Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING HÖGSTENA 20:1 - husnr 1, HÖGSTENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGSTENA KYRKA (akt.)
2001-05-09
Interiörbeskrivning
HÖGSTENA KYRKA har ett enskeppigt långhus med en till koret tillbyggd sakristia åt norr och vapenhus i väster.
LÅNGHUSET täcks av två sekundära, vitputsade kryssvalv utan dekorationer. Väggarna är slätputsade och vitmålade. Golvet är belagt med stora, kvadratiska kalkstensplattor som är recenta. Långhuset har två rundbågiga fönstersmygar åt norr och två åt söder. Fönstersmygarna är putsade likt väggen. Fönsterbänkarna är målade med en vit lackfärg. Fönsterbågarna, som är
kopplade, är liksom karmarna målade i en mörkt gröngrå kulör. Sannolikt har fönstren, som har äldre hakar och munblåst glas, satts in vid renoveringen 1907. I väster finns en orgelläktare som har mycket lågt i tak. Under läktaren finns två inbyggda utrymmen som tillkom 1950. På norra sidan leder en svängd trappa upp till läktaren. Trappan är äldre, täckmålad gråblå och av trä. På södra sidan finns ett litet rum med elinstallationer och som fungerar som förvaringsutrymme.
Ingången till vindfånget under läktaren har en brunmålad pardörr, sannolikt från1907, med två fyllningar i den nedre delen och en småspröjsad glasruta. Dörren till vapenhuset är en brunmålad pardörr, sannolikt från mitten av 1900-talet, med tre fyllningar. Kyrkorummet har två slutna bänkkvarter från 1950 där det västra bänkparet är beläget under orgelläktaren dikt an läktarunderbyggnaden. I långhusets nordöstra hörn finns ett, mot väggen murat, dopaltare som tillkom vid renoveringen 1950. Underdelen är putsad och målad likt väggen och altarskivan är en bred kalkstensplatta. Ovan dopaltaret hänger en ikonbild av Maria och barnet i guldram.
Väster om dopaltaret står kyrkans dopfunt samt en psalmnummertavla på fot. Nummertavlan har en utskuren ram med över- och understycke. Överstycket föreställer två förgyllda lejon som håller i en korskrönt krona. Foten är sannolikt nyare och är täckmålad i grönt. I långhusets sydöstra hörn står kyrkans predikstol med ljudtak. Söder om predikstolen och det södra bänkkvarteret finns idag en enkel kororgel (1970-tal?) vars fasad består av lackat trä. På väggpilastrarna, mitt i långhuset, sitter två recenta ljuslampetter i mässing. Ovan mittgången hänger två ljuskronor i mässing.
BÄNKKVARTER - De slutna bänkkvarteren, som ersatte öppna bänkar vid renoveringen 1950, står på upphöjda golvdäck av lackat trä. Bänkskärmar och dörrar pryds av rektangulära fyllningar som är naivt marmoreringsmålade i grönt och gult. Fyllningslisten är målad beige. Ramverk, ryggstöd och sittbrädor är laserade i en ljus, ärtgrön kulör. Ryggstödet har tre fyllningar. Mot väggarna ansluter bänkkvarteren till en väggbröstning av trä som är målad likt ramverket.
PREDIKSTOLEN är, liksom altaruppsatsen, utformad i provinsiell senbarock sannolikt under 1700-talet. Den fyrasidiga korgen vilar på en mycket enkel, odekorerad underbyggnad av trä från 1950 som är täckmålad i en matt, brunrosa kulör. Korgens överstycke består av listverk. På översta listen finns ett rundbågigt, utskjutande bokstöd samt en behållare i blåmålat trä med två timglas. Det bredare mellanpartiets hörn markeras av joniska kolonetter som dekormålats med slingrande blomsterrankor. Sidorna har var sin fyllning med rundbågigt överstycke. I fyllningarna står utskurna, namnade träskulpturer i halvrelief. Figurerna föreställer Matteus, Markus, Lukas och Johannes med sina respektive attribut. Understycket består av enklare lister. Golvet, som är mörkgrått liksom den något vridna trappan som mynnar i koret, är sannolikt tillkomna under 1900-talets första hälft.
Utmed trappan finns en del av en trappbarriär, sannolikt original, med en stor fyllning som är dekormålad med akantusslingor i vitt på blå bakgrund. Ljudtaket är femsidigt med en längre sida åt söder in mot väggen. Undertill är taket bemålat likt en blå himmel. En utskuren duva hänger ned i från taket. Ovanpå sidornas listverk finns uppstående kartucher åt tre håll. I kartuchernas mitt står det: "Gudi Allena Äran". Kartucherna är omgivna av ett utskuret akantusbladverk. Ljudtaket, liksom korgen, är målat i gulbrunt, vitt, svart och rödorange.
DOPFUNT - Den medeltida dopfunten av sandsten har en cylinderformad cuppa som smalnar av nedåt. Dess övre del har uthuggna bildscener med människor och figurer i halvrelief. Dekorbandet avgränsas uppåt och nedåt, samt indelas genom repstavsornament. Den mycket tjocka foten är prydd med repstavs- och vulstornament. Dopfatet är av mässing.
ORGELLÄKTARE OCH ORGEL - Läktarbröstningen är relativt hög och läktaren vilar på enkla, brunmålade pilastrar där endast det östra paret är synligt eftersom resten av orgelläktaren är underbyggd. Bröstningen pryds av rektangulära fyllningar som är marmorerade i gråvitt. I mitten av varje fyllning finns en utanpåsittande, barockinspirerad fyllning med grundformen av en kvadrat men med utskjutande vinklar åt sidorna. Denna fyllning är marmorerad i ljusare kulörer. Fyllningslisterna liksom ramverket är täckmålade i en grågrön kulör. Upptill finns ett marmorerat listverk samt en list som är målad likt ett repstavsornament. Nedtill på bröstningen finns en nedhängande list med utsågade rundbågar. Läktargolvet består av en recent lackat trägolv. På läktarens norra sida finns endast en fristående, äldre bänk med trappräcket som ryggstöd. På den södra sidan finns orgelfläkt och maskineri i en stor, gråmålad trälåda.
Kyrkans orgel från 1943 är liten och till sin form precis anpassad till sin placering. Den undre delen är täckmålad i grått och med spelbordet invid orgelhuset. Den övre delen av orgeln består av synliga metallpipor av vilkas höjd följer kryssvalvet i en pyramidform.
KORET avgränsas från långhuset genom en bred, rundbågig triumfbåge samt ett ca 20 cm upphöjt korgolv som är belagt med likadana kalkstensplattor som långhusgolvet. Koret täcks av ett kryssvalv som, liksom väggarna, är putsat och vitmålat. Högt upp på den södra fasaden finns en stickbågig fönsternisch med ett rektangulärt, kopplat fönster i en luft, spröjsad till tolv rutor. I den norra väggen leder en rundbågig dörrnisch in till sakristian. I nischen finns en dörröppning med rakt överstycke och två trösklar, en i sten och en av trä. Dörren är en äldre fyllningsdörr med stort stocklås på insidan och med dragring i smide mot koret. Mot söder är dörren beklädd med grov pärlspåntad panel lagd i fiskbensmönster och åt norr med en likadan, men diagonal panel. Altaret, intill östväggen, flankeras av två kyrkvärdsbänkar med dörrar åt väster. Utanför altarringen ligger en rektangulär kormatta med abstrakt och färgstark dekor. Mattan är tillverkad av Agda Österberg.
KYRKVÄRDSBÄNKAR - Dörrarna, som hänger på sirliga smidesgångjärn, pryds av rektangulära fyllningar. Båda har var sin utskuren fyllningsram som inramar en högsmal, rundbågig fyllning som är skickligt men naivt marmorerad i vitt och grått. Fyllningsramarna är målade i orange, grönt och beige. Inuti är bänkarna borttagna och i deras ställe finns elradiatorer. Bänkarna är sannolikt från 1700-talet.
ALTARE, ALTARUPPSATS OCH ALTARRING - Det murade och vitputsade altaret har en mycket tjock och grovhuggen altarskiva av kalksten. Ovan denna finns en sekundär men äldre altarskiva av bred, slätspåntad träpanel.
Uppsatsen i provinsiell barock, sannolikt från 1700-talet, är mycket välsnidad och nyligen restaurerad. Den är arkitektoniskt uppbyggd med predella, ett bredare mittparti, två vridna kolonnetter som bär upp listverk och överstycke. Ovan listverket, av marmorerade lister samt en list med utskuren festondekor, finns ett överstycke med ett bladverk av akantus och lager kring en oval kartusch. På överstycket står: "Si guds lamm som borttager werldens synder". Överstycket flankeras av två snidade änglar i helfigur. De bär en stege respektive ett kors. De två kolonnetterna, dekorerade med utskurna bladrankor och vindruvsklasar, inramar mittpariet. Mittpartiet består av en rektangulär fyllning med träskulpturer föreställande Jesus på korset, Jungfru Maria och Johannes. Kolonnetterna flankeras i sin tur av två större och mycket väl snidade skulpturer av bibliska gestalter. Utanför dessa skulpturer finns ett utskuret akantusbladverk.
På predellans mittdel, i en oval fyllning med ram av bladlist står det skrivet: "wälsignad är den man som förtröstar på herran, herran hans tröst är". Färgsättningen går i två röda nyanser, i blått och i vitt samt med förgyllda detaljer på kalvariegruppens kläder.
Altarringen, som sannolikt tillkom vid renoveringen 1907, är tresidig och sträcker sig från nordväggen till sydväggen. Barriären, som är täckmålad gråblå, har utsågade nyckelhålsformade öppningar och, upptill, en marmorerad list i blått och vitt. Knäfallet, som är mycket brett, är liksom armstödet klätt med ett randigt tyg i guld och gråblått.
SAKRISTIAN täcks av ett oregelbundet, ålderdomligt tunnvalv som, liksom väggarna, är putsat och vitmålat. Golvet består av stora, äldre kalkstenshällar. Åt norr finns en stickbågig fönstersmyg med ett rektangulärt fönster med ytter- och innerbåge. Luften är spröjsad till nio rutor. I östväggen finns ett litet fönster i en mycket ojämn, ålderdomlig fönstersmyg. Fönstret är rektangulärt och består av ytter- och innerbåge med ett smitt järngaller mellan. Varje luft är spröjsad till fyra rutor. Mot den västra väggen har man byggt ett textilskåp med tre dörrar, från 1960-talet. Vid det nordöstra hörnet finns ett nyare skrivbord med stol. I den sydöstra delen finns ett recent träaltare och ett litet krucifix på väggen ovanför samt en liten, blyspröjsad armatur.
VAPENHUSET har golv och väggar lika kyrkorummets. Taket är slätspåntat och målat gråblått och har en enkel taklist. Åt norr och söder finns stickbågiga fönstersmygar med rektangulära, spröjsade fönster som endast har ytterbågar. Ytterdörren är en pardörr med spetsbågigt överstycke. Dörren är beklädd med en liggande, brunmålad pärlspåntspanel. En blyspröjsad armatur, lik den i sakristian, hänger från taket.