Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN SVÄRDSJÖ KYRKBY 9:2 - husnr 1, SVÄRDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVÄRDSJÖ KYRKA (akt.)
2014-02-19
Interiörbeskrivning
Hämtat ur Medeltida takstolar i Dalarnas kyrkor (Blomberg och Linscott 1993): Enligt Gerda Boethius är de två östligaste travéerna från 1300‐talet eller från tidigt 1400‐tal. Enligt Boethius skall den tredje trevéen tillkommit på 1670‐talet och såväl valv som takstolar kopierades då efter de medeltida. Skillnaderna mellan etapperna är liten men kan ses i sammanhuggningen mellan högben och nedre hanbjälkar, respektive högben och tass samt timmermansmärkningen vid knutpunkten mellan högben och nedre hanbjälkar. Blomberg och Linscott resonerar vidare om hurvida så pass noggranna medeltidskopior verkligen gjordes på 1670‐talet. De framför en alternativ hypotes att takstolarna är
medeltida men senare än de övriga och att det är den fjärde travéens takstolar som i själva verket är från 1670‐talet med hänsyn till konstruktionen, och inte 1870 som Boetihus menar. Vidare skriver de att det vore intressant att med hjälp av dendrokronologiskt prov klarlägga ålder i travéerna 1‐2, 3 och 4.

Från inventering:
34 gotiska takstolar fördelade på cc avstånd 1,30‐1,10 m. Takstolarna över tredje travéen, nr 8‐18, är ev. kopior av medeltida takstolar. Takstolarna över de två östliga travéerna, nr 19‐34, är samtida och den östligaste är inmurad i murkrönet, därav även samtida med kyrkobyggnaden. Takstolar som berördes av att korsarmarna byggdes kring 1730 har kapats av. Högbenen i furu har rotändan vänd nedåt och bjälken smalnar av uppåt. Virket är tvärbilat med överställt skaft. Mycket enhetlig behuggning i östra delen av långhuset. Samma behuggningsteknik på takstol 29‐34 längst i öster som på 19‐28, framåthuggning. Minst två olika timmermän har deltagit i arbetet, den ena vänsterhänt. Två olika märksystem skiljer även dessa takstolar åt. Tre olika typer av timmermärkning förekommer. Flera trobrädor är sprättäljda och är av kraftiga dimensioner. Takstolarna är resta innan gavlarna murades. Flera sprättäljda taktrobrädor ligger löst, en har en bit av en dymling kvar för fäste av taktron. Ett stödben(?) har en märklig skärning runt om. ”Tvåmansinhugg” på virke.

Tornet är sentida.