Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGSÖR HIMMELSBERGA 8:1 - husnr 1, TORPA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPA KYRKA (akt.)
2014-08-07
Interiörbeskrivning
I långhuset finns en medeltida takstol bevarad men den är delvis ändrad vid valvslagning. Den utgörs av högben (bågnar), saxkryss, bindbjälke och hanbjälkar. Rest av ytterligare en takstol finns med del av remstycke, kapad hanbjälke och kapat stödben. Virket är sprätthugget. Långhuset har möjligen en modifierad romansk takstol. I långhusets västra del, mot sakristian, finns en bit av ett remstycke och en bindbjälke synligt. Högben har dymlingar efter dymlad taktro bevarad.

Det tidigare långhuset utgör numera kor. Vinden över det äldre långhuset saknar öppning. Någon mycket liten öppning skall dock finnas.

Sakristian, tidigare kor, har sju takstolar på cc avstånd ca 63 cm. En takstol är påverkad av sekundär skorsten. Stödben med tapp i tapphål, smäckra dimensioner, uttagna ur större ämnen. Spår av uppläggning på bindbjälke, eventuellt för klockbalk. Bindbjälkarna har välvd ovansida och rak undersida. Styrbjälke undertill. Borrhål finns i två bindbjälkar, bildar en kvadrat. Små pluggade hål finns i bindbjälkar. Högben och stödben smalnar av uppåt. Virket är sprätt- och tyskhugget. I sakristian finns mycket bra exempel på tidigmedeltida konstruktion. Det finns målad puts, synligt från koret innan valvslagning.

Dymlingar finns i långhus och sakristia. I sakristian finns dymlingar, bl.a. med ”spikskalle” och förbindningar med tapp och tapphål. I långhuset ser nedre hanbjälken ut att vara fästad med en mycket kraftig spik. Sprätthuggna trobrädor. I sakristian är de välbevarade, i synnerhet norra sidan. Södra sidan troligen bytt under 14‐1600‐tal. I långhuset är trobrädorna kapade, kvar in situ på södra högbenet, dock har en sentida snedsträva kilats in mellan trobrädorna och högbenet vilket fått högbenet att bågna.