Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING VALTORP 9:1 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2001-05-09
Interiörbeskrivning
VALTORPS KYRKA är en enskeppig salskyrka med tillbyggt vapenhus av trä åt söder och sakristia åt norr.
LÅNGHUS - Kyrkorummet är rektangulärt, långsmalt och något bredare i korpartiet. Denna, något bredare del, byggdes till 1722 vilket markeras mitt på kyrkans långhusvägg i form av en "uthakning". Väggarna är putsade och vitkalkade så att den oregelbundna stenmurens former tydligt kan skönjas. Golvet, förhöjt i kordelen fram under predikstolen, är belagt med grovt huggna naturstensplattor och äldre gravstenar som syns i mittgången. Taket, ett platt trätak av grova plankor av olika bredd, avslutas mot väggen med en dekorerad taklist. Vid fönstret i väster pryds listen av två utskurna och bemålade änglahuvuden. Taket är målat i en ornamental rokokostil, sannolikt 1737. Genom lister och dekor indelas taket i fyra fältindelningar. Varje fält begränsas av en rektangulär ram i form av en lagerbladskrans. Innanför denna finns röda, gröna och gula akantusslingor runt utmed kantramen och en cirkulär mittmarkering. Denna saknas i fältet ovanför koret som istället är dekorerad med en mörkare plafondmålning, föreställande Kristi Förklaring, inramad av en svartmålad list. Plafondmålningen tillkom vid renoveringen 1829. I långhuset finns två djupa, rundbågiga fönstersmygar åt norr och två åt söder. Två slutna, äldre bänkkvarter om tio bänkar ansluter till syd- respektive nordväggen. En stor vapensköld av trä över släkten Reutercrona, sannolikt från 1700-talet, hänger på norra väggen. På motsatta sidan finns en triptyk i olja föreställande Jesus med en segerfana. Troligen är denna triptyk de tre tavlor som man i och med renoveringen 1926-27 säger skulle vara skänkta till kyrkan av arkitekten Ernst Torulf. Ingången till kyrkorummet från vapenhuset sker längst västerut på södra sidan, under läktaren. Utmed västra väggen går en enkel, recent trappa upp till orgelläktaren. Under trappan finns en äldre, järnbeslagen offerkista av trä. I norra väggen, under läktaren, finns den igensatta norrportalen framtagen i form av en nisch. I denna har ma satt in ett dopaltare ovanför vilket ett krucifix hänger. Söder om nischen finns dopfunten. Den står på en äldre sandstensfot som grävdes fram vid renoveringen 1926-27. Ovanför funten, på den västra väggen, finns en tavla med latinsk text i en förgylld ram flankerad av två ljusamplar i smide. Predikstol, altarring, läktarbröstning och bänkkvarter är likadant färgsatta i en mild, grågrön kulör.
FÖNSTER - Fönsterbågarna, bestående av inner- och ytterbåge, är indelade i fyra lufter med mittpost. Varje luft är i sin tur indelad med tunn blyspröjs i åtta mindre rutor. Vid renoveringen 1926-27 tog sattes de äldre ytterbågarna som innerbågar och nya ytterbågar tillverkades. I dessa återanvändes äldre glas och blyspröjs.
BÄNKINREDNING - Bänkskärmarna är prydda av enkla, oprofilerade fyllningar som är marmorerade likt altarringen. De tre främsta bänkparens dörrar har var sin fyllning med trappformad avslutning upptill och som är bemålad likt frontpartiet. De sju sista bänkarna åt väster har dörrar med höga, rektangulära fyllningar med en porfyrimiterande bemålning. Varje bänkdörr är numrerad. Bänkarna kan vara från renoveringen 1829 då det finns uppgifter om att de skall ha målats detta år. Eventuellt kan de även vara äldre. Bänkarna byggdes om något samt glesades ut vid renoveringen 1926-27.
ORGELLÄKTAREN kan vara uppförd 1722 eller nyuppförd/renoverad 1829. 1926-27 byggdes den om kraftigt vad gäller stomme och trappa. Läktaren vilar på enkla, oprofilerade kolonner av trä. Läktarbröstningen består av sju rektangulära fyllningar som är bemålade i ett rokokoinspirerat mönster. Under fyllningarna finns en text som anger att kyrkoherden bekostat läktaren 1829. Om detta betyder en ny läktare eller endast ommålning är svårt att uttala sig om. Ovanför fyllningarna finns en utskuren trälist. På bägge sidor om orgeln har det förut funnits bänkar på gradänger men nu ersatta av lösa stolar. Golvet av trä är nylagt. Belysning sker med två moderna väggarmaturer på syd-, repektive nordväggen. Utmed västväggen finns delar av två läktarbänkar från 1926-27 bevarade.
ORGEL - Kyrkans lilla orgel från 1992 är precis anpassad efter takhöjden på läktaren. Fasaden har tredelad front med indragen mittdel och synliga pipor. Dess sena tillverkningsdatum gör att den är sparsamt dekorerad, stilmässigt återhållen och anpassad till kyrkorummet. Delar av den äldre fronten finns förvarade på läktaren.
DOPFUNTEN - har bägarform, såsom en äldre modell, med en cylindrisk cuppa som smalnar av nedåt. Cuppans enda dekoration är ett smalt dekorband med liksidiga kors längst upp under brämet. Fotskaftet är dekorerat med några enkla vulster och den låga foten är odekorerad och cylindrisk. Det medeltida fundamentet som dopfunten vilar på är betydligt större än foten. Dopfunten tillverkades 1927 i och med att man vid renoveringarna 1926-27 fann dopfuntsfundamentet.
KORET avskiljs från långhuset genom att golvet av naturstensplattor är upphöjt ett trappsteg. Koret är rakt avslutat åt öster med korfönster på ömse sidor om altaret. På den norra sidan finns en liten, rikt ornamenterad predikstol med tillhörande ljudtak. Öster om predikstolen finns sakristiedörren som har ett enkelt dörrblad med panel lagd i ett mönster likt en romb och ringhandtag. Ovanför dörren finns en målad, fyrkantig ram med upplysningar bl.a. om sakristians uppförande och renovering. Från taket i kordelens nordöstra hörn hänger en polykromt bemålad, c:a en meter lång, bevingad dopängel utskuren i trä, sannolikt från 1700-talet. Altaruppsatsen är placerad på det väggfasta och murade altaret mitt på östväggen. Altarringen har en öppning i mitten och där leder ett trappsteg upp till det något förhöjda altargolvet som är klätt med heltäckningsmatta. På korpartiets södra vägg hänger en altarprydnad från 1675, av trä och föreställande Jesus på korset. Strax till väster finns sydporten i en djup dörrnisch. Dörrbladet, som är inåtgående, har flera speglar och utanpåliggande smidesbeslag. I nischen förvaras en Gustav II Adolf bibel från 1617 i en glasmonter. På denna vägg, väster om nischen, hänger en psalmnummertavla i svängbara gångjärn. Tavlan är i nyklassicistisk stil, färgsatt i grått och guld, och kröns av en harpa.
PREDIKSTOLEN skänktes till kyrkan 1703 av greve C A Wrangel. Alla ornament är polykromt bemålade, utskurna i trä och föreställer Matteus, Lukas, Johannes och Jesus vilka står i nischer som pryds av änglaansikten. Nischerna avgränsas genom kraftigt dekorerade, porfyrimiterade kolonner med kompositakapitäl. Även ljudtaket är dekorerat med puttis i naiv stil, änglaansikten och en undertill hängande, förgylld duva.
ALTARET är murat och väggfast med en tjock altarskiva av sedimentär bergart.
ALTARUPPSATS - Altartavlan från 1754 skänktes till kyrkan av häradshövdingen Erik Reutercrona. Den relativt stora uppsatsen präglas av hög hantverksmässighet både vad gäller komposition och skulpturering. Uppsatsen är utförd i barock och färgsatt i blått och svart med förgyllda detaljer. Huvudmotivet i mitten föreställer nattvarden och ovanför finns ett överstycke som avbildar en kalvariegrupp flankerad av två puttis. Överstycket inramas av två stora voluter. Nattvardsmotivet inramas av två marmorerade kolonner som i sin tur flankeras av varsin evangelist.
ALTARRINGEN är rektangulär med öppning framtill och ansluter till östväggen. Ringens barriär består av rektangulära fyllningar som är marmorerade i flera kulörer. Knäfall och armtöd är klädda med skinn. Öppningen framtill togs upp 1926-27.
SAKRISTIAN har lackat trägolv, putsade vita väggar samt vitmålat trätak av breda plankor. Utmed östra väggen finns ett stort träskåp för textilförvaring från 1998. Mot samma vägg står ett altare under ett ofullständigt, sannolikt medeltida krucifix. I den norra väggen finns en djup fönsternisch. Mot västra väggen står ett modernt, uppglasat träskåp för upphängning av en mässhake från 1400-talet. Intill utgången finns även en modern garderob och kappupphängning.
VAPENHUSET är långsmalt med ett tunnvälvt tak av smal, vitmålad träpanel. Väggarna, som har inbyggda skåp, är klädda med samma väggpanel. Golvet är belagt med oregelbundna naturstensplattor och med ett trappsteg upp till långhusporten eftersom långhuset har en högre golvnivå. Ingången till kyrkorummet sker genom en rundbågig portal i vilken det finns en äldre, ingåtgående trädörr som åt vapenhuset är klädd med bultad järnplåt. Handtaget är en smidd järnring och det stora låset buktar ut på baksidan av dörren. Utmed östväggen finns en väggfast bänk samt ett fristående träskåp för förvaring. På väggarna hänger bland annat inramade kartor över Valtorp. Här förvaras även den äldre straffstocken.