorering på ramverk, framspringande kolonetter som markerar de olikfärgade fyllningarna med stiliserade broskverk. Grön sammet på knäfall och armstöd. Röd heltäckningsmatta innanför altarring. Den skulpterade och förgyllda omramningen runt korfönstret över altaret gjordes på 1790-talet av Pehr Westman. Den har försetts med bl.a. molnformationer med den Helige Andes duva. På var sida står allegoriska kvinnogestalter föreställande Tron hållande kors och hjärta respektive Hoppet med ankare och basun. Förgyllda detaljer, grön botten och gråmarmorerat listverk. Det grönlaserade altarbordet i trä med fyllningar ser ut att vara betydligt yngre än altaruppsatsens omramning. Predellan skjuter nämligen ut ett par cm på var sida om altarbordet och verkar inte vara avpassad för detta bord. Ingen datering finns, möjligen sent 1800-tal? Predellan har en målning föreställande nattvarden från 1856 av konstnären Gustav M Kjellström i Örnsköldsvik. Fönstrets glasmålning föreställer Kristi uppståndelse och är från 1913. Den är utförd utifrån en ritning av H. Lindqvist och tillverkad av F. Gullick hos Stockholm glasmåleri Neumann&Vogel.

I korets södra del även en nummertavla med förgylld ram tillverkad 1762.

De två läktarna i väster, försedda med fyllningar som avdelas med pilasteröverdelar och förgyllda listverk insattes 1798-99. De bärs av sex runda helkolonner med ringkapitäl, kannelyrer och baser i bänköverdelshöjd, samt fyra halvrunda kolonner mot ytterväggar. Grön täckmålning och rödbruna kannelyrer. Den nedre läktaren tillbyggd ca 1 m in i rummet 1861. Orgelfasaden med arkitektonisk uppbyggnad är från 1866 då den första orgeln tillverkades av Johan Gustav Ek. Fasaden har ett högre uppskjutande mittparti med pilastrar som bär ett kornischmotiv, samt två lägre sidopartier med enkla rammotiv. Samtliga delar kröns av förgyllda volutformer och centralt en lyra. En ny orgel tillverkades av Firman Åkerman&Lund 1925, varför orgelläktaren flyttades tillbaka 2 meter. 1951-52 togs norra bänkarna på nedre läktaren bort och virket användes för nya bänkar på södra sidan. Orgeln flyttades ned till nedre läktaren. Orgelläktaren förstärktes och målades om med en historiskt riktig kulörsammansättning 1979.
Snickerierna uppvisar stor blandning av gröna nyanser.1951-52 års restaurering innebar insatser av konservator Sven Dalén på predikstol (då vitmålad och förgylld), korläktare, altaruppsats, altarring och bänkinredning. Det man eftersträvade var ett tydliggörande av ursprungligt utseende, troligen i anslutning till 1700-talets altaruppsats och läktarfronter.

Från koret leder en ingång med tvåsprångig, rundbågig portal in till sakristian, byggd 1772 av Per Zackrisson i Kubbe, som ersättning för en äldre sådan. Portalen består av stående plankor, som på utsidan är klädda med liggande panel. Innerväggarna är vitkalkade. I väggarnas murar infälldes 1772 fem skåp med profilerade dörrar, målade i blått med röda och ockragula lister. I södra väggen finns en murad öppen spis vitputsad. 1979 gjöts nya förrådsutrymmen med pentry och WC och säkerhetsskåp, i betong under jord med nedgång från sakristian, men utanför kyrkans norra mur. Golvet numera belagt med trä, 125 mm, lackat. Taket är utfört 1772 som en efterbildning av medeltida kryssvalv där bågarna slutar nedtill i konsoler, 1979 frilagt från puts. 1925 monterades nya gråmålade skåp mot koret. Fönster mot norr och öster. Sex lufter, kopplade utåtgående nio små spröjsade glas, vit målning. Vitmålade smidesgaller insida. En separat utgång från sakristian togs upp mot väster vid restaurering 1925.