Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD VÄSTRA KARUP 46:1 - husnr 1, VÄSTRA KARUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Karups kyrka (akt.), VÄSTRA KARUPS KYRKA (akt.)
2016-10
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i nykyrkan i söder används som huvudingång. Rummet har tegelgolv från 1876 av gula åttkantiga plattor med mörka hörntärningar emellan. Dagsljus kommer från ett lunettfönster med grönt glas ovanför ingången. Det låga taket med träpanel är orgelläktarens undersida. 1876 delades rummet av från kyrkorummet och sedan 1990 är det indelat med smårum som väntrum, wc, förråd och uppgång till orgelläktaren. Samtliga dörrar är ramverk med fyllningar och väggarna är klädda med träpanel.
Kyrkorummet består av nykyrkan och det äldre långhuset. Sedan mitten av 1800-talet står altaret i norr mittför ingången i söder. Långhuset har blivit en slags sidoskepp vid båda sidor om altaret. Rummet är välvt med trätunnvalv, hopvalmade i korsmitten. Slutna bänkar står på ömse sidor om mittgången i söder, väster och öster. Golvet är belagt med röda kvadratiska tegelplattor, under bänkarna ligger lackat brädgolv. Väggarna är vitkalkade, fönsterfallen är målade med blank färg. Mellan det vitmålade trätaket och väggen löper en profilerad grå kraftig trälist. I nykyrkan finns två kraftiga dragjärn för att hålla samman vägarna. I taket hänger oelektrifierade ljuskronor.
Rummet får ljus från stora rundbågiga fönster i djupa nischer. De gråmålade träfönstren från 1950-tal av Graebe är kopplade, innerbågen är indelad i sex lufter utan spröjs, den yttre bågen är småspröjsad med profilerad spröjs. Glaset är klarglas förutom vid sidan om altaret där de nedre rutorna är glasade med ogenomsiktligt räfflat glas.

Koret i korsmitten är förhöjt ett steg och belagt med tegelplattor med friser av svart kalksten. Nivåskillnaden utjämnas med en ektröskel. Innanför altarringen är brädgolvet ett steg högre och altaret står ytterligare två steg högre. I koret står dopfunt, ljusbärare, dopträd och ljusstakar väster om altarringen medan flygel och predikstol är öster om altarringen.
Sakristian finns i den halvrunda absiden i öster med dagsljus från två fönster. På golvet ligger brunmålat brädgolv, väggarna är putsade, målade och har en nedre grå bröstningspanel med ramverk och fyllningar och en vit kraftig taklist. Sakristians interiör är från Graebes renovering på 1950-talet.

I söder finns orgelläktaren som vilar på pelare dekorerade med marmoreringsmålade pilastrar med joniska kapitäl. Läktaren kragar ut med en rund del i mitten. Läktarbarriären är uppbyggd med ramverk och fyllningar och listverk i ovan- och nederkant. På läktaren ligger plastmatta på golvet. En liten lucka i taket leder till vinden. Taklaget som förnyades 1950 är inte inventerat.
Vapenhus 2 i tornets bottenvåning i väster är rymligt med högt i tak. Dagsljus kommer från lunettfönstret ovan entrédörren. Golvet är belagt med tegelplattor med hörntärningar från 1867. Väggarna är putsade och vitkalkade. Taket är klätt med grå sågad lockpanel mellan kraftiga takbjälkar. En glaslykta hänger i taket. En äldre bräddörr med gamla beslag leder till kyrkorummet. En brant trätrappa med öppna steg går till tornets övre våningar. Våning två och tre har putsade och målade gråstensväggar, brädgolv på vån tre och spånskivor på våning två. Delar av den gamla orgeln, äldre kyrkbänkar och böcker förvaras här.
Klockvåningen upptas av den kraftiga klockstolen. Väggarna är slammade gråsten med inslag av tegel runt ljudöppningarna. Stege leder till lanterninen med brädgolv och brädklädda väggar.

Inredning och inventarier

Altaret av målat trä är uppbyggt av breda plank med draperimålning och marmorering. Okänd ålder men förmodligen före 1800.

Altaruppsats från omkring 1800 i klassicistisk stil med altartavla målad av Martin Roth, Roth var utbildad på Konstakademin i Stockholm och porträttmålare. Målningen föreställer korsfästelsen. Altaruppsatsen är arkitektoniskt uppbyggd med räfflade pilastrar vid sidorna som bär ett överstycke med listverk krönt av en strålsol och två urnor. Skulpterade änglar står vid sidorna. Målad i vitt och förgyllning.

Altarringen har halvrund planform och är uppbyggd av stående fyrkantiga målade träribbor. Knäfall och överliggare är tygklätt. Okänd ålder.

Dopfunten av granit eller sandsten är från omkring 1200. Cuppan är kvadratisk med avrundade hörn och har rund skålformig urholkning. Cuppan avsmalnar neråt till ett fyrkantigt skaft. Foten är fyrkantig med två nivåer. Den tillhör den ”nordvästskånska gruppen” enl Tynell som kännetecknas av fyrsidiga funtar med rund urholkning. Dessa finns även i Hjärnarp, Hov och Båstad.

Predikstolen av bemålat trä är troligen ritad av R Brouhn 1842. Korgen är rund med en kraftigt avsmalnad botten dekorerad med bladskivor och avslutad med en pinjekotte. Korgens dekoreras av utskurna reliefer av kristna symboler. Rak trappa med tät barriär. Rund baldakin med en ”frans” av trä. Målad i vitt och förgyllning. Tidigare har funnits en draperimålning mellan predikstol och baldakin. En liknande predikstol av R Brouhn finns i Hov.

Bänkinredningen från 1957 är ritade av Eiler Graebe. Inredningen är sluten med rak ovankant. Dörrar, fronter och ryggstöd är uppbyggda av ramverk med fyllningar. En genomgående profilerad överliggare finns ovan dörrar och gavlar. Gavlarna pryds av räfflade pilastrar. Inredningen är målad i många dova färger.

Orgeln som invigdes 1963 är byggd av firman Paul Ott i Göttingen. Orgeln har 25 stämmor, huvudverk, ryggpositiv och pedalverk.
Orgelfasaden av trä från 1963 är ritad av Otts arkitekt i samråd med Graebe. De synliga metallpiporna sitter i sju rektangulära träpartier med varierande höjd som är snett avslutade i ovankant. Ryggpositivet i samma stil som huvudfasaden, är integrerat i läktarbarriären. Fasaden är målad i grått med accenter i grönt och förgyllning.

Storklockan är omgjuten 1871 av F.M. Bergholtz i Stockholm. Den var först gjuten 1608 i Stralsund, senare omgjuten 1788 av Palmberg. Klockan har inskriptioner och växtornamentbårder.
Lillklockan är gjuten i slutet av 1700-talet. Klockan har inskriptioner och växtornamentbårder.

Övrigt
Kormatta ritad av Barbro Nilsson, från Märta Måås Fjätterström AB i Båstad.