Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HAVAMAL 5 - husnr 1, SANKT KNUTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sankt Knuts kyrka (akt.), SANKT KNUTS KYRKA (akt.)
2014-12
Interiörbeskrivning
Kyrkan har två ingångar, dels den centralt placerade porten åt torget, dels porten i den södra fasaden mitt emot församlingshemmet. Ingången från torget är försedd med ett vindfång i rak axel mot altaret. En glasad pardörr i furu leder in till kyrkorummet och den lägre delen i öster som övertäcks av ett plant tak av sågade furubrädor med infällda runda armaturer. Åt norr ligger cafédelen med stolar placerade kring runda bord, och åt söder barndelen som utgörs av en öppen yta vars golv liksom cafédelen är belagt med filtmatta. Hela den östra väggen är glasad.

Kyrkorummet domineras av de två ljusinsläppen: det stora glaspartiet i den 13 meter höga väggen åt öster och den glasade altarväggen som vetter ut mot den Sankt Knuts kyrka fotograferad från väster. muromgärdade vinterträdgården, inspirerad av Getsemane örtagård. Stolsinredningen är symmetriskt utplacerad kring mittgången. Golvet är belagt med grå kalksten i fallande längder och väggarna utgörs av vitmålat tegel. Koret ligger tre trappsteg högre än det övriga kyrkorummet med altaret centralt placerat framför den glasade altarväggen åt vinterträdgården och det keramiska krucifixet. Altaret flankeras av ljusbärare och två stora krukväxter. Ambon och dopfunten är placerade närmare församlingen, strax nedanför kortrappan.

Taket är klätt med obehandlade sågade furubrädor som placerats med någon centimeters mellanrum vilket förstärker dess vertikalverkan mot det stora fönstret i öster. Sex runda koppararmaturer är infällda i taket över koret. Orgeln är placerad mot den norra väggen.

En dörr i den södra muren leder in till kapprummet i anslutningen till sydingången mitt emot församlingshemmet som är försedd med mörkbetsade dörr- och fönsterparti. I den norra delen återfinns WC och sakristia. Samtliga innerdörrar är tillverkade av oljad furu. En glasad skjutdörr leder in till ett pentry och grupprum i sydöst.

Inredning och inventarier
Merparten av kyrkan fasta inredning är bevarad sedan uppförandet och tillverkade i oljad furu efter ritningar av Sten Samuelsson. Formen är enkel med rakt kapade brädor tappats i stolpar som bär upp limträskivor. Materialet och konstruktionen var tänkt att möjliggöra flytt av de fasta inventarierna som ett
led i arkitektens tanke om ett flexibelt kyrkorum.

Altaret är placerat mitt framför den glasade altarväggen åt vinterträdgården i väster, och är tillverkat av oljad furu och har formen av ett bort. Ett underrede av fyrkantsstolpar med tappade brädor bär upp den släta altarskivan av limträ.

Mitt på altarväggen hänger det genombrutna altarkorset av keramik vilket tillverkades av lundakonstnären Gabi Cítron-Tengborg och invigdes på pingstdagen 1975.

Dopfunten är placerad norr om altaret strax nedanför kortrappan. Funten är kvadratisk och konstruerad på samma sätt som altaret med tappade furustycken. Den grunda altarskålen i silver är centralt placerad i funtens släta bordsskiva av limträ.

Predikstolen är placerad i höjd med dopfunten är utformad på samma sätt. En vertikal platta fungerar som bokstöd. Under ikonen på väggen söder om dopfunten finns även en ambo.

Orgeln tillverkades 1988 av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund och är placerad mot den norra väggen. Orgelhuset har triangulär form och är tillverkat av ekfaner. Den nuvarande orgeln föregicks av en orgel från 1958 tillverkad av samma fabrik, vilken flyttades från Lunds domkyrka till Sankt Knuts kyrka 1974. Denna orgel flyttades 1988 till Missionskyrkan i Kristianstad.

Till höger om dörren till kapprummet hänger en ikon från 2005 föreställande Knut den helige, målad av den värmländske ikonmålaren Kjellaug Nordsjö.

På den norra väggen hänger en oljemålning föreställande Jesu möte med några av sina lärjungar vid Tiberias sjö efter uppståndelsen. Målningen var ett tävlingsförslag till utsmyckningen av Skogskyrkogårdens kapell i Stockholm av konstnären Elli Hemberg 1938. Tavlan är en deposition från Skissernas Museum i Lund.

Klockspelet på kyrkans södra fasad tillverkades 1981 av Olssons klockgjuteri i Ystad.