Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING BOLUM 28:1 - husnr 1, BRODDETORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRODDETORPS KYRKA (akt.)
2001-05-08
Interiörbeskrivning
BRODDETORPS KYRKA är en stor enskeppig salskyrka med vapenhus i västtornet och sakristia bakom koret i öster.
LÅNGHUS - Kyrkorummets tak är ett flackt trävalv som är målat i svagt gråblått. Nedtill avslutas det med en enkel taklist som är målad i en mörkare gråblå kulör. Kyrkorummets golv är belagt med grovt huggen natursten. Väggarna är slätputsade och målade vita med en bröstningsmarkering under fönsternivå. Kyrkorummet har fyra slutna bänkkvarter (2x9+2x9), skilda genom mitt- och tvärgång. De fyra främsta bänkarna i det norra kvarteret är avkortade åt ytterväggarna för att bereda plats för den klassicerande predikstolen, placerad mot den norra väggen. Bänkkvarteren när inte ända bak till västväggen och utmed väggarna finns sidogångar för passage. Korsgångens södra arm leder till sydportalen i form av ett enkelt vindfång med en pardörr. Ovanför vindfånget finns ett rundfönster. Ingång till kyrkorummet från vapenhuset sker via ett vindfång med dubbla dörrpar. Orgelläktaren i väster är underbyggd. Ovanför bänkkvarteren hänger på varje sida tre ljuskronor i mässing av olika storlekar.
FÖNSTER - De gråmålade fönsterbågarna är spröjsade och sitter i en djup, rundbågig fönstersmyg som målats likt väggen. Under varje fönster finns enkla, platta elradiatorer.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Underbyggnaderna från 1979-80 inrymmer ett samlingsrum med ett litet altare på södra sidan och ett kapprum och toalett på den norra. Dessa små rum har dörrar mot mittgången. Fasaderna mot kyrkorummet är klädda med en enkel, stående träpanel som laserats svagt vit.
BÄNKKVARTER - De slutna bänkkvarteren är färgsatta i beige och grått. Dörrar och bänkskärmar pryds av rektangulära fyllningar som är bemålade med en marmorimiterande ådringsmålning. Sittbänkarna, som sedan 1998 är försedda med bänkvärmare undertill, är laserade med en brun färg.
PREDIKSTOL - Predikstolen har en trappa från korplatån och ett tillhörande ljudtak ovanför. Själva predikstolen är rund med rektangulära fyllningar med förgyllda symboler symboliserande tro, hopp och kärlek. Mellan fyllningarna finns kolonetter, nedtill avslutas korgen av en lagerkransbård och upptill av en äggstavsbård. Dessa bårder återkommer även på ljudtaket. Färgsättningen är gråblå i två nyanser samt med förgyllda detaljer.
ORGELLÄKTARE - Orgelläktaren, som vilar på enkla kolonner av trä, har en utskjutande, tresidig mittdel. Läktarbröstningen består av ett ramverk med enkla, rektangulära fyllningar med förgyllda lister. Den mittersta fyllningen pryds av ett förgyllt blomrosettornament. På ömse sidor av orgeln finns läktarbänkar som är placerade på ett golv med gradänger. Färgsättningen på läktarbröstning är svagt gråblå.
ORGEL - Orgelfasaden är i nyklassicistisk stil med en tredelad front. Mittpartiet pryds av ett tympanon med en förgylld sol och sidopartierna av varsin lyra. Orgeln är färgsatt likt orgelläktaren.
KOR - Korpartiets golv är upphöjt. Altaret är placerat i en absidformad nisch i östväggen som markeras med en utsmyckning utmed valvbågen. Altararrangemanget består av två engagerade kolonner med förgyllda kannelyrer som inramar altarnischen. Kolonnerna, vilande på postament, har förenklade kompositakapitäl som ovanpå pryds av en urna, allt polykromt förgsatt. Mellan de båda kapitälen slingrar sig en förgylld ekgren och från toppet av valvöppningen hänger en förgylld solsymbol. Altarringen anslutar till kolonnpostamenten. Framför altarrundeln finns en modernistiskt inspirerad matta med abstrakta mönster och starka färger där orden Broddetorps kyrka finns invävda. På ömse sidor om altarnischen finns en gråmålad enkeldörr (1800-tal?) med tre fyllningar som leder in till den bakomliggande sakristian. I korets sydöstra respektive sydvästra hörn står en korbänk med utformning lika övrig bänkinredning. På den södra korbänkens sydvästra hörn finns en äldre psalmnummertavla i medaljongform som inramas av en utskuren, förgylld träram som vilar på en liten profilerad fot. Delar av fronten på den norra korbänken är sedan år 2000 borttagen och i dess mitt ryms idag en kororgel som står på en från bänken utskjutande golvplatå av trä. I koret framför det södra bänkkvarteret står en ljusbärare i smide på en brandskyddsplatta. På samma plats på den norra sidan finns den medeltida dopfunten samt en ambo i furu. I sydväggen, i höjd med korets början, finns en gravstenshäll inmurad. I mittgångens förlängning, framför altarrundeln, hänger en kristallkrona med en upphängningsanordning av smide med en prydnad i form av en tvåhövdad fågel.
ALTARE - Altarets front pryds av ett enkelt kors i svart med Kristi törnekrona i korsmitten. ALTARPRYDNAD - På altaret står ett enkelt svartmålat kors av trä som står på en liten, profilerad fot. Korsmitten är markerad av en förgylld törnekrans och i kransens mitt står "IHS".
ALTARRING - Altarringen består av högsmala, ådringsmålade balusterdockor med förgylld midja. Knäfall och armstöd är klädda med ett ljust, guldfärgat tyg. Altarringens färgsättningen är likt övrig inredning i ljust gråblått.
DOPFUNT - Kyrkans dopfunt, sannolikt från 1100-talet, är bägarformad med rund cuppa som är dekorerad med en bred akantusbård i relief. Upptill och nedtill inramas cuppan av ett repstavsornament. Ett likadant markerar även dopfuntens "midja" där cuppan ansluter till den vackert uthuggna foten.
KORORGEL - Kororgelns exteriör försöker ansluta till kyrkorummets klassicistiska prägel med påmålade fyllningar med en enkel ådringsmålning. Färgsättningen går i en svagt grågrön kulör med ådringen i starkare mörkgrönt.
VAPENHUS - i tornets första våning, har vitputsade väggar, laserad, bred träpanel i taket och golv av grovhuggna naturstensplattor. Åt söder finns en fönstersmyg med en djup fönsterbänk. Under fönstret har man placerat en kyrkbänk. I det sydvästra, respektive det sydöstra hörnet, finns två gravstenshällar fastsatta mot väggen. Ytterdörren åt väster är på insidan klädd med liggande pärlspåntspanel. Utmed norra väggen leder torntrappan, med figursågat trappräcke, upp i tornet. Under trappan finns ett inbyggt förrådsrum vilket döljer de nedre delarna av det norra fönstret. Tornets andra våning har fönster åt väster och äldre förvaringsskåp mot västväggen. Ljusinsläpp finns även från söder och norr då övre delen av vapenhusets fönster når upp en bit ovan golvhöjd. Väggarna är vitkalkade och golvet av trä. Våningen används som förvaringsplats för stolar och äldre inventarier, bla en medeltida, mindre madonnaskulptur. Utmed söderväggen går en enkel trätrappa upp till en loftgång utmed östväggen varifrån ytterligare en trappa går upp till en lucka som leder längre upp i tornet.
SAKRISTIAN - är belägen i ett utskjutande korutsprång öster om koret, nås via ytterdörr i öster eller via de två enkeldörrar som leder ut till koret i väster. Rummet har ett golv belagt med brunrött, recent tegel, väggarna är målade i brutet vitt och taket består av slätspåntade brädor som målats ljust blå med en mörkare blå taklist. Åt söder finns ett rektangulärt, spröjsat fönster med mittpost. Mot västväggen finns ett murat, enkelt altare med marmorskiva.