Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING GUDHEM 14:1 - husnr 1, GUDHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUDHEMS KYRKA (akt.)
2001-05-09
Interiörbeskrivning
GUDHEMS KYRKA är en enskeppig salskyrka som åt öster avslutas av ett tresidigt kor och åt väster av ett klocktorn med vapenhus i första våningen.
LÅNGHUSET har tre rundbågiga fönster med djupa fönsternischer på sydväggen och två på norra väggen. Vid fönstren samt på orgelläktaren finns tre- och fyraarmade ljushållare i mässing. Den nedre hälften av de putsade väggarna är svampmålad med kalkfärg i en vitgul kulör. Övre hälften av väggarna är ljust beige och avslutas upptill av en polykromt målad list med dekor i form av fyrpass. Taket, som har treklöverform, är klätt med pärlspåntspanel som målats i en vitgul nyans. De synliga takstolsparen, 6 stycken, har utskurna detaljer och är målade i beige och engelskt rött. Från taket hänger tre ljuskronor i mässing.
Långhusgolvet består av 19 stycken äldre gravstenar, varav några är porträttgravstenar från 1600-talet samt stenplattor i kalksten. Dikt intill syd-, respektive nordväggarna, finns slutna bänkkvarter med elva bänkar på vardera sidan. Framför det norra bänkkvarteret står predikstolen med tillhörande ljudtak. Öster om predikstolen finns en djup dörrnisch med en modern, vitmålad dörr som leder in till sakristian.
I långhusets nordöstra hörn hänger en glasmonter som innehåller en gipsavgjutning av en medeltida pietàskulptur vilken fanns i kyrkan till 1923 då den såldes till Göteborgs konstmuseum. I det sydöstra hörnet finns en enkel psalmnummertavla och framför denna en medeltida dopfunt samt en modern, fristående ambo av furu. I väster finns en orgelläktare. Under läktaren, vars tak består av panel, målad i en vitgul färg, finns två takarmaturer av grönt, blyinfattat glas. Väster om bänkarna, på norra sidan, finns ett bokbord och en ljusbärare. På den södra sidan finns en tavla med "Series Pastorum".
BÄNKINREDNING - Bänkskärmarna pryds av enkelt profilerade fyllningar som är marmorerade i olika färger. Dörrarna, som är ovanligt breda och har utanpåliggande gångjärn, har fyllningar lika frontpartiets. Ryggstöd och sittbänkar, som undertill har inbyggda bänkvärmare, är laserade i rödbrunt. Tre bänkar går in under läktaren. Bänkinredningen sattes in vid renoveringen 1951-52.
PREDIKSTOLEN, vars korg är femkantig och vilar på en liten pelare av trä, är av modernare modell från 1951-52 med en trappa åt öster. En ny trappa sattes dit vid renoveringen 1999-2000. Varje sida av predikstolen har en profilerad fyllning, liksom trappans räckverk. Predisktolen pryds sedan 1977av Eva Spångbergs relieffigurer av Jesus och de fyra evangelisterna. På predikstolen står en äldre ljushållare i form av en bemålad puttifigur i trä. Ljudtakets undersida pryds av en sol i relief och på taket finns fialer och i mitten en kula med ett kors ovanpå.
ORGELLÄKTAREN, som är ovanligt djup, har en rakt avslutad läktarbröstning prydd med fyllningar lik bänkarnas, dock med en ljusare färgsättning där fyllningen är gulbeige istället för marmorerad. Läktaren vilar på åtta enkla pelare i trä. På bägge sidor om orgeln är golvet upphöjt i gradänger på vilka enkla, äldre bänkar av trä är placerade, fyra på södra sidan och fem på den norra. Golvet är beklätt med en matta.
ORGELN har ett femdelat frontparti i eklektisk stil målat i grått. Orgelns spelbord står separat och vänt mot kyrkorummet. På den södra sidan av läktaren finns en nyare orgel.
KOR - Övergången mellan långhus och kor markeras av ett förhöjt korgolv och en triumfbåge som är dekormålad med kvaderstensimitation samt ett gotikinspirerat, polykromt dekorband. Korets tre väggar, där väggfälten är avfärgade i en vitgul färg, inramas av rundbågiga nischer som är dekorerade likt triumfbågen. Taket består av ett stjärnvalv vars gördelbågar markeras av rundlister och dekormåleri. I valvets mitt finns måleri i guld och blått och från denna runda markering hänger en liten ljuskrona av mässing.
Åt öster finns en rundbågig fönsternisch i vilken ett blyinfattat fönster är placerat. Motivet är "Drottningen och Himlakonungen" och är utfört av Harald Lindberg 1951-52. I korets södra vägg finns ett fönster och i det nordvästra hörnet av koret står den förra altarfiguren, en gipsavgjutning i förminskad skala av Thorvaldsens Kristus.
ALTARE OCH ALTARRING - Altaret, som är uppmurat av kalk- och sandsten, är placerat några decimeter från östväggen. På altaret finns ett enkelt krucifix. Altarringen, som ansluter till väggen, har en front med profilerade balusterdockor målade i marmorimitation. Knäfall och armstöd är klädda i ett rött tyg. Altarringen sattes in vid renoveringen 1999-2000.
VAPENHUSET är placerat i västtornet. Golvet är belagt med kalkstenskvadrar och väggarna är putsade och målade med en ljus färg. Åt söder finns en fönsternisch. Åt öster leder en omålad pardörr av trä, relativt modern, in till en värmesluss där ytterligare en pardörr, något äldre och bemålad, leder in till kyrkorummet. Utmed den norra sidan går en smal, böjd trappa av kalksten med enkel, smidd handledare upp i tornet. I trapploppet finns tre rundbågiga fönster åt norr. Dessa har fönsterbågar med spröjs av gjutjärn (1900). Mot vapenhuset finns en modern, gles gallerdörr med lås. Öster om denna leder en äldre fyllningsdörr, med galler av trä ovanför, ned till ett litet källarrum under tornet. I vapenhuset är två runstenar och en äldre gravsten uppställda mot väggarna.
TORNVÅNINGAR - Tornets andra våning har trägolv, putsade väggar och pärlspåntat tak. Åt öster leder en tresprångig dörrnisch med en äldre, fylld pardörr in till orgelläktaren. Denna våning har två rundbågiga fönster åt söder och en trappa av trä leder upp till nästa våning. Trappan är underbyggd med pärlspontspanel för att åstadkomma förvaringsutrymmen. Tredje våningen har ett enkelt trägolv och direkt ovanför trappan finns en inbyggd "bod" av trä. Här förvaras äldre inventarier från kyrkan. Till vänster om boden leder en ännu enklare trappa upp till fjärde våningen där de två klockorna hänger.
SAKRISTIA - Kyrkan har en ovanligt stor sakristia med rektangulär form och en tresidig östvägg. På mitten av denna vägg finns ett mindre altare av trä och ett krucifix samt en mindre dopfunt. I den norra väggen finns fyra rundbågiga, smala fönster som är kopplade. Mot den västra väggen har man satt upp det äldre, blyinfattade korfönstret (polykromt) som har fönsterbåge av gjutjärn.
Direkt till vänster, från kyrkorummet sett, finns tillfällig textilförvaring på en större hängare och en fristående kapphängare. Till höger finns en dörr in till ett kapprum. I anslutning till detta finns även pentry, toalett samt en ytterdörr. Alla golv är belagda med golvtegel och väggarna är putsade i en ljsu färg. Dörrarna, som är ådermålade i olika nyanser av beige och grönt och har falska speglar, är ursprungliga från uppförandet 1979.